صفرقلی خواجه در گفتگو با خبرنگار مهر در گرگان افزود: حوزه آبخیز قرن آباد به مساحت هفت هزار و 289 هکتار از زیر حوزه های گرگان رود در جنوب روستایی به همین نام در مشرق شهرستان گرگان یکی از این حوزه های آبخیز است.
وی اظهار داشت: این حوزه با شیب متوسط 36 درصد دارای فرسایش ویژه حدود شش تن در هکتار است که بدلیل شیب زیاد و ناهمگون در زمان وقوع بارندگیهای شدید سیلابهای مخربی را ایجاد می کند.
وی خاطرنشان کرد: به منظور مقابله با اثرات تخریبی این حوزه در سال 1382 مطالعات آبخیزداری در آن آغاز و یکسال بعد به اتمام رسید و از سال 89-1385 در آن عملیات اجرایی صورت گرفت.
خواجه بیان داشت: عملیات اجرایی آبخیزداری در این حوزه شامل ساخت 13 سازه سنگی شامل 11 گابیون و دو سازه ملاتی و این سازه ها با اعتباری بالغ بر 2.2 میلیارد ریال انجام شده است که سازه سنگی ملاتی قرن آباد یکی از این سازه هاست.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان افزود: این سازه در سال 1386 در مدت شش ماه با اعتباری بالغ بر 1.1 میلیارد ریال به اتمام رسیده که کنترل سیلاب ، تثبیت رسوبات، کنترل جریانهای واریزه ای سنگی، تثبیت بستر و کناره های رودخانه و کمک به استقرار بهتر پوشش گیاهی منطقه از جمله مهمترین فوائد این سازه است.
وی عنوان کرد: آبخیز شامل پهنه ای وسیع از جنگلها، مراتع، اراضی کشاورزی، مناطق شهری و روستایی، رودخانه ها، معادن ، راه ها و..... است که وقتی باران در آن می بارد بصورت جریانهای سطحی و روان آبهای ناشی از بارش به هم پیوسته به شکل رودخانه به دریاها ، دریاچه ها یا سدها می ریزد.
خواجه یادآور شد: از آنجاییکه در صورت عدم کنترل صحیح پهنه های آبخیز، روانآبهای سطحی بصورت سیل، فرسایش خاک لغزش، رسوب و بسیاری اشکال دیگر تخریبی، باعث نابودی جنگلها، مراتع و منابع طبیعی و انسانی می شود، ساخت سدها، بندها و گابیونها از جمله عوامل بسیار مهم جلوگیری از خطرات طبیعی پهنه های آبخیز محسوب می شود.
نظر شما