به گزارش خبرنگار مهر در مشهد، بسیاری از مسئولان، سازمانها، نهادها، مراکز دولتی وغیر دولتی و حتی بخش مهمی از مردم با مذهبی خواندن فضای شهر مشهد مقدس، برنامه های مختلف فرهنگی و هنری سازمانهای مختلف را با حساسیت بالا دنبال کرده و بر این باورند که این شهر مذهبی در خود شرایطی را دربردارد که پذیرای هر نوع فعالیت هنری و فرهنگی همانند بسیاری از دیگر استانهای کشور نیست و حتی برخی نمایش جلوه های گوناگون اقدامات فرهنگی در حوزه فیلم، سینما، موسیقی و... را با بافت مذهبی این شهر فاقد سنخیت می دانند.
برنامه های فرهنگی مشهد با هماهنگی شورای فرهنگ عمومی اجرا می شود
آیت الله سید احمد علم الهدی در این زمینه گفت: طی پیشنهادی به وزیر ارشاد مقرر شد، شهرمقدس مشهد جهت توزیع کالاهای فرهنگی و برنامه های فرهنگی از جمله اکران فیلم و اجرای کنسرت استثناء باشد و تمام این فعالیتها از این پس با هماهنگی شورای فرهنگ عمومی استان انجام خواهد شد که این امر هدیه بزرگ هیئت دولت به ساحت امام هشتم (ع) است.
امام جمعه مشهد در این خصوص به مسئولان فرهنگی گفت: بدانید که اگر یک سری فیلم های ممنوعه را برای اکران آزاد می کنید نه تنها خدمتی به هنر نکرده اید بلکه آن را به لجن خواهید کشید و این دشمنی با هنر است.
این اعتراض شدید به سیاست های معاونت سینمایی وزارت ارشاد باعث شد که جواد شمقدری به دفاع از عملکرد خود بپردازد و طی نامه ای خطاب به خطیب جمعه مشهد نوشت: آیت الله علم الهدی افتخار من و همکارانم این است که سرباز ولایت هستیم، چه اصراری وجود دارد چهره این خادمان بی منت نظام، در اذهان مومنین مشوش شود؟
در این بین نیز رئیس و همچنین مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مشهد طی مصاحبه ای به طور رسمی مخالفت خود را با اکران فیلمهای ضد ارزشی اعلام کردند.
پذیرفته نشدن پیشنهاد تصمیم گیری فراگیر شورای فرهنگ عمومی
خطیب جمعه مشهد با اشاره به اولین سفر استانی هیئت دولت نهم به مشهد گفت: این پیشنهاد که تصمیم گیری پیرامون اجرای کلیه برنامه های مجاز از نظر ارشاد اسلامی در شهر مشهد با تصویب شورای فرهنگ عمومی باشد ارائه شد که این درخواست به طور جامع پذیرفته نشد.
آیت الله علم الهدی با اظهار اینکه شورای فرهنگ عمومی دقیقا می تواند تشخیص دهد کدام برنامه ها متناسب با این محیط است، تصریح کرد: این درخواست فقط در مورد کنسرتهای موسیقی مورد قبول واقع شد اما ما کماکان روی درخواست خود اصرار داریم.
وی با اشاره به فرموده پیامبر(ص)مبنی بر اینکه حرم امام رضا(ع) در کل دشت بین این دو کوه معین شده است، اظهار داشت: مشهد مقدس موقعیت خاص مکانی دارد که باید برای حفظ و رعایت آن توجه ویژه ای شود.
انتقاد امام جمعه مشهد از کم توجهی مجلس به مسائل فرهنگی
آیت الله احمد علمالهدی در دیدار با اعضای مجمع نمایندگان استان خراسان رضوی با انتقاد از سیاسی و اقتصادی شدن صرف فضای مجلس گفت: ما به سیاست و اقتصاد نیاز داریم اما این روزها مجلس یا به دستهبندیهای اقتصادی و مخالف و موافق تقسیم شده یا به جناحبندیها و مسائل سیاسی و این یعنی بی توجهی به فرهنگ.
وی همچنین در بخش دیگری از سخنانش تاکید کرد: متاسفانه دولت برای شهر مشهد یک تصمیم مشخص و برنامه خاصی ندارد.
ارشاد تابع سیاستهای شورای فرهنگ عمومی استان و همراستا با تصمیمات وزارتخانه
جواد جعفری، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خراسان رضوی را تابع وزارتخانه دانست و تصریح کرد: ما ضمن اینکه تابع سیاست های شورای فرهنگ عمومی استان خراسان رضوی هستیم متناسب با شرایط و تصمیمات وزارتخانه نیز عمل می کنیم.
وی اداره کل ارشاد استان خراسان رضوی را دارای رسالتهایی عنوان کرد و افزود: فعالیتهایی که در مشهد انجام می شود باید متناسب با فضای معنوی این شهر انجام شود لذا باید سعی کرد فضای ملهم از آموزه های رضوی همواره در زندگی ما به عنوان پیروان و شیعیان امام رضا(ع)جاری و ساری باشد.
جعفری با بیان اینکه مردم همچنین انتظاری از دستگاه های فرهنگی خود دارند، اظهار داشت: مردم نسبت به چگونگی فعالیتهای فرهنگی دغدغه مندند و انتظار دارند برنامه های فرهنگی دستگاه های دولتی و غیردولتی متناسب با حال و هوای معنوی مشهد باشد.
مدیرکل ارشاد خراسان رضوی تاکید کرد: اگر فیلمهای تولید شده در کشور برآورده کننده انتظارات باشد، مشهد نیز مانند سایر شهرها اقدام به اکران آنها می کند همان گونه که تاکنون این کار را کرده است.
وی خاطرنشان کرد: هر محصولی که بتواند تامین کننده فضای معنوی مشهد باشد، دستگاه های فرهنگی و مردم از آن استقبال می کنند و در غیر این صورت اجازه نخواهیم داد.
فیلم های فاقد استانداردهای فرهنگی نباید اکران شوند
نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز گفت: اگر فیلمی فاقد استانداردهای لازم به لحاظ فرهنگی تشخیص داده می شود نباید در هیچ جای کشور اجازه اکران یابد.
جواد آرین منش با اشاره به اینکه در صورت رعایت نشدن شئونات اسلامی در فیلمی، آن فیلم نباید اجازه اکران پیدا کند، افزود: معیارهای دینی و اسلامی مختص به شهر خاصی نیست و اینکه می گویند برخی شهرها از جمله مشهد به واسطه حرم مطهر امام رضا (ع) که فضای مذهبی تری دارند نباید برخی فیلم ها اکران شود، حرف درستی نیست.
آرین منش رعایت برخی حساسیتهای زبانی و قومیتی را در مناطقی خاص برای اکران فیلم ها امری ضروری و مطلوب دانست و افزود: برای جلوگیری از جریحه دار شدن عواطف قومیت های ایرانی و بروز حساسیتهایی اینچنینی، رعایت ملاحظات منطقه ای بسیار خوب است.
نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه در بسیاری از فیلم های ایرانی این مشکلات دیده می شود، اظهار داشت: ذائقه سینماروهای ما با این نوع فیلم ها شکل گرفته و عجین شده که تغییر آن نیازمند تحولی اساسی است.
آرین منش گفت: ما منتظریم معاونت جدید سینمایی با تلاش های خود آثار فاخر و ماندگار سینمایی به جا بگذارد.
یک سوال در کلام پایانی
بسیاری بر این باورند که در کنار درک حساسیت فضای شهرهای مذهبی نمی توان از برخی واقعیتها چشم پوشید و آن اینکه مردم جای جای مشهد نیز مانند سایر شهرهای ایران این حق را دارند که از محصولات فرهنگی از جمله فیلم های سینمایی و محصولات فرهنگی متعدد بهره مند شوند.
به بیان دیگر درست است که مشهد، شهری مذهبی با اعتقادات و ملاحظات ویژه و بجاست اما به راستی این نکته نیز قابل توجه است که مردم، خوب می دانند خود سراغ چه محصولاتی بروند، چه فیلم هایی را ببینند و چه افکاری را بپذیرند.
اینکه بخواهیم از همان ابتدا میان مردمان مشهد با سایر شهرها تفاوتی قائل شویم، مسلما حساسیت های آنها را برمی انگیزیم و ناخواسته موجی از نارضایتی ایجاد می شود چرا که آنها حق خود می دانند که بدانند در اطرافشان چه می گذرد.
نظر شما