به گزارش خبرنگار مهر، اولین نشست مطبوعاتی حمید شاهآبادی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سهشنبه چهارم خرداد در تالار وحدت برگزار شد. در ابتدای این نشست معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی موضوعاتی چون پژوهش، مشارکت واقعی مردم در حمایت از آثار خلق شده هنری، توجه به نسل جدید و جوانان، بحث پرهیز از جشنواره زدگی، تمرکز زدایی، توجه به آموزش هنر، جداسازی فعالیتهای اجرایی از ادارات کل تابعه معاون هنری و سوق آنها به سمت اهداف نظارتی، بحث صادرات هنری و بحث کودک و فلسفه برای کودک در آثار هنری را به عنوان مباحث مورد نظر در سیاستهای کلان معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ذکر کرد.
شاهآبادی درباره فعالیتهای معاونت هنری و سیاستهای اجرایی آن افزود: در حوزه تئاتر ما در حال حاضر با کمبود امکانات به طور جدی مواجه هستیم ولی مجبوریم این امکانات موجود را مدیریت کنیم. البته کمبود بودجه در کل حوزههای هنری تحت پوشش وجود دارد. امسال بنا داریم بودجه 10 میلیارد تومانی برای تئاتر تأمین کنیم که البته باز هم پاسخگوی نیازهای موجود در این حوزه نیست. حدود چهار و نیم میلیارد تومان بدهی از معاونت قبلی به معاونت جدید منتقل شده است.
وی توجه به گروههای تئاتری و استقرار آنها در مکانهای ثابت در تهران و شهرستان را یکی از موضوعات اصلی مورد توجه معاونت هنری جدید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ذکر کرد و گفت: در شهر تهران سالنهای زیادی هست که میتواند در اختیار گروهها قرار گیرد. بخشی از بودجه معاونت هنری و ادارهکل هنرهای نمایشی به موضوع استقرار گروهها تخصیص پیدا میکند که از فصل تابستان این برنامه عملی خواهد شد. همچنین شورایی متشکل از هنرمندان تئاتر، نماینده ادارهکل هنرهای نمایشی و مدیران تالارها شکل میگیرد که متون تولید شده را بررسی و تصویب میکنند.
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از تخصیص یارانهها به بلیت تماشاگران، نمایش خانگی تئاتر تا آخر سال جاری به ضبط و توزیع 10 نمایش حرفهای، ضرورت تبلیغ آثار هنری و تئاتری در سطح تهران و توسعه بحث ضبط و پخش تئاترهای تلویزیونی در تهران و شهرستانهای مختلف به عنوان طرحهای دیگر در دست اجرا در برنامههای جدید معاونت هنری در حوزه تئاتر نام برد.
وی در بخش موسیقی حمایت از تولید آثار فاخر را یکی از وظایف اصلی معاونت هنری دانست و گفت: در این راستا تولید چند سمفونی ویژه را برای سال جاری در دست انجام داریم. باید از گروههای موسیقی و موسیقی نواحی حمایت شود. همچنین هنرمندان موسیقی نواحی باید در قالب گروههایی گردهم آیند و با ورود نیروهای جدید گروه را زنده و پایدار نگه دارند. مادام که این گروهها باقی بمانند ادارهکل موسیقی معاونت هنری به صورت سالانه به لحاظ مالی از آنها حمایت میکند.
شبکه توزیع آلبومهای موسیقی، ساماندهی ارکستر سمفونیک، ملی و سنتی، بحث اعزام گروههای موسیقی به خارج از کشور، توجه ویژه به آموزش و هنرستانهای موسیقی، هویت بخشی به هنرستانها، حمایت از آموزشگاههای موسیقی و برگزاری جشنواره موسیقی هنرجویان هنرستانهای کشور برنامههای دیگری هستند که معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد در حوزه موسیقی مورد توجه قرار داده است.
در حوزه هنرهای تجسمی حمید شاهآبادی با اشاره به برگزاری چهار دو سالانه و جشنواره بینالمللی هنرهای تجسمی فجر گفت: اصلیترین موضوع باز شدن راهی برای فروش محصولات است. سایت اکسپو در حال تکمیل شدن است و هنرمندان در این سایت آثار خود را معرفی کرده و سایت عهدهدار تبلیغ و فروش آثار خواهد بود. مجموعهای که توسط بخش خصوصی اداره میشود این سایت را اداره میکند و مجموعههایی نظیر مجموعههای ونیز و روتردام هم در بحث صادرات حمایتهای لازم را انجام میدهند. قصد داریم اکسپوی دائم در شهر تهران را راهاندازی کنیم که امیدواریم تا پایان سال تأسیس شود. بحث برگزاری هفته هنر هم در تمام استانهای کشور مورد تصویب وزیر فرهنگ و ارشاد قرار گرفته و انجام خواهد شد.
بخش دوم این نشست اختصاص به سؤالات اصحاب رسانه و پاسخهای معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی داشت. شاهآبادی درباره اختلال و لغو اجرای برخی آثار هنری نظیر نمایش "خنکای ختم خاطره" در شهر آبادان و کنسرت موسیقی همایون شجریان در شهر تبریز اظهار داشت: قانونی وجود دارد که طی آن اجراها در شهرستانها توسط شورای عمومی شهرستان قابل نقض است. درخواست اجرای نمایش یا کنسرت موسیقی از طریق مدیرکل ارشاد استان انجام میشود و با عنایت به وضعیت استان در این خصوص تصمیم میگیرند. تصمیمگیری برای اجراهای زیر 500 نفر در حوزه تئاتر و موسیقی در استانها بر عهده مدیرکل ارشاد استان است.
وی افزود: آییننامه مشخصی وجود دارد تا راهنمایی و رفع مشکل بکند. این دیدگاه وجود ندارد که ادارهکل موسیقی معاونت هنری جلوی کنسرت همایون شجریان را گرفته است. مجوز اجراهای موسیقی و تئاتر با شرایط و انتظارات هر استان صادر میشود. دولت موظف است با شرایط خاصی که افرادی خارج از قانون تحمیل میکنند برخورد کرده و از کارهای هنری حمایت کند. در زمان صدور مجوز توان گروه و شرایط منطقه سنجیده میشود. وجود نوازنده ممنوعیت ندارد و اگر برخورد سلیقهای شود معاونت هنری برخورد خواهد کرد.
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد در پاسخ به سؤالی مبنی بر سرقت مجسمههای برنزی از سطح شهر تهران در سطح شهر گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نه تولید کننده مجسمهها است و نه مسئول حفاظت از آنها ولی ما حافظ حرمت هنرمندان هستیم. البته تصورم این است که اظهار نظرهای ارائه شده درباره شکلگیری جریانی ضد نصب مجسمهها درست نیست. مجسمهسازی هنر سخت و سنگینی است و وظیفه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی حمایت از این هنر و هنرمندان آن است.
وی درباره تصویب طرح اختصاص نیم درصد از بودجه عمرانی سازمانهای دولتی به خرید آثار هنری گفت: این طرح از نظر من منتقی نیست و تلاش برای طرح این موضوع در سالهای آینده هم ادامه مییابد. ما باید متولیان امور را بیشتر با دغدغههای هنر و هنرمندان آشنا کنیم. از رییس جمهور درخواست کردیم لایحهای را در دستور کار دولت قرار دهند تا دستگاههای دولتی طی آن مکلف به خرید آثار خلق شده هنری باشند.
شاهآبادی درباره موانعی که بر سر راه اجرای نمایشنامههای ایرانی وجود دارد گفت: طی ماههای آینده نمایشنامه در یک مرجع واحدی فرآیند تصویب را طی میکند و در صورت تمایل نویسنده و گروه تولید و بازبینی و در نهایت اجرا میشود. قائل نیستم که حساسیتهای زیادی روی نمایشنامههای ایرانی وجود دارد بلکه طی سالهای گذشته روند مجوز دادن به نمایشنامههای اقتباسی راحتتر بوده است. بحث این است که اگر به رابطه تولید با هنر بومی بیشتر توجه کنیم موفق خواهیم بود. ما میخواهیم بینیاز به بحث اجرا متون را تصویب کنیم و امیدواریم به یک یکسان سازی در تولید متون برسیم. ما باید فارغ از اینکه متن کی و کجا اجرا میشود ان را تصویب کنیم.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر تأثیر ممیزی و ممیزیهای سلیقهای بر روند تولید متون و تصویب نشدن نمایشنامههای ایرانی تصریح کرد: من از نفس ممیزی دفاع میکنم زیرا برای صیانت از ارزشها نیازمند ممیزی هستیم. در تئاتر وقتی بحث کیفی مطرح است ناگزیر ممیزیهای سلیقهای نیز وجود دارد که سعی ما کم کردن این ممیزیها است. امیدواریم اعضای شورایی که دغدغههای اهالی هنر را بیش از من میدانند در تأیید و تصویب متون آنها را مدنظر قرار دهند.
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به از دست دادن فرصت افزایش بودجه تئاتر در سال جاری درباره افزایش بودجه به 10 میلیارد تومان توضیح داد: در مجلس بحثی وجود دارد که طبق آن بودجهای به ساخت فیلمهای فاخر اختصاص یابد که این بحث با تغییر بهآثار هنری و فیلم فاخر میتواند برای تولید آثار فاخر در حوزه تئاتر نیز مورد استفاده قرار میگیرد و ما بر اساس تئاترهای فاخری که تولید میشوند از بودجه این بخش استفاده میکنیم.
شاهآبادی درباره بحث هدفمند کردن یارانهها در تئاتر گفت: در بحث هدفمند کردن یارانهها قیمت بلیتها افزایش پیدا نمیکند و من از این بحث که حاصلاش اجرای عدالت است دفاع میکنم. بحث نه کم کردن پول و بودجه است نه بیتوجهی به گروههای نمایشی. سالنهایی که گنجایش بیشتری دارند کمتر به لحاظ مالی مورد حمایت قرار میگیرند و بحث سیستم 80 درصد تأمین بودجه از طریق گیشه برای کارگردان نهادینه میشود. این امر باعث میشود هنرمند درگیر جذب مخاطب و تماشاگر خود بشود.
وی با اشاره به برگزاری جشنواره موسیقی مقاومت به صورت غیر رقابتی، جشنواره موسیقی نواحی و مقامی و جشنواره موسیقی فجر درباره وضعیت معرفی و انتخاب مدیرکل دفتر موسیقی و شایعات حاضر از انتصاب برخی افراد برای این سمت گفت: من اظهار نظری برای حضور افراد جدید برای مدیریت دفتر موسیقی معاونت هنری ندارم.
شاهآبادی درباره برگزار نشدن جشنواره موسیقی پاپ خاطرنشان کرد: ذائقه موسیقیایی کشور در پازلی کلی تعریف میشود و نقش موسیقی پاپ نقش مناسب است. اینکه ما جشنواره موسیقی پاپ را نمیپذیریم بحث دیگری دارد و مأموریتی است که قانونگذار برای ما تعیین کرده است. دلیل اصلی این امر هم خالی بودن بخشهای دیگر پازل است.
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به این سؤال که تعیین سقف بودجه برای سالنها و تأمین بودجه از 80 درصد گیشه توسط گروه قرارداد تیپ خانه تئاتر را زیر سؤال میبرد تأکید کرد: من قرارداد تیپ را رسمی و درست میدانم و نقدی بر آن نمیبینم. برای اینکه تئاتر وامدار سینما نباشد و تئاتر هنرمند متخصص خود را اداره کند نیازمند قرارداد تیپ است.
شاهآبادی درباره تأثیرگذاری اسفندیار رحیممشایی به عنوان دبیر کمیسیون فرهنگی دولت در تصمیمات معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: ایشان دبیر کمیسیون فرهنگی دولت هستند و وزارتخانه نیز باید تمام لوایح و مباحث خود را در این کمیسیون مطرح کند. توفیق ارتباط مستقیم با ایشان را نداشتم ولی آقای مشایی عنصر تأثیرگذاری در دولت هستند و دیدگاه و نظراتشان را در کمیسیون تخصصی مربوطه مطرح میکنند.
معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست مطبوعاتی خود به ارائه نقطه نظرات مختلفی در حوزههای هنری اعم از تئاتر، موسیقی و هنرهای تجسمی پرداخت.
کد خبر 1089392
نظر شما