۹ خرداد ۱۳۸۹، ۱۳:۰۷

مطهرنیا در گفتگو با مهر:

بیانیه تهران سکته‌ای ناقص برای غرب بود/ شکستن اجماع منفعت نیست

بیانیه تهران سکته‌ای ناقص برای غرب بود/ شکستن اجماع منفعت نیست

یک تحلیلگر مسائل بین الملل با بیان اینکه دو کشور روسیه وچین به ایران در عرصه بین المللی بعنوان یک فرصت نگاه می کنند، گفت: بیانیه تهران سکته ناقصی را در مدیریت اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران با رهبری آمریکا بوجود آورد.

مهدی مطهرنیا در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به بیانیه تهران، اظهار داشت: بیانیه تهران همانگونه که از نامش پیداست تنها یک بیانیه است ومسیری را باید طی کند که با یک توافق و پذیرش از منظر بازیگران بین المللی برسد.

وی با بیان اینکه بازیگران بین المللی در سطح بندیهای متعددی قرار دارند که هرکدام نشان دهنده تاثیرگذاری آنها در لایه های مختلف است، گفت: اگرچه در دهه های گذشته نقش بازیگران بین المللی افزایش پیدا کرده و به تبع آن نقش قدرتهای بزرگ در برابر قدرتهای متوسط کمرنگ تر شده است، اما باید بپذیریم که سطح بندی از قدرتهای جهانی در عرصه بین المللی وجود دارد.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: درحال حاضر اینگونه می توان دسته بندی کرد که برزیل و ترکیه در سطح قدرتهای متوسط، فرانسه وانگلیس در سطح قدرتهای بزرگ و امریکا و چین نیز در سطح نزدیک به ابرقدرتی قرار دارند.

به گفته وی بازی نهایی در عرصه بین الملل متاثر از تاثیر قدرتهای متوسط و بزرگ در جهان است.

مطهرنیا در ادامه با اشاره به نقش دو کشور روسیه وچین در این معادلات، گفت: به نظر می رسد هم اکنون تمایل روسیه به ایالات متحده و گرایش چین به ایجاد فضای عدم اصطکاک با آمریکا در زمینه مسائل بین المللی وجود دارد.

وی معتقد است که قدرتهای بزرگی مانند روسیه وچین همواره به ایران و کشورهای مثل ایران بعنوان یک فرصت برای گرفتن امتیاز در عرصه بین المللی نگاه می کنند.

این تحلیلگر مسائل بین المللی با تاکید بر اینکه هیچ کشوری در نظام بین الملل قابل اعتماد نیست، گفت: باید با فهم وشناخت جدی ازمعادلات بین المللی از فرصتهای بدست آمده نهایت بهره را ببریم.

وی افزود: با وجود ناز وغمزه های روسها درمورد راه اندازی نیروگاه بوشهر و دادن موشکهای اس-300 تا حدودی ماحصل استراتژی ما با روسها قابل پذیرش بود بطوریکه امروز نخبگان سیاسی کشور نیز متوجه شده اند که روسها مانند گذشته وارد معرکه نخواهند شد لذا می بینیم که رایزنی های مسئولان کشوردر خصوص تبادل سوخت اورانیوم از سطح کشورهای روسیه و چین به سطح کشورهای ترکیه و برزیل منتقل شده است.

برزیل و ترکیه هم بهتر از روسیه وچین نیستند

این استاد دانشگاه با اعلام اینکه اساسا برزیل و ترکیه بهتر از روسیه وچین نیستند، گفت: این کشورها هم معتقدند که در یک بازی بین المللی از خوان نعمتی که وجود دارد، امتیازات خود را هم از ایران وهم از غرب کسب کنند.

به گفته وی اگرحتی ازبرزیل و ترکیه هم در رسیدن به اهداف دیپلماتیک خود بهره ببریم باید در عمل ببینیم که آیا واقعا آنها نقش موثری در عدم صدور قطعنامه تحریمی تازه علیه جمهوری اسلامی ایران در شورای امنیت دارند یا نه.

مطهرنیا در ادامه با اشاره به اینکه بیانیه تهران سکته ناقصی را در مدیریت اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران با رهبری آمریکا بوجود آورد بطوریکه این موضوع می تواند لبه های تیز تحریمها را کند نماید، گفت:  این موضوع می تواند برای تهران یک امتیاز به شمار بیاید.

شکستن اجماع بین المللی امتیاز است اما منفعت نیست

این کارشناس مسائل بین المللی خاطرنشان کرد: شکستن اجماع بین المللی برای تصویب و صدور قطعنامه تحریمی تازه علیه جمهوری اسلامی ایران نیز یک امتیاز محسوب می شود ولی باید توجه داشت که این امتیازیک منفعت نیست.

وی با تاکید براینکه باید بین امتیازگرفتن ومنفعت داشتن در عرصه بین الملل تفاوت قائل شد، گفت: امتیازی را می توان در صحنه بین الملل کارساز دانست که در تحلیل نهایی بتواند منفعتی را برای کشورامتیاز گیرنده حاصل کند، در غیراینصورت اگر گرفتن امتیاز صرفا در حد یک پرستیژ بین المللی باقی بماند خود عامل اتلاف کننده انرژی طرف امتیازگیرنده در نظام بین الملل خواهد شد.

کد خبر 1091384

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha