حسن بهشتی پور در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به سخنان اخیررئیس جمهور درباره شرایط ایران برای مذاکره با غرب، عنوان کرد: در هر نوع مذاکره ای دوطرف وجود دارد و هیچگاه اینگونه نبوده که یکطرف شرط بگذارد و هرآنچه را که او می خواهد طرف مقابل تمکین کند.
وی تصریح کرد: اساسا یکی از اشکالاتی که ما به 1+5 می گیریم یکجانبه گرایی آنها در برخورد با کشورهای دیگر از جمله ایران است که طبیعتا ما هم نباید اینطور با گروه 1+5 برخورد کنیم و انتظار داشته باشیم که آنها هرچه ما گفتیم را بپذیرند.
این تحلیلگر مسائل بین المللی با اشاره به بخشی از اظهارات رئیس جمهور درباره به تعویق انداختن زمان مذاکره با غرب، عنوان کرد: اقدام مثبتی که ایران در صدور بیانیه تهران انجام داد استحقاق واکنش مثبت از سوی غرب را داشت اما متاسفانه در عمل مشاهده کردیم که نه تنها با چنین واکنشی از سوی غرب مواجه نشدیم بلکه قطعنامه تحریمی هم علیه ما صادر کردند.
وی اضافه کرد: براین اساس رئیس جمهور کشورمان این حق را برای خود قائل بود که به غربیها بفهماند پاسخ منفی آنها به بیانیه تهران با پاسخ منفی ایران مواجه خواهد شد.
بهشتی پور با مثبت ارزیابی کردن اصل مذاکره ، تصریح کرد: راه حل دیگری برای ایران جز مذاکره کردن با غرب وجود ندارد. وی با بیان اینکه باید مذاکره انجام شود تا به نتیجه رسید، گفت: البته این در صورتی است که غربیها بخواهند به نتیجه ای مورد توافق دو طرف برسند.
به گفته این تحلیلگر مسائل بین المللی آمریکائیها نمی خواهند با ایران به نتیجه ای مورد توافق طرفین برسند زیرا اگر چنین بود آنها بعد از صدور بیانیه سه جانبه تهران به دنبال صدور قطعنامه علیه جمهوری اسلامی ایران نمی رفتند.
وی خاطرنشان کرد: کشوری مانند ایران که حتی فراتر از "ان.پی.تی" اقداماتی را در راستای شفاف سازی فعالیتهای هسته ای خود انجام داده است، که بعنوان مثال می توان به گزارش سازمان انرژی اتمی کشورمان مبنی بر انجام 4 هزار نفر ساعت کار نظارت بر روی فعالیتهای هسته ای ایران از سوی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین انتشار 21 گزارش از آژانس بین المللی انرژی اتمی مبنی بر عدم انحراف ایران از فعالیتهای صلح آمیز هسته ای اشاره کرد، اما متاسفانه در مقابل مشاهده می کنیم غرب علیه ایران 6 قطعنامه که دو تای آن توصیه ای و چهار تای آن تحریمی بوده است را صادر می کند.
بهشتی پور عنوان کرد: این در حالی است که اسرائیل قوانین "ان.پی.تی" را نپذیرفته و هم اکنون 200 کلاهک هسته ای دارد و جامعه جهانی در برابر آن سکوت اختیار کرده است و هیچ واکنشی از خود نشان نداده است.
وی اضافه کرد: وقتی رئیس جمهور اظهار می کند که غربیها مواضع شفاف خود را در قبال زرادخانه های هسته ای اسرائیل بیان کنند شاید ارتباطی با موضوع مذاکره ایران با غرب نداشته باشد اما بدلیل اینکه وی احساس می کند که خط دهنده اصلی به غرب اسرائیل است این موضوع را مطرح می نماید.
این تحلیلگر مسائل بین المللی افزود: براین اساس رئیس جمهور می خواهد کشورهای مذاکره کننده با ایران موضع خود را نسبت به اسرائیل نشان دهند بطوریکه اگر اتمی بودن اسرائیل را می پذیرند چرا بر فعالیتهای هسته ای آن نظارت نمی کنند واگر هم نمی پذیرند این دیگر یک دروغ آشکار است.
وی در ادامه به سخنان رئیس جمهور در مورد موضع غرب نسبت به "ان.پی.تی" اشاره کرد وگفت: منظور رئیس جمهور از این حرف این بوده است که غربیها تکلیف خود را "ان.پی.تی" مشخص کنند یعنی که گفتگوها به نتیجه برسد یا اینکه می خواهند موضوع را کش دهند تا تحریمها علیه ایران تشدید کنند.
بهشتی پور با تاکید بر لزوم مشخص بودن هدف گفتگوها، اظهار داشت: باید از قبل هدف گفتگوها مشخص باشد تا به نتیجه برسیم نه اینکه مذاکره را فقط برای مذاکره انجام دهیم.
وی با بیان اینکه ایران در چارچوب قوانین "ان.پی.تی" تاکید بر استفاده از سوخت هسته ای دارد که لازمه آن نیز داشتن چرخه سوخت هسته ای در داخل کشور است، گفت: البته به نظر می رسد که هدف غرب توقف غنی سازی اورانیوم در ایران است.
این تحلیلگر مسائل بین المللی در عین حال با تاکید مجدد مبنی بر اینکه به هیچ وجه نباید مذاکرات با غرب را از دست بدهیم، عنوان کرد: البته مذاکره ای برای ما مهم است که تامین کننده منافع ملی مان باشد نه مخل آن.
وی با بیان اینکه باید خواسته های ایران به زبان بین المللی ترجمه شود، گفت: به عبارت دیگر باید خواسته های خود را با اقتدار و با زبان بین المللی مطرح کنیم تا دنیا حرف ما را بفهمد در غیر اینصورت اگر ما دائما بخواهیم حرف خود را بزنیم و انتظار داشته باشیم که آنها هم حرف ما را بپذیرند به جایی نخواهیم رسید.
بهشتی پور با تاکید براینکه نباید حالت بن بست در مذاکره با غرب بوجود بیاوریم، عنوان کرد: به نظر می رسد که باید طرح ها وبرنامه های تازه ای را دردستور کار قرار دهیم زیرا ایران تنها با داشتن برنامه های جدید خواهد توانست به اهداف خودبرسد.
وی افزود: این طرح ها و برنامه های جدید باید درعین حال که به منافع سایر کشورها احترام می گذارد درراستای منافع ملی کشورمان نیز باشد.
این تحلیلگر مسائل بین المللی تصریح کرد: به عبارتی دیگر برنامه ها وطرح های جدید باید بر اساس بازی "برد-برد" با غرب باشد تا دو طرف از آن منتفع شوند.
وی خاطرنشان کرد: درحقیقت یک را ه حل میانه که تامین کننده خواسته های دو طرف است می تواند در این زمینه مثمر ثمر باشد.
نظر شما