به گزارش خبرگزاری مهر، سید محمود رضا سجادی سفیرجمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه در گفتگو باخبرگزاری "نفت روسیه" دررابطه با خصوصیات اصلی دیپلماسی اقتصادی ایران بیان داشت:در دیپلماسی اقتصادی نقش انرژی بسیار مهم و حساس است. راهبرد اصلی دیپلماسی اقتصادی ایران در راستای فرآوری و تولید محصولات نفت و گاز، و توسعه صادرات کالاها و خدمات غیرنفتی و غیرگازی است.
وی افزود: ایران و روسیه هر دو صادر کننده این موادند، اما زمینه های بسیار دیگری نیز وجود دارند که ما می توانیم برای یکدیگر مفید باشیم. هر یک از دو طرف مزیت های خود را درهمکاری داشته و خصوصا درچارچوب این مزیت ها می توانیم با یکدیگر همکاری کنیم. از طرفی تجربه روسیه در زمینه صنایع نفت، گاز و تولید محصولات پتروشیمی برای ما بسیار مهم است و ایران نیز تجربه با ارزشی در زمینه های دیگری از جمله کشاورزی و بیوتکنولوژی دارد. به همین خاطر من فکر می کنم که با استفاده از تجربه دراین زمینه ها، می توانیم با یکدیگرهمکاری سودمندی را برقرار کنیم. فکر می کنم که ما بایستی در مسائلی که می تواند در چارچوب همکاری ایران و روسیه حل گردند، کمتر به کشورهای ثالث مراجعه کنیم.
سجادی تاکید کرد: متاسفانه ایران و روسیه فعلاً وابستگی جدی به نفت و گاز، برای تامین بودجه کشور دارند. به همین خاطر وقتی که در قیمت نفت تغییراتی رخ می دهد، این امر تاثیر مستقیمی بر اقتصاد دوکشور می گذارد، اما در برنامه پنج ساله و چشم انداز دراز مدت 20 ساله ایران ، کاهش وابستگی به صادرات نفت و گاز در نظر گرفته شده است. نمونه بارز آن، ایجاد "منطقه آزاد انرژی" در"عسلویه" درجنوب ایران است. هدف اصلی از ایجاد یک چنین منطقه ای تبدیل گاز استخراجی به محصولات فرآوری شده است. زمان را مغتنم شمرده و از سرمایه گذاران روسی دعوت می کنم تا از نزدیک با ظرفیت های این منطقه آشنا شوند، زیرا این منطقه از ذخایر عظیم گاز برخوردار است و می تواند پایگاه پتروشیمی در سطح جهانی شود. خصوصا گاز ایران از نظر کیفیت نیز بسیارمطلوب است.
وی ادامه داد: در حال حاضر فی ما بین دوکشور همکاری زیادی در زمینه نفت و گاز وجود ندارد، اما بایستی خاطر نشان کرد که ایران و روسیه به ضرورت همکاری در این زمینه اعتراف دارند. در طول شش ماه گذشته، ما در هر دو کشور هیأت هایی تبادل کردیم تا "نقشه راه" همکاری را مشخص و ظرفیت های موجود را محاسبه کنیم. حدودا یکماه آینده وزیر نفت ایران در پاسخ به سفر چند ماه گذشته آقای "اشماتکو" وزیر انرژی روسیه به مسکو سفر خواهد کرد.البته من فکر می کنم برخی فاکتورهای مانع توسعه همکاری در این زمینه می شوند.
سفیر ایران یادآور شد: فاکتور اول اکثر پروژه های نفت و گاز ایران یا بر مبنای تامین مالی سرمایه گذاری یا موافقتنامه های تقسیم محصول است. این موضوع مورد توجه طرف روسی نیست. طرف روس ترجیح می دهد تا بعنوان صادر کننده و یا پیمانکار حضور داشته باشد تا انتقال مالی و سرمایه گذاری انجام ندهد. ما برای حل این مسئله به طرف روسی پیشنهاد کردیم تا بانک مشترک انرژی ایران و روسیه برای استقرار نقدینگی دو کشور در آن با حجم چند میلیارد یورو تاسیس شود. این مسئله، در دستور کار سفر آتی وزیر نفت ما خواهد بود.
سجادی اضافه کرد: فاکتور دوم این است طبق قانون اساسی ایران، پروژه های نفت و گاز ایران بر مبنای مناقصه برای اجرا واگذار می شوند و شرکتهای روسی بخاطر بوروکراسی بیش از حد غالباً این مناقصه ها را برنده نمی شوند . به همین خاطر آنها ترجیح می دهند تا مشارکت در پروژه های ایران را در نتیجه مذاکرات دوجانبه دریافت کنند و نه از طریق مناقصه. اما ایران فقط در صورتی می تواند با این شکل از همکاری موافقت کند که روسیه شرایط استثنائی را به ما پیشنهاد کند.
وی ادامه داد: فاکتور سوم اینکه متاسفانه بیش از حد سیاست در تجارت دخالت و تاثیر بسیار منفی دارد. این نکته قابل فهم است که سود سیاسی نقش بزرگی را ایفاء می کند. ضمنا شرکتهای روسی بیشتر به سود خود فکر می کنند تا منافع طرف دیگر.
سجادی اظهار داشت: فاکتور دیگر این است شرکتهای ایرانی عادت کرده اند تا با شرکتهای غربی کار کنند و به همین دلیل کار با شرکتهای روسی در ایران جایگاهی پیدا نکرده است. عدم آشنائی با زبان نیز تاثیر می گذارد. برهمین اساس برخی اوقات حل مسائل بسیار طول می کشد.
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد:البته این فاکتورهای مانع کار هستند، ولی فاکتورهای امیدوار کننده نیز وجود دارند که قبل از هر چیز، اهمیت اراده سیاسی مدیران دو کشور در جهت برقراری همکاری در زمینه انرژی است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا می توان همکاری ایران با روسیه و چین را مقایسه کرد، گفت: فقط یک واقعیت وجود دارد. گردش کالای ایران و چین فقط در چهار سال گذشته از 4 میلیارد به 30 میلیارد دلار افزایش یافته است.
سجادی در رابطه با تاثیر تحریم ها بر اقتصاد ایران نیز بیان داشت:در مورد تحریم ها بایستی به این مسئله توجه نمود که اولاً، تحریم ها مشکل امروز نیستند. تحریم ها بلافاصله پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران از سوی آمریکائی ها اِعمال شده اند . ایران در مقابل این تحریم ها همواره ایستاده و این موضوع برای مردم ما مضحک و به یک امرعادی تبدیل شده است.
سفیر ایران با بیان اینکه بسیاری از کشورها اعتراف می کنند که این تحریم ها فقط ابزاری در دست آمریکا و اسرائیل برای تامین منافع آنها است گفت: بسیاری از کشورها و حتی شرکتهای آمریکائی خواهان این تحریم ها نیستند و به همین خاطر با نام های دیگر یا از طریق شرکتهای واسطه کشورهای دیگر، درایران کار می کنند. شما می دانید که برخی اوقات در مورد "نفرین نفتی" صحبت می کنند. این در ایران وجود دارد. ایران قبلاً در سایه صادرات عظیم نفت و گاز توجه کمتری به دیگر بخشهای اقتصاد داشت . تحریم ها ما را مجبور کرد تا در مورد توسعه دیگر بخش های اقتصادی ، علاوه بر استخراج نفت و گاز - نیز فکر کنیم. این امر ما را تشویق می کند تا کالاهای مورد نیازمان را تولید کنیم. ما در حال حاضر پروژه های صنعتی را نه تنها در ایران، بلکه در کشورهای دیگر نیز اجراء می کنیم.
وی یادآور شد: در مورد برنامه هسته ای حوادث اخیر نشان داد که کشورهای غربی رفتارخیرخواهانه ای نسبت به ایران ندارند و رفتارشان با درخواستهائی که از ما داشتند، کاملا مغایرت دارد. آنها می گویند که نگران غنی سازی اورانیوم در کشور ما هستند.روسیه قبلاً به ما پیشنهاد می کرد تا 1200 کیلوگرم اورانیوم غنی سازی شده سه و نیم درصدی را به روسیه برای تبادل با 120 کیلوگرم سوخت بیست درصدی برای راکتور تحقیقاتی هسته ای تهران ارسال کنیم و موضوع حل وفصل خواهد شد. این فرمول خوبی بود، اما در روش اجرای آن برخی نواقص وجود داشت. نقص اصلی در این است که ما بایستی سوخت 20 درصد غنی سازی شده را از فرانسه تحویل بگیریم ولی ما به فرانسه باور نداشتیم، زیرا این کشور قبلاً توافقاتی که با کشور ما داشت را نقض کرده است.
سجادی تاکید کرد:این مطلب که ایران در 17 ماه می با پیشنهاد برزیل و ترکیه موافقت کرد فقط به معنای آن است شرایط جدید آن نقصی که در فرمول قبلی وجود داشت را رفع کرده وتضمین حاصل گردیده است. همانطوری که رئیس جمهور برزیل خاطر نشان کرد، این همان فرمولی است که قبلاً گروه کشورهای پنج بعلاوه یک (پنج کشور دایم شورای امنیت سازمان ملل متحد بعلاوه آلمان) پیشنهاد می کردند.
وی افزود: شما مطلعید که در رسانه های گروهی می گویند 30 سال پیش آمریکا فناوری ساخت بمب اتمی را به اسرائیل داده است. اسرائیل بعنوان یک کشور فاشیستی و نژاد پرست عضو پیمان عدم اشاعه سلاحهای هسته ای نیست. ایران عضو این پیمان بوده و در تاسیسات ایران نظارت دائم آژانس بین المللی انرژی اتمی برقرار است و سیاست هسته ای ایران شفاف است. اما در عین حال و در کمال تعجب کشور ما متهم می شود. البته موضع ما شفاف است. ما اجازه بازی و اعمال استاندارد های دوگانه را نمی دهیم.
سفیر ایران در روسیه در رابطه با آینده روابط دو کشور و روابط دو ملت گفت:گذشته از آنکه ما در حال حاضر ایام چندان خوبی را در روابط خودمان پشت سر نمی گذرانیم، ولی چشم انداز روابط دو کشور امیدوار کننده است. اولاً، ما منافع مشترک و تهدیدهای مشترک داریم. ما همسایه هستیم و مشترکات زیادی در زمینه فرهنگی داریم. ثانیاً، بسیاری از کشورهائی که خود را بعنوان دوستان روسیه نشان می دهند، نمی توانند مدت زیادی خود را با این دروغ پوشش دهند، زیرا منافع آنها در تقویت روسیه نیست، بلکه در تضعیف آن است. آنها در این مسئله سعی و تلاش می کنند تا روسیه در اوستیای جنوبی و آبخازیا با مشکل مواجه شود و در این میان چهره واقعی خود را نیز نشان می دهند. امروز اهداف آمریکا و اسرائیل - سلطه بر دیگران است که ایرانی ها و روس ها نیز از آین موضوع خوششان نمی آید.
نظر شما