به گزارش خبرنگار مهر مجیدرضا حریری امروز در همایش گسترش همکاریهای اقتصادی ایران و گواندونگ گفت: در آمد سرانه استان گواندونگ 2 برابر درآمد سرانه سایر نقاط چین و معادل 6 هزار دلار است که این رقم می تواند زمینه های بسیاری را برای سرمایه گذاری تجار ایرانی در این استان، فراهم نماید.
نایب رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین افزود: در آینده ای نزدیک سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در گواندونگ تاسیس می شود، ضمن اینکه اتاق ایران و چین نیز قصد دارد تا دومین دفتر تجاری خود را در این استان تا پایان سال 2011 تاسیس کند.
وی تصریح کرد: استان گواندونگ فضای مناسبی را برای سرمایه گذاری ایرانیان فراهم کرده است، چرا که این استان به تنهایی 100 میلیون نفر جمعیت دارد و به لحاظ اقتصادی، 11 درصد از اقتصاد چین و حدود 25 درصد از واردات چین را به عهده گرفته است.
حریری تاکید کرد: در روابط اقتصادی ایران و چین، باید به این نکته توجه داشت که روابط اقتصادی میان دو کشور که تنها مبتنی بر فروش کالا باشد، دوام و پایداری نخواهد داشت. این درحالی است که اگر به لحاظ سیاسی، شرایط پایدارتری در ایران حاکم شود و با تغییر سیاستهای نظام، فضای آزاد برای رقبای غربی فراهم شود، این سئوال مطرح است که آیا باز هم چین می تواند سهم فعلی را در روابط اقتصادی با ایران داشته باشد. ما معتقد هستیم که در چنین صورتی، سهم کنونی به چین تعلق نمی گیرد.
وی با توجه به نیاز سالانه ایران به ساخت یک میلیون واحد مسکونی، به نظر می رسد که استان گواندونگ که یکی از استانهای مهم چین در تولید مصالح ساختمانی و تجهیزات داخلی ساختمان است، بتواند همکاریها و سرمایه گذاریهای جدی را با ایران داشته باشد.
به گفته حریری سرمایه گذاری چینی ها در احداث کارخانه های ساخت مصالح، علاوه بر بازار ایران یک بازار 700 میلیون نفری را از کشورهای افغانستان، عراق، حاشیه خلیج فارس و کشورهای CIS پیش رو قرار می دهد.
وی اظهار داشت: آنچه که در تصویر ذهنی شما از ایران است برگرفته از رسانه هایی چون بی بی سی و سی ان ان است که به نظر می رسد تداعی کننده این است که در ایران هر لحظه جنگ و خونریزی و عدم ثبات اقتصادی و سیاسی است، در حالیکه این گونه نیست و شما نیز در بازدید خود از ایران به ثبات سیاسی و اقتصادی ایران پی خواهید برد.
همچنین در این همایش "آن سنگ چاو"، دبیر اول سفارت چین نیز گفت: در سالهای اخیر توجه دو کشور ایران و چین باتلاش صنعتگران و بازرگانان دو کشور، توانسته تجارت دوجانبه را پیشرفت داده و حوزه سرمایه گذاری ها وهمکاریهای مشترک را گسترش بخشد.
وی افزود: با وجود بحران اقتصادی دنیا، تلاش دولتهای دو کشور سبب شده تا میزان مبادلات تجاری دو کشور ایران و چین به 21.2 میلیارد دلار برسد که این میزان در زمینه های برق، حمل و نقل، نفت و گاز و مصالح ساختمانی بیش از سایر زمینه ها متمرکز شده است.
سنگ چاو گفت: در سالهای اخیر اقتصاد ایران نیز به شدت رشد کرده و سطح زندگی مردم به شیوه چشمگیری ارتقا یافته است. بنابراین نیاز ساختمانی و شهرسازی نیز گسترش یافته و گواندونگ به عنوان بزرگترین پایگاه تولید مصالح در چین، می تواند در زمینه تامین نیازها نقش آفرینی کند.
دبیر اول سفارت چین گفت: امید مردم ایران راجع به محصولات گواندونگ باید با ارایه اطلاعات افزایش یابد. ضمن اینکه گواندونگ نیز فرصت طلایی ارتباط با ایران را غنیمت می شمرد.
همچنین رامین طالبی، مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت ایران نیز خاطرنشان کرد: روابط ایران و چین هم اکنون در سطح خوبی قرار گرفته است و البته به نظر می رسد که دو کشور هنوز نتوانسته اند که از ظرفیت اصلی استفاده کند.
وی افزود: در سال گذشته به دلیل بحران مالی، سطح عمومی تقاضا در بسیاری کشورها کاهش یافته و مبادلات تجاری بین کشورها نیز کاهش محسوسی داشته است؛ اما چین براساس آمارهای سازمان جهانی تجارت توانسته رشد 9 درصدی را تجربه کند، اگرچه کاهش 16 درصدی صادرات و 11 درصدی واردات را نیز تجربه کرده است.
به گفته طالبی با وجود تلاشهایی که مسئولان چینی برای حفظ رشد اقتصادی داشته اند، اما سطح مبادلات جهانی به دلیل شرایط خاصی که بر اقتصاد دنیا حاکم شده است، کاهش در مبادلات بین کشورها را تجربه کرده است.
مدیرکل آسیا و اقیانوسیه سازمان توسعه تجارت افزود: برابر آمارهایی که منابع جهانی از جمله صندوق بین المللی پول و بانک جهانی داشته است، رتبه ایران به لحاظ تولید ناخالص داخلی جزء 20 کشور اول دنیا قرار گرفته است.
وی اظهار داشت: وضعیت صادرات ما به چین نیز از رشد قابل ملاحظه ای برخوردار بوده است و آمار گمرک تقریبا، رشد 50 درصدی نسبت به سال قبل خورشیدی را نشان می دهد، اگرچه در واردات تغییری نداشته ایم.
طالبی عمده ترین مشکلات تجار ایرانی برای تبادلات تجاری با چین و استان گواندونگ را مبادلات بانکی دانست و تاکید کرد که مسئولان ایرانی و چینی باید برای حل این مشکل چاره اندیشی کنند. چراکه اگر بنا داریم مراودات را گسترش دهیم، باید ابزارهای آن را نیز در اختیار داشته باشیم و مسئولان چینی نیز فضا را به گونه ای فراهم کنند که ایرانی ها بتوانند از تمامی پتانسیل ها بهره برداری کنند.
به گفته وی، چین در سالهای گذشته که دنیا با بحران مواجه بوده است با هوشمندی کامل توانسته بالاترین میزان مواد اولیه را ذخیره سازی کند، چراکه به دلیل بحران قیمت ها به شدت کاهش یافته و تقاضای جهانی کم شده است.
این مقام مسئول در سازمان توسعه تجارت ایران خواستار متنوع سازی مبادلات کالایی میان ایران و چین شد و تصریح کرد: سرمایه گذاری های مشترک باید شکل گیرد. البته در ایران تضمین بازگشت اصل و سود سرمایه برای چینی ها صورت می گیرد و این نکات مهمی است که در قانون جذب سرمایه گذاران خارجی تصریح شده است.
همچنین در این همایش، "جوز نان" معاون اداری تجارت خارجی و همکاریهای اقتصادی استان گواندونگ نیز گفت: دو کشور ایران و چین دارای تاریخ و تمدن طولانی هستند و گواندونگ نیز که استانی در جنوب چین و دارای 180 هزار کیلومترمربع مساحت و 94 میلیون نفر جمعیت است، نه تنها آغاز جاده ابریشم دریایی است؛ بلکه شهر پیشرفته ای در چین به شمار می رود.
وی اظهار داشت: گواندونگ هر سال سرمایه گذاران بسیاری را از دنیا جذب می کند و به لحاظ توسعه اقتصادی، در قطعه اول اقتصاد چین قرار می گیرد، چراکه یک هشتم اقتصاد چین را به عهده دارد و صادرات و واردات آن، یک سوم کل صادرات و واردات چین را در بر می گیرد.
به گفته این مقام مسئول در استان گواندونگ، بیش از 200 شرکت از 500 شرکت معتبر دنیا، 700 شعبه را در استان گواندونگ تاسیس کنند. ضمن اینکه اجناس ارزان با کیفیت بالا نیز تولید می شود که مورد پسند مردم ایران است.
وی اظهار داشت: با نگاه به آینده متوجه می شویم که چشن انداز روشنی پیش روی همکاریهای تجاری ایران و گواندونگ است؛ چراکه 9 صنعت این استان عمده از جمله پالایشگاه، دستگاههای اتوماسیون، تجهیزات پزشکی، کارخانه کاغذسازی، صنایع پوشاک و مواد غذایی و نیز صنایع برقی و لوازم خانگی را در کل جهان چشم انداز روشنی دارد.
جوزنان ابراز امیدواری کرد که صاحبان صنایع دو کشور بیش از پیش موفق به توسعه و گسترش تبادلات تجاری شوند.
نظر شما