۱ خرداد ۱۳۸۹، ۱۱:۳۳

خطای اصولگرایان و اصلاح طلب ها/ احزاب به ‌فکر مسائل معیشتی مردم باشند

خطای اصولگرایان و اصلاح طلب ها/ احزاب به ‌فکر مسائل معیشتی مردم باشند

دولت موظف به کمک مالی به احزاب است، رقابت احزاب از جناحهای مختلف از بروز اشتباه جلوگیری می کند، معترضان در نشریات و تجمعات و راهپیماییهای قانونی اعتراض خود را بیان کنند، احزاب به فکر حل مسائل معیشتی مردم باشند...

 به گزارش مهر، مهندس محسن یحیوی در سال 1321 در شهرستان بروجرد متولد شد. پس از اتمام تحصیلات ابتدایی و متوسطه به امریکا عزیمت کرد و فارغ التحصیل رشته راه و ساختمان شد. وی در مدت تحصیل عضو انجمن اسلامی دانشجویان و یکی از پایه گذاران انجمن اسلامی انجمن اسلامی دانشکده نفت آبادان بوده است. مهندس یحیوی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در کمیته ویژه بازرسی و راه اندازی کارخانه‌ها و کارگاهها و رفع مشکلات کارگران مستقر در وزارت کار عضویت داشته و با صدور فرمان حرت اما به ایجاد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی همت گمارد و مدتی نیز عضویت هئیت مدیره این بنیاد را دارا بود. وی در کابینه شورای انقلاب اسلامی از تاریخ 30 آبان 1358 تا تاریخ 20 شهریور ماه 1359 در سمتهای کفیل و وزیر مسکن و شهر سازی مسئولیت داشت.  یحیوی  با شروع کار دولت شهید رجایی در اول مهرماه 1369 و شروع جنگ تحمیلی به دعوت شهید مهندس تندگویان که به وزارت نفت برگزیده شده بود به عنوان مدیر مناطق نفتخیز و هماهنگ کننده فعالیتهای شرکت نفت به اهواز رفت و نهایتاً در تاریخ 9/8/1359 در سفری برای بازدید از آبادان به  همراه مهندس تندگویان و مهندس بوشهری و دو محافظ و راننده به اسارت دشمن بعثی درآمد و در تاریخ 24 شهریور 1369 پس از ده سال اسارت به میهن اسلامی بازگشت.  وی در سال 86 کتاب "ده سال تنهایی " را  از خاطرات دوران اسارت منتشر کرد. یحیوی در دوره نمایندگی بروجرد در مجلس شورای اسلامی به سمت رئیس کمیسیون انرژی و عضو هیئت رئیسه مجلس انتخاب شد. گفتگوی اختصاصی خبرنگار سیاسی مهر با مهندس محسن یحیوی  به عنوان عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسین  انجام شد. یحیوی در دفتر کار خود با حوصله فراوان به تمامی سئوالات  پیرامون مسائل حزبی کشور گوش داد و با حوصله ای بیشتر به آنها پاسخ گفت.  

* خبرگزاری مهر- گروه سیاسی: همه صاحبنظران حزبی متفق القولند که فعالیت احزاب در ایران محدود به فصل انتخابات است. به نظر شما راهکار فعال کردن احزاب در کشور از نظر شما چیست؟

- محسن یحیوی: در ابتدا باید بدانیم هدف از تشکیل احزاب چیست و چه وظایفی را باید برای خودشان بشناسند و این موارد نیز با فعال کردن احزاب مفهوم پیدا می‌کند. احزاب باید مجموعه‌ای همفکر، همسو و همکار برای منافع کشور باید باشند که گرد هم جمع می‌شوند تا به صورت سازمانی برای رفع معضلات و مشکلات کشور تدبیری بیاندیشند. در یک چنین صحنه‌ای که گروههای مختلف برای تعالی کشور تلاش می‌کنند ممکن است این گروهها در استراتژی اجرای برنامه‌ها با یکدیگر اختلاف داشته باشند اما یادمان نرود که هدف آنها مشترک است و تنها در این زمینه با یکدیگر رقابت می‌کنند. احزاب باید به مهمترین وظایف خود بپردازند و با افزایش فعالیت خود در جامعه و تلاش برای نقش گرفتن در بازی قدرت بیش از پیش در کشور فعالیت کنند.

* احزاب در بعد نظارت و نقد کردن چقدر فعالند؟ و تا چه میزان به این موضوع  پرداخته شده است؟

- یکی از مهمترین وظایف احزاب نقد کردن است. به طوری که با ارزیابی عملکردها در کشور برخی کاستیها را به نقد منصفانه بکشند. بدین معنی که باید در این نقد منصفانه هم نقاط ضعف و هم نقاط مثبت را مورد توجه قرار دهند. یادمان باشد که نباید به خاطر رقابتها سیاهنمایی از خدمات کشور کنیم.  برخی از احزاب و گروهها در رقابتهای انتخاباتی خود و پس از آن با سیاهنمایی عملکرد مسئولان آنچه را که با امکانات کشور سازگار نیست را بیان می‌کنند و به صورت آرمان در مردم ایجاد توقعات زودرس می‌کنند که باعث نارضایتی در جامعه می‌شود. توقعات باید در حد امکانات باشد و نباید در جامعه ایجاد توقعات زیاد کنیم چرا که احساس نارضایتی در مردم به وجود می‌آید و شیرینی توفیقات به دست آمده به کامشان تلخ می‌شود.

* چگونه احزاب را می‌توان با نشاط تر و فعالتر کرد؟

- احزاب باید از شعار مقام معظم رهبری در سال جاری استفاده کرده و تلاش وهمت خود را افزایش دهند. احزاب نباید توقع داشته باشند که دولت اقدامی انجام دهد تا آنها فعال شوند. چرا که این توقع غیرواقعی است و باید متناسب با مسئولیتی که برای خودشان می‌شناسند حرکت کنند و دنبال عملی کردن وظایف خودشان باشند.  تمام احزاب به طور قطع آرمانگرایانه به دنبال در اختیار گرفتن قدرت هستند تا برنامه‌هایی را که برای کشور طراحی کرده‌اند پس از رسیدن به قدرت پیاده کنند و در یا مسیر نیز باید از راهکارهای دلسوزانه و با اجتناب از برخی موضوعات منفی بهره گیرند. مهمترین عامل نشاط آوری در احزاب احساس مسئولیت هرچه بیشتر آنان برای فعالیت حزبی به منظور انجام وظایف واقعی‌شان است.

* ارزیابی شما از عملکرد فعلی احزاب در کشور چیست؟

- در ارزیابی احزاب نمی‌توان نمره صفر یا صد داد بلکه احزاب بین این دو عدد حرکت می‌کنند. برخی برای سازندگی تلاش می کنند و برخی به جای نشان دادن توانمندیهای خود به مردم به تخریب رقیب می‌پردازند و خدمات انجام شده در کشور را کوچک شماری می‌کنند. متاسفانه برخی از گروهها و احزاب سیاسی در کشور در جهت خاص دشمنان انقلاب اسلامی حرکت می‌کنند و با تخریب عملکردها موجب ایجاد ناامیدی در کشور می شوند.بهتر است احزاب به جای پرداختن به کاستی‌ها و بزرگ جلوه دادن مشکلات در کشور به مصالح مردم و کشور پرداخته و مسایل اقتصادی و معیشتی مردم را حل کنند.

* دولت چه نقشی می تواند در زمینه فعال کردن احزاب ایفا کند؟

 - دولت نمی‌تواند نقش خاصی در فعال کردن احزاب بازی کند چرا که شاید اساساً منافع دولت ایجاب نکند که حزب قوی و توانمندی در کشور باشد که بتواند با توجه به مصلحت اندیشی ای که برای کشور هم دارد منتقد هم باشد. حضور احزاب قوی به مصلحت کشور است ولی باید خود احزاب به فکر تقویتشان باشند.

* صحبتهای شما بدین معنی است که دولت نباید حتی یارانه‌ نیز به احزاب اختصاص دهد؟

 

 

دولتهای دلسوز می‌توانند در زمینه  فعال کردن احزاب کمک کنند نه دولتهایی که از انتقاد وحشت دارند

- دولت می‌تواند به احزاب با توجه به فعالیت و جایگاهشان بودجه‌هایی نیز اختصاص دهد و به این مورد نیز توجه داشت که با اختصاص این بودجه احزاب را وامدار صاحبان قدرت نکنیم. دولتهای دلسوز می‌توانند در زمینه  فعال کردن احزاب کمک کنند نه دولتهایی که از انتقاد وحشت دارند. برخی از دولتمردان ما حتی زمانی که دوستانشان که طرفداران انتخاباتی‌شان نیز بودند نقد منصفانه ای از آنان می کنند دلنگران و ناراحت می‌شوند در حالی که دولت اگر عاقبت اندیش باشد برای تداوم امر باید به تمامی عواملی که به حرکت احزاب در چارچوب قوانین و مصالح کشور کمک می کند بپردازد. دولت باید شرایط را برای فعالیت بیشتر احزاب ایجاد کند و اعتباراتی را برای کمک به احزاب به صورت منصفانه به آنان اختصاص دهد.


* برخی در حال حاضر این موضوع را مطرح می کنند که اصولگرایان در پی حذف جریان اصلاح طلب هستند نظر شما در این مورد چیست؟

- وجود رقیب در همه صحنه‌ها سازنده است. این موضوع موجب می‌شود که اشتباه نکنیم و حرکتهایمان را درست و دقیق انجام دهیم چرا که افرادی به عنوان رقیب ناظر ما هستند و باید برای به دست آوردن قدرت در این زمینه تلاش کنیم. رقبا  تقویت کننده برنامه‌های کشور هستند. البته منظور از رقیب حزبی، احزابی‌ اند که اهداف مشترک برای اعتلای کشور، امنیت، استقلال و رفع مشکلات مردم در همه زمینه‌ها دارد. احزاب رقیب نمی‌توانند یکدیگر را کنار بگذارند بلکه زمانی یک حزب کنار گذاشته می شود که جایگاه خود را در میان مردم از دست بدهد.

* به نظر شما بزرگترین اشتباه اصلاح طلبان چه بود و راه بازگشت آنان و جلب اعتماد عمومی چیست؟

- اشتباه اصلاح طلبان در وقایع دهمین انتخابات ریاست جمهوری و شک کردن به آرای مردم بود و این موجب شد که امروز چنین جنبشی در کشور به وجود بیاید و پس از آن نیز حوادثی گریبان مردم را بگیرد. امروز نیز اصلاح طلبان باید در جهت برطرف کردن بی‌اعتمادی مردم از خودشان تلاش کنند، به خطاهای خود اعتراف کنند، آرا مردم را بپذیرند و به دامان مردم بازگردند هر چند که این کارها ساده نیست، هر حرکتی که می‌خواهد اتفاق بیفتد ادعا کردنش کافی نیست بلکه باید در عمل ثابت شود.البته بسیاری از چهره‌هایی که پس از وقایع انتخابات حادثه آفریدند حتی اگر بتوانند اعتماد مردم را جلب کنند دیگر واجد شرایط شرکت در انتخابات نخواهند بود چون اصول اولیه شرکت در انتخابات را که پذیرش ولایت فقیه و پایبندی به قانون اساسی است را از دست داده‌اند. این افراد تنها می‌توانند در فعالیتهای حزبی کشور مشارکت داشته باشند و چهره‌های دیگری را که پایبند به قانون اساسی هستند معرفی کنند.

* اشتباهات اصولگرایان در این عرصه چه بود و حال آنان باید چه کنند؟

- هیچکس مطلق و بی خطا نیست و هر چه حرکتهای سریعتری انجام شود اشتباهات نیز به همان نسبت بیشتر خواهد بود. کما اینکه در برخی از مقاطع وقایع پس از انتخابات نیز دیدیم برخی مقامات بلند پایه کشور نیز با انجام سخنرانیهایی اشتباهاتی کردند که موجب شد مردم به افراد معترض بپیوندند. بزرگان باید بسیار مواظب سخنان خود باشند و حساب جمعی آشوبگر را از همه مردم جدا کنند. دو پهلو صحبت کردن برخی مسئولام  وعدم صداقت آنان نیز در موضعگیریها از دیگر مواردی است که به اشتباهات پس از انتخابات دامن زد.

* با توجه به اینکه مسائل اقتصادی از مهمترین مسائل روز کشور است نقش احزاب در توسعه اقتصادی کشور چیست و چه می تواند باشد؟

- احزاب باید به بررسی منصفانه، دقیق و کارشناسانه عوامل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و ... در کشور بپردازند و به دنبال ارایه راه حل منطبق با امکانات کشور باشند. احزاب باید راه حلهای قابل اجرا و منطقی برای مشکلات اقتصادی کشور ارایه دهند و نباید تصور کنند چون در قدرت نیستند نباید برنامه‌ای برای حل مشکلات اقتصادی کشور داشته باشند.

* ارزیابی شما از میزان تاثیرگذاری احزاب در توسعه اقتصادی کشور چیست؟

- به نظر من احزاب در این زمینه فعالیت قابل قبولی نداشتند حتی کسانی که هوادار نظامند و مسئولیتهای زیادی نیز در کشور دارند به صورت حزبی چنین حرکتی را انجام نداند و در بسیاری از موارد نیز نقش احزاب در توسعه اقتصادی کشور منفی و غیر رضایتبخش است.

* دلایل این موضوع را چه می‌دانید؟

- چون کشور ما حزبی نشده و هنوز احزاب جایگاه خود را پیدا نکرده‌اند این مشکلات نیز پیش می‌آید. احزاب در کشور به بازی گرفته نمی‌شوند و نقش آنان در بازی قدرت بسیار ناچیز و نزدیک صفر است.

*فرهنگ نقد و اعتراض را در میان احزاب و گروههای سیاسی کشور چگونه ارزیابی می کنید؟

- متاسفانه نقد و اعتراض در زمان حاضر در کشور حد و حدودی ندارد. نقد در حد اعلاء خود در کشور وجود دارد به گونه ای که هر فردی هر آنچه را به نظر می رسد مطرح می کند و هیچ انصافی هم در این زمینه رعایت نمی شود. بیان نقد و اعتراض باید از ابزار خاصی برخوردار باشد و نوع بیان و شیوه اعتراضات نیزبسیار مهم است. اگر فردی اعتراضی دارد در صورت دسترسی به تریبون و یا نشریه می تواند اعتراض خود را از این طریق بیان کند و در صورت اعتراض دسته جمعی علاوه بر ابزارهای اشاره شده می تواند با حضور جمعی در میادین، راهپیمایی و تظاهرات قانونی اعتراض خود را اعلام کند.

* احزاب و گروههای سیاسی و جامعه چه میزان با فرهنگ نقد و اعتراض آشنا هستند؟

 - احزاب و گروههای سیاسی با فرهنگ اعتراض آشنایی کامل دارند اما در زمانی که پای منافع گروهی در میان است این قواعد را زیرپا می گذارند. اما نمی توان همه اعتراضات و همه احزاب را با یک چوب زد، برخی از احزاب فرهنگ و قواعد اعتراض را رعایت می کنند و برخی نه. مردم نیز از فرهنگ اعتراض به خوبی برخورداند و همواره در نهایت آرامش اعتراضات و انتقادات خود را بیان می کنند اما برخی از بستر آرام اعتراضات مردم سوء استفاده می کنند و اعتراضات هنجارشکنانه ای دارند که در بیشتر موارد این اعتراضات هنجارشکنانه نمودش به مراتب بیشتر از ان اعتراضات آرام است. 
......................................
 
گفتگو از : ملیحه ابراهیمی
کد خبر 1087122

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha