پیام‌نما

وَلَنْ تَرْضَى عَنْكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍ * * * یهود و نصاری هرگز از تو راضی نمی شوند تا آنکه از آیینشان پیروی کنی. بگو: مسلماً هدایت خدا فقط هدایت [واقعی] است. و اگر پس از دانشی که [چون قرآن] برایت آمده از هوا و هوس های آنان پیروی کنی، از سوی خدا هیچ سرپرست و یاوری برای تو نخواهد بود. * * * از تو کی خوشنود گردند ای ودود! / از رهی، هرگز نصاری و یهود؟

۲۹ اردیبهشت ۱۳۸۹، ۱۰:۲۸

چشم‏اندازها و چالشهای آموزش-5/

تدوین برنامه­های جامع علمی در ایران از سابقه‏ای غنی برخوردار نیست

تدوین برنامه­های جامع علمی در ایران از سابقه‏ای غنی برخوردار نیست

عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهش و برنامه‏ریزی آموزش عالی معتقد است در ایران زمین ما سابقه‌ای درخور در زمینه تدوین برنامه‌های جامع علمی نداریم و در این زمینه باید جد و جهد بیشتر و بهتری از خود نشان دهیم.

نقشه جامع علمی کشور مطابق تعریف پیش‏نویس شورای عالی انقلاب فرهنگی عبارت است از مجموعه‏ای جامع، هماهنگ و پویا از اهداف، سیاستها، ساختارها و الزامات برنامه‏ریزی تحول راهبردی علم، فنآوری و نوآوری مبتنی بر ارزشهای اسلامی- ایرانی و آینده‏نگر برای دستیابی به اهداف چشم انداز بیست ساله کشور.

 با توجه به اهمیت تدوین اسناد بالادستی در سیاستگذاری‏های آموزشی خبرنگار مهر در گفتگو با دکتر غلامرضا ذاکرصالحی، عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهش و برنامه‏ریزی آموزش عالی کوشیده است پس از مروری بر تاریخچه چنین برنامه‏هایی، نقشه جامع علمی کشور را که هم‏اکنون پیش‏نویس آن در سایت شورای عالی انقلاب فرهنگی موجود است بررسی کرده و سپس به منظور فهم بیشتر رویکرد حاکم بر آن، به ارائه و تدوین مؤلفه­هایی برای پایش و ارزیابی آن بپردازد.

آنچه در پی می‏آید بخش نخست از این گفتگوست که بیشتر به تاریخچه و تعاریف برنامه‏های جامع علمی در ایران و از جمله نقشه جامع علمی کشور می‏پردازد. 

 برای شروع از سابقه تدوین برنامه‏های جامع علمی در ایران بگویید.

تدوین برنامه­های جامع علمی در ایران از سابقه‏ای غنی برخوردار نیست. آنچه که در تاریخ برنامه‏ریزی در ایران مشاهده می­شود تلاش­هایی در بخش آموزش و پرورش است. به اعتقاد نفیسی (1378) شاید ما در سال 1322 با تصویب قانون تعلیمات اجباری، اولین برنامه به معنای واقعی را تدوین کرده­ایم یعنی برنامه­ریزی که هدف، مدت و منابع دارد و محدودیتها، سیاستها و راهکارها در آن مشخص شده است.

گام دوم مطالعات مهندسین مشاور ماوراء  بحار است که حاوی گزارش روشنی از وضعیت آموزش و پرورش در سال 1327 است. اولین شیوه برنامه­ریزی در تهیه این گزارش، شیوه‏ای است که هم اکنون در ادبیات موضوع به نام روش مطالعات بخشی (Sector Study) می­شناسیم.

این مطالعه که در سالهای 1328-1327 انجام یافته یک مطالعه کلی، کلان و تحلیلی از وضعیت آموزش و پرورش است و براساس آن، مسائل عمده آموزش و پرورش در آن زمان شناسایی و چند پروژه تعریف شده است.

به اعتقاد نفیسی برنامه­های عمرانی چهارم و پنجم قبل از  انقلاب و برنامه­ اول و دوم توسعه بعد از انقلاب نیز که بخش آموزش دارند دارای چهار رکن شامل اهداف، سیاستها، خط مشی­ها و اقدامات اجرایی یا اعتبارات برنامه هستند اما بین این چهار رکن ارتباط منطقی وجود ندارد.

 

پس از پیروزی انقلاب اسلامی چه تلاش‏هایی در این زمینه انجام گرفت؟

نخستین تلاش در این زمینه تدوین برنامه‏ای به نام «فرهنگ، تحقیقات و تعلیمات عالیه»  در سال 1362 بود. در برنامه اول و دوم توسعه نیز صرفاً بخش آموزش مورد توجه قرار گرفت. در این مقطع تدوین برنامه ملی تحقیقات و تعیین اولویت‏های تحقیقاتی کشور توسط شورای پژوهش‏های علمی کشور از اقدامات مهم تلقی می‏شود.

در برنامه سوم توسعه (1384- 1380) دایره برنامه­ها از محدوده آموزش فراتر رفت و قلمرو پژوهش  را نیز در برگرفت. در برنامه چهارم توسعه با گسترش این بخش فصل مستقلی بنام توسعه دانایی مشتمل بر آموزش، پژوهش و فنآوری پیش‏بینی و ایده­هایی جدید مانند نظام ملی نوآوری وارد برنامه شد و تلاش شد استقلال دانشگاهها و مراکز علمی در قالب اختیارات ماده 49 به آنها بازگردانده شود.

 

به طور مشخص از چه زمانی بحث تدوین نقشه جامع علمی کشور مطرح شد؟

درادامه این اقدامات، برای نخستین بار در نشست رؤسای دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی کشور، مسئولین بر ضرورت «تدوین نقشه جامع علمی کشور» تأکید نمودند و بدین ترتیب برای نخستین بار این واژگان برای برنامه‏ریزی بلندمدت علمی کشور مورد استفاده قرار گرفت.

حرکتی که هم اکنون به تدوین و انتشار پیش‏نویس نقشه جامع علمی کشور منتهی شده است برآمده از مجموعه­ای از تلاش‏هاست که می­توان آنها را در چهار موج خلاصه کرد: موج اول (1376 تا 1380)، مشتمل بر مطالعات منتج به برگزاری کنگره ملی راهبردهای توسعه علمی کشور، طرح مطالعاتی دکتر رمضانی تحت عنوان «توسعه نظام علمی کشور» به سفارش وزارت فرهنگ و آموزش عالی، تدوین «نظام توسعه فنآوری» توسط سازمان پژوهش­های علمی و صنعتی ایران و تدوین «منشور توسعه علمی شرط بقا» بود.

 

شما اهمیت موج اول را در چه می‏دانید؟

هدف عمده این موج جلب توجه مقامات سیاسی و کانون­های تصمیم‏گیر کشور به سوی الزامات و ضرورتهای توسعه علمی کشور بود زیرا در آن مقطع زمانی حرکت سازندگی کشور بعضاً به طرحهای عمرانی و صنعتی تفسیر می­شد.

 

بنابراین در موج دوم این موضع جایگاه خود را پیدا کرده بود؟

در موج دوم (سالهای 1382 و 1383)، این حرکت در فرآیند تکاملی خود ماهیت قانونگذاری پیدا کرد. دستاوردهای مهم این مقطع تصویب قانون اهداف، وظایف و مأموریتهای وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری با هدف انسجام بخشی به فعالیتهای علمی و فنآوری کشور و تعریف مأموریت فرابخشی برای این وزارت در قالب شورای عالی علوم تحقیقات و فنآوری، پیش بینی و تدوین بخش توسعه دانایی‏محور در برنامه چهارم توسعه و تدوین سه سند ملی «توسعه آموزش عالی»، «پژوهش و فنآوری»،  «تمهید شرایط حفظ و نگهداشت نخبگان» بود.

در موج سوم (زمستان 1384)، شورای عالی انقلاب فرهنگی جریانات مربوط به مطالعات پیشین را پیگیری کرد. در نتیجه معاونت پژوهشی وزارت علوم و مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور مأمور مطالعه کارهای گذشته و تدوین سند توسعه علمی کشور شدند.

بر مبنای تلفیق مطالعات قبلی و اسناد سه‏گانه، سند اول توسعه علمی کشور مشتمل بر هفت هدف، سی و نه راهبرد و صدو پنجاه و هشت برنامه عملیاتی تدوین و پیشنهاد شد (الستی، 1387). همچنین دراین مقطع، مرکز تحقیقات سیاست علمی کشورموفق شد RFP نقشه جامع علمی کشور را در طول یک سال و در پانزده مجلد تدوین کند.

در موج چهارم (سالهای 1386 و 1387) دو مطالعه همزمان برای تدوین نقشه صورت گرفت. یک مطالعه در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی که به تدوین یک پیش‏نویس منجر شد که هم اکنون از طریق سایت این دبیرخانه منتشر شده است و مطالعه دیگر در معاونت  پژوهشی وزارت علوم که تحت عنوان «طرح تحول در نظام علم و فنآوری» صورت گرفته و نتایج آن در اختیار شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفته است.

 

با این اوصاف آیا می‏توان گفت که در حال حاضر سندی قابل اتکا و ارجاع در دست داریم؟

این نکته را نباید از نظر دور داشت که تدوین این پیش‏نویس نباید پایان این پروژه تلقی شود بلکه آغاز راه است و هم‏اکنون اقداماتی چون تکمیل پیش‏نویس تهیه شده، تصویب آن در مراجع قانونی و کسب اجماع نخبگان کشور باید در دستور کار قرار گیرد. پس از طی این مراحل است که باید اجرا، پایش، نظارت و ارزیابی نقشه صورت بگیرد.

 

نقشه جامع علمی کشور شامل چه بخش‏هایی است و دقیقاً چه تعریفی می‏توان از آن ارائه داد؟

نقشه جامع علمی کشور مطابق تعریف پیش‏نویس شورای عالی انقلاب فرهنگی عبارت است از مجموعه‏ای جامع، هماهنگ و پویا از اهداف، سیاستها، ساختارها و الزامات برنامه‏ریزی تحول راهبردی علم، فنآوری و نوآوری مبتنی بر ارزشهای اسلامی- ایرانی و آینده‏نگر برای دستیابی به اهداف چشم انداز بیست ساله کشور.

اندیشکده آصف دو تعریف از نقشه جامع علمی ارائه کرده است: نخست طرح یا راهبردی به منظور ایجاد یک سری شایستگیهای محوری برای افزایش توان رقابت‏پذیری کشور در سطوح جهانی و دوم روایتی بومی از سیاست بلند مدت علم و فنآوری. ویژگیهای یک نقشه علمی اثربخش از نظر پژوهشگران این اندیشکده عبارتند از: جامع نگر و تحول‏گرا بودن، حساس بودن به ارزشها، مورد وفاق تمامی ذی‏نفعان بودن، امکان تکرار و پابرجا بودن بنیان و شالوده آن در برابر تغییرات.

تعریف دیگر به نقشه‏های ساختاری علوم در قلمرو علم‏سنجی مربوط می‏شود. در این قلمرو، نقشه علمی باز نمودن دو بعدی یا سه بعدی حوزه  خاصی از علم بر اساس انتشارات علمی است.

علاوه بر آن در رویکرد علم‏سنجی، تجزیه و تحلیل نقشه دانش یک حوزه، علاوه بر تکنیکهای ترسیم اطلاعات می‏تواند شامل موضوع‏های گوناگون مثل تجزیه و تحلیل شبکه، زبانشناسی، استخراج مفاهیم و موضوعات، تحلیل استنادی و شاخصهای علم و فنآوری آن حوزه باشد.

جان برنال یکی از مشهورترین فیزیکدانان جهان، تاریخ‏نگار و جامعه‏شناس علم در سال 1939 یکی از اولین نقشه‏های علم جهان را ترسیم کرد. پس از او دویله در سال 1961 با تأکید بر نقش رایانه در ترسیم نقشه‏های علمی، چگونگی ساخت و ترسیم این نوع نقشه‏ها را برای ایجاد تصویر بزرگی از حوزه‏های جامع علمی پیشنهاد داد.

 

غیر از این تعاریفی که فرمودید، نقشه‏های علم و فنآوری را از نظر سنخ‏شناسی چگونه می‏توان تقسیم کرد؟

در این چارچوب نقشه‏های علم و فنآوری را می‏توان به چند گروه تقسیم نمود:

1. نقشه‏های علم با رویکرد علم‏سنجی

2. نقشه‏های علمی خاص و موردی

3. نقشه‏های جامع علم و فنآوری

 

لطفاً نمونه‏هایی را نیز ذکر کنید.

نمونه این ره‏نگاشتها پروژه آینده‏نگری علم در تایلند است که برای افق سالهای 2000 تا 2020 توسط آژانس ملی علم و توسعه فنآوری تایلند (NSTDA) با همکاری 2677 نفر از کارشناسان و محققان به منظور ارتقای تکنولوژی این کشور تدوین شده است. اما به لحاظ در هم تنیدگی روز افزون علم و فنآوری در کشورهای صنعتی آنچه بیشتر به چشم می‏خورد نقشه (ره‏نگاشت) فنآوری است.

 

این ره‏نگاشتها چه دستاوردهایی می‏توانند داشته باشند؟

پروبرت و شهاب‏الدین (1999) معتقدند که تدوین ره‏نگاشت فنآوری در سالهای اخیر به عنوان یک ابزار مدیریتی کلیدی در تدوین و تنظیم ارتباط بین منابع فنآوری و شکار فرصت‏های بازار ظهور کرده است. این شیوه یک امتیاز عمده در ایجاد چندین کارکرد در کسب و کار از طریق طرح مشترک را فراهم می‏آورد.

به اعتقاد آنان ره‏نگاشت فنآوری با توضیح تغییر فنآوری در یک سازمان مورد توجه قرار گرفته می‏شود. آنها از طریق ارائه یک مدل مفهومی، فرآیند تغییر فنآوری را در سه شرکت بزرگ کاویده و نشان داده‏اند که چگونه توسعه و کاربرد ره‏نگاشت فنآوری با عامل‏های معنی‏دار مرتبط با مقوله تغییر فنآوری همبسته و مرتبط است.

لی و همکارانش (2008) چنین ادعا کرده‏اند که ناکامی روش‏های مدیریت دارایی در ترسیم راهبردهای بلند مدت برای بنگاهها، موجب ظهور ره‏نگاشتهای فنآوری به عنوان یک ابزار برای کمک به برنامه‏ریزی، گزینش و طرح‏ریزی شده است.

مطالعه آنها نشان داد که در برنامه تحقیق و توسعه دولتی کره، فرآیند ره‏نگاشت فنآوری سازنده برای بهبود مدیریت پورتفولیو به کار گرفته شده است. در این فرآیند، راهبرد طرح‏ریزی شده از طریق تضمین اینکه یک سازمان در حال پیشبرد برنامه‏های صحیح در زمان مناسب است حمایت میشود.

همچنین در طی این فرآیند، گزینش متخصصان، انعطاف پذیری فرآیند، روزآمد کردن مستمر ره‏نگاشت و استاندارد کردن آن به عنوان مطالب انتقادی جهت تدوین ره‏نگاشت فنآوری با کیفیت بالا در نظر گرفته شده است.

 

آیا این نقشه‏های علم و فنآوری ممکن است مشکلات و ایراداتی نیز داشته باشند؟

بله. دام‏ها و مشکلات نقشه‏های علم و فنآوری نیز از دید محققان مغفول نمانده است. توماس کاپل (2001) کاربرد این اصطلاح را مختص نهادهای تحقیق دولتی و صنعتی می‏داند و توضیح می‏دهد که در عمل ره‏نگاشتها یک سردرگمی درباره اینکه واقعاً به چه منظور تهیه شده‏اند و اینکه آنها در میان همه ابزارها و روشهای مدیریت فنآوری چه انتخابهایی داشته‏اند ایجاد کرده است.

وی به صورت واضح از تقلیل‏گرایانه‏بودن و یا ساده‏سازی و ساده‏انگاری قلمرو علم و فنآوری در قالب این نقشه‏ها سخن نگفته است اما تنبّه داده است که ره‏نگاشتها بینش را محدود می‏کنند و برای مؤلفانشان ماهیت خصوصی دارند.

 

سؤالی دیگری که می‏توان پرسید این است که این نقشه‏های علم و فنآوری تا چه حد محقق می‏شوند؟

دو پژوهشگر چینی، هائوکین و گونگ یادونگ (2006) یادآور شده‏اند که برای تعدادی از حوزه‏های تحقیق، ره‏نگاشتهای دولتی در قلمرو علم به مانند یک موفقیت (برد) در بخت‏آزمایی است.

آنها متذکر می‏شوند که هنوز جزئیات طرح 15 ساله چین برای علم و تکنولوژی اجرا نشده است. طرحی که کوشش برجسته در شکل دادن مجدد یک چشم‏انداز از استعداد علمی ناهمگون در برابر غرب تلقی شده است.

پروبرت و شهاب‏الدین نیز بر یک معضل دیگر در این رابطه انگشت گذاشته‏اند. آنها بیان می‏کنند که گرچه یک راهنمای قطعی و عام برای تدوین ره‏نگاشت وجود ندارد اما کسب و کارهای مختلف، متقاضی تدوین طرحهای عام هستند.

نواقص و مشکلات دیگر در فرآیند تدوین ره‏نگاشتها عبارتند از: آرمان‏گرایی و تئوری‏زدگی، عدم انسجام، فقدان نظام پایش و ارزیابی، عدم ملاحظه منافع همه ذی‏نفعان و حاکمیت دیدگاه دولتی، دستگاهی و بخشی.

کد خبر 1085122

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha