به گزارش خبرنگار مهر، مسعود محمدی مولف این کتاب رفتار این سه رسانه را از ابعاد مختلف تحلیل محتوا کرده وبرنامه هایشان را هم به لحاظ کیفی و هم به لحاظ کمی در خصوص جمهوری اسلامی ایران مورد بررسی و مداقه قرار داده است.
تحلیل رفتاری بی بی سی فارسی در قبال جمهوری اسلامی
این کتاب در مجلد مربوط به شبکه بی بی سی فارسی چنین تحلیل کرده است که این شبکه تلویزیونی چند ماه قبل از انتخابات آغاز به کار کرد و نخستین برنامه خود را هم به رویداد انتخابات اختصاص داد.
این رسانه در مدت یک سال بعد از شروع به کار، افزایش تاثیرگذاری بر مخاطبان خود در داخل کشور را به عنوان یک هدف استراتژیک دنبال کرد و با استفاده از افراد خاص که کمتر شناخته شده و سابقه منفی آنها برای مخاطبان آشکار نبوده، با رعایت معیارهای تولید برنامههای تلویزیونی (ترکیب حرفهای متن و تصویر، ایجاز در گفتار و تصویر، تنوع و ...)، با تاکید غیرمستقیم و مکرر بر بیطرفی در انتقال اطلاعات و .... برای کسب مقبولیت در افکار عمومی داخل کشورتلاش کرد.
در مقطع انتخابات اما (یک هفته قبل از انتخابات، روز انتخابات و یک هفته بعد از انتخابات) این شبکه تلویزیونی کاملاً به عنوان رسانهای برای تشدید اختلافات و اغتشاشات عمل کرده و همصدا با فتنهگران داخلی و حامیان خارجی آنها خواستار ابطال انتخابات و در مراحل بعد زیر سئوال بردن اصل ولایت فقیه و نظام جمهوری اسلامی شد.
افزایش حجم برنامههای این تلویزیون بلافاصله بعد از برگزاری انتخابات، حاکی از برنامههای از قبل تعیین شده برای دخالت در رویدادها بعد از آن داشت و این "اضافه کاری" رسانهای تا هفتهها ادامه یافت و سرانجام بعد از کنترل اوضاع در ایران و ناکام ماندن تلاش دشمنان و مزدوران آنها در تامین اهداف پروژه براندازی نرم، روال کار تلویزیون فارسی بی.بی.سی هم به حالت سابق برگشت.
بی بی سی فارسی در فاصله 1/3/88 تا 1/6/88 بیش از 230 هزار کلمه درباره انتخابات سخن پراکند. تردید نمیتوان کرد که این رسانه در موقع مناسب و مقتضی و به هر بهانه و دستاویزی دوباره همان رفتار خود را در جریان اغتشاشات بعد از انتخابات را در پیش خواهد گرفت.
تحلیل رفتاری صدای امریکا در قبال جمهوری اسلامی
این کتاب در جلد نخست خود به رفتار رسانه ای صدای آمریکا پرداخته و در تحلیل رفتاری این شبکه تلویزیونی می آورد که صدای آمریکا با هدف تجمیع فعالیتهای رسانه های اپوزیسیون خارج نشین جمهوری اسلامی ایران راه اندازی شد تا با استفاده رسمی از بودجه دولت آمریکا به ایجاد ارتباط با جامعه داخل کشور بپردازد.
در منظومه رسانههای معاند جمهوری اسلامی ایران، تلویزیون صدای آمریکا علیرغم اعلام مکرر بیطرفی در ارایه اخبار و اطلاعات، آشکارا از مواضع دولت آمریکا دفاع کرده و در واقع سخنگوی فارسیزبان آن دولت به شمار میرود.
در طول سال 1387 تلویزیون صدای آمریکا علناً علیه انقلاب اسلامی، نظام جمهوری اسلامی، رهبری و ولایت فقیه و دولت نهم به تهیه و تولید و پخش برنامههای مختلف در قالب گزارش و میزگرد و مصاحبه پرداخت.
مهمترین برنامه و اصلیترین گفتههای شرکتکنندگان در برنامههای تلویزیون صدای آمریکا علیه اصل ولایت فقیه، دینی بودن حکومت ایران و انقلاب اسلامی و نیز مسئولین و عملکرد دولت نهم بوده است.برنامههای تلویزیون صدای آمریکا در مقایسه با رسانهای مانند تلویزیون فارسی بی.بی.سی فاقد ظرافت و دقت بوده و در تهیه آنها معیارهای بالایی رعایت نشده است.
این رسانه در مقطع انتخابات (1/3/88 تا 1/6/88) بیش از 400 هزار کلمه علیه جمهوری اسلامی ایران (و تمام اجزاء و ارکان آن) سخن پراکند. اما همانند سایر رسانههای هم گروهش در رسیدن به اهداف در نظر گرفته شده ناکام ماند.
تحلیل رفتار رفتاری رادیو فردا
رسانه دیگری که جنس مخاطبانش با دو رسانه قبلی متفاوت است رادیو فردا بوده و به عنوان رسانهای شنیداری به منظور ارتباط گیری با مخاطبان عام در موقعیتهای گوناگون و به خصوص ارتباط سریع و به موقع در مقاطع حساس با آنها (با توجه به خصلت رادیو که احتیاج به تجهیزات خاص و ثابت و گرانقیمتی ندارد) راه اندازی شد و طی سالها توانست افراد مختلفی را برای همکاری جذب کند.
این کتاب در جلد سوم خود درباره رادیو فردا می نویسد که این رسانه نیز همچون سایر رسانههایی که توسط دستگاه های اطلاعاتی غرب فعال شدهاند، وظیفه تبلیغ علیه انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی، ولایت فقیه و دولت نهم را در دستور کار خود داشته است.
این رادیو در انعکاس اخبار و تحلیلهای خود درباره ایران معیارهای غربی را کاملاًً رعایت کرده و دینی بودن حاکمیت ایران را نه تنها موجب مشکلات کشور بلکه برای دنیا خطرآفرین توصیف میکند!
وابستگی رادیو فردا به سرویس اطلاعاتی آمریکا آشکار است و حتی بخشهایی از اپوزیسیون به دلیل بدنام بودن این رادیو همکاری خود را به آن لااقل در ظاهر پایان دادند و به رسانههای دیگر کوچ کردند.شگرد مهم این رادیو برای نفوذ در افکار مخاطبان، استفاده گسترده از موسیقی است. حجم زیادی از زمان آن به پخش موسیقی اختصاص دارد و به ویژه از این طریق تلاش میکند تا نسل جوان را به خود جذب نماید.
رادیو فردا در مقطع انتخابات (1/3/88 تا 1/6/88) بیش از 200 هزار کلمه درباره این موضوع سخن پراکند و قبل و بعد از انتخابات دهم بر موضوع آزاد نبودن انتخابات در ایران و تقلب گسترده در انتخابات دهم تاکید بسیار می کرد.
فرجام سخن
عملیات رسانه ای غرب علیه جمهوری اسلامی ایران البته منحصر به این سه رسانه نبوده و بسیاری از شبکه های تلویزیونی و رادیویی غیر اروپایی نیز در جریانات وقایع بعد از انتخابات ماهیت وابسته خود را به خوبی نشان دادند.حتی برخی دیگر از رسانه های اروپایی با نام منحصر به این منطقه نیز در صدد راه اندازی شبکه های تلویزیونی و رادیویی به زبان فارسی هستند.
جنگ نرم با وجوه مختلف در جبهه مجازی نیز ادامه داشته و چه بسا آن فضا اهمیت بیشتری نسبت به فضای شبکه های ماهواره ای داشته باشد. لذا باید دشمن ، ترفند ها و ابزارهایش را به طیف استفاده کنندگان از وسایل ارتباط جمعی روز شناساند تا رخنه به افکار عمومی داخل کشور با این ابزارها برای دشمن به سادگی مهیا و میسر نباشد.
نظر شما