دکتر نجفقلی حبیبی در گفتگو با خبرنگارمهر در مورد اینکه تداوم در اندیشه و تفکر تاچه اندازه نیازمند نهادهای فکری قوی است. گفت: هر حرکت فکری که بخواهد درجامعه ریشه کند به عواملی احتیاج دارد و بطور قطع هم یکی از عوامل آن، وجود نهادهای اجتماعی است که میتوانند مؤثر باشند مثل دانشگاهها، یا مجامع علمی ، نهادهای کوچک و بزرگ دستگاههای فرهنگی اعم از رادیو و تلویزیون، مطبوعات ، احزاب، گروهها ، اینها هرکدام سهمی در نهادسازی تفکر در جامعه دارند.
وی افزود: مهمتر از همه خود نظامهای حکومتی است. نظامهای حکومتی باید از این نهادها استقبال کنند تا جامعه و گروهها و قشرهای مختلف اجتماعی به تفکر عادت بکنند و خو بگیرند تا تفکر روش زندگیشان شود. مجموعه اصول و مبانی اسلامی و بیش از همه خود قرآن مسلمانان را به تدبرو تفکر و اندیشیدن دعوت میکند و حتی وقتی فکر نمیکنند سرزنش میکند.
این استاد الهیات دانشگاه تهران درادامه افزود: در قرآن و روایات دینی این مسئله بسیار تأکید شده است بنابراین همه از جمله نهادهای آموزشی ما از کودکستان گرفته تا دانشگاهها باید کوشش کنند تا این قضیه مهم در جامعه جا بیفتد. اینها مسائل خانوادهها هم هستند چونکه بچهها ابتدا در آنجا آموزش میبینند و پرورش مییابند.
این محقق حوزه دین والهیات درباره پیشزمینه شکلگیری نهادهای فکری هم گفت: مهمترین پیش زمینهاش خود حکومتها هستند . طبیعی است که دولتها راحتترند که مردمشان کمتر چون و چرا و سؤال کنند و کمتر در کار آنها بیندیشند ولی بنیانهای اصیل جامعه، تفکر را ترویج میکنند و هرگاه این کار را نمیکنند باید مورد انتقاد قرار گیرند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران یادآورشد: رسانهها بهویژه سینما ها باید اعتقاد به واداشتن مخاطبانشان به تفکر داشته باشند. متآسفانه این نهادها کارشان بیشتر سرگرم کردن مردم شده است. باید معتقد باشیم که جامعه با تفکر است که میتواند راه صلاح را پیش بگیرد.
نظر شما