۱۴ تیر ۱۳۸۹، ۱۴:۳۲

مظاهری در گفتگو با مهر:

تغییر تیم مذاکره کننده و تشکیل گروه فشار پیش از آغاز مذاکرات ضروری است

تغییر تیم مذاکره کننده و تشکیل گروه فشار پیش از آغاز مذاکرات ضروری است

یک استاد دانشگاه معتقد است پیش از از سرگیری دور جدید مذاکرات با غرب باید "هدفمندی مذاکرات " ، " تغییر ترکیب تیم مذاکره کننده " ، همچنین "تشکیل گروه فشار" در جنبش عدم تعهد و سازمان کنفرانس اسلامی علیه سیاست های یک جانبه گرایانه غرب مورد توجه قرار گیرد.

دکتر محمد مهدی مظاهری در گفتگو با خبرناگار مهر ، درباره دلایل تشدید فشارها علیه ایران از جمله قطعنامه شورای امنیت و تحریمهای یک جانبه آمریکا و اروپا گفت: اصولا اقدام هماهنگ و یکصدای غرب، برای محدود سازی قابلیت های استراتژیک ایران در منطقه صورت می گیرد، در این راستا با طرح جدید ایران هراسی تلاش می شود که از گسترش نفوذ معنوی ایران در منطقه جلوگیری شود و همچنین توانمندی های بالای دفاعی و قابلیت رزمی ایران تهدید جدی برای رژیم صهیونیستی است.

وی ادامه داد : لذا غرب برای حفظ انحصار هسته ای رژیم و جلوگیری از بر هم خوردن توازن قوا، اقدامات ضد ایرانی خود را در منطقه سرعت بخشیده است. همچنین با توجه به برخی از حلقه های ارتباطی ایران با مسکو و پکن و وجود منافع دوسویه، غرب به ویژه امریکا را بر آن داشته است تلاش های جدی برای از هم گسستن این ارتباط استراتژیک در منطقه به عمل آورند.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه این گزینه معطوف به محدود سازی چین و روسیه است افزود: آمریکا و اتحادیه اروپا فشارهای دیپلماتیک علیه کشورهای یاد شده انجام می دهند غرب بر این موضوع واقف شده که ایران نیازهای استراتژیک خود را از طریق این دو قدرت بزرگ تامین می کند.

وی گفت: گزینه دوم در فتار دولتمردان کاخ سفید را می توان در به کارگیری روش های مرحله ای مورد ملاحظه قرار داد. در این باره الگوی عملیاتی و نظامی از اولویت مطلوبی برخوردار نیست بنابراین شاهد الگوی جدیدی در رفتار استراتژیک آمریکا علیه ایران هستیم در این روند می توان نشانه هایی از رفتار مبتنی بر ائتلاف کامل با اروپا در برخورد با ایران را مشاهده کرد. این امر منجر به شرایط گردید که زمینه برای تصویب قطعنامه 1929 فراهم شد.

مظاهری گفت : همزمان با تاکید بر دو گزینه فوق، آمریکا همچنان از فعال سازی آژانس بین المللی انرژی اتمی و نیز شورای حکام آژانس برای تکمیل فشار علیه ایران بهره می جوید به نظر می رسد گروه 1+5 با نایده گرفتن حسن نیست و اقدامات اعتماد ساز ایران روند مصالحه گرایی را کنار گذاشته و با تشدید اقدامات تحریمی روش تقابل را پیش گرفته است.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سئوال که اهرم فشار و سیاست چماق از طرف غرب چه تبعاتی را می تواند در سطح منطقه و بین الملل به همراه داشته باشد؟ گفت : ایران بارها اعلام داشته است که تحت هیچ شرایطی دست از غنی سازی اورانیوم و حفظ چرخه کامل سوخت هسته ای بر نمی دارد و به عنوان عضو متعهد پیمان ان پی تی حاضر است در شرایط عادلانه بر اساس منطقه و قوانین بین المللی برای حل و فصل موضوع هسته ای  خود مذاکره کند، صدور قطعنامه ضد ایرانی و همزمان تاکید بر تمایل غرب برای تداوم مذاکره نشانه ی بی صداقتی غرب است.

وی ادامه داد : بی تردید شرایط منطقه و نظام بین المللی اجازه هر گونه ماجراجویی سیاسی به غرب و هم پیمانان آن را نمی دهد. فرو رفتن آمریکا در باتلاق عراق و افغانستان و تشدید بحران اقتصاد جهانی موانع بازدارنده است، ضمن اینکه ایران به عنوان یک قدرت برتر منطقه توانایی پاسخگویی و دفاع هر گونه تهدید بین المللی را داراست و هر گونه بی خردی دولتمردان کاخ سفید و رژیم صهیونیستی در اقدام نظامی می تواند تبعات سختی برای آنان در منطقه و جهان در پی داشته باشد.

مظاهری در پاسخ به این سئوال که راهکارهای برون رفت از بن بست وضعیت موجود و رسیدن به راه حل منطقی چیست؟ گفت: تا کنون ایران تلاش کرده‌است تا فرایندی را ایجاد کند که منجر به تعادل وهمچنین اعتماد سازی در سطح منطقه و بین المللی گردد. در این راستا ضمن تاکید بر پایبندی به پیمان ان پی تی و دیگر پادمان های بین المللی از ایده خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای حمایت می کند. بنابراین رویکرد ایران در سیاست بین المللی مبتنی بر جلوه هایی از تبادل منطقه ای، همکاری بین المللی و ثبات استراتژیک است و چنین رویکردی از سوی ترکیه و برزیل و گروه نم مورد پذیرش قرار گرفته است.

وی افزود : در هر صورت، در مذاکرات آینده هدفمندی مذاکرات با غرب باید بررسی شود.

این استاد دانشگاه گفت : عامل دیگری که می تواند بر فضای بسته کنونی تاثیر مثبت بگذارد، تحول تیم مذاکره کننده ایران است. به طور قطع تیم قوی و منسجم و کارشناسان خبره می توانند فضای کنونی را به نفع ایران تغییر دهد.

مظاهری در پایان گفت : کاملا مشخص است که ایران می تواند با تداوم مذاکره با روسیه و چین، تشکیل گروه فشار در داخل جنبش عدم تعهد و کنفرانس اسلامی، شرایط لازم را برای دفاع از منافع خویش در مقابل غرب ایجاد کند.

کد خبر 1111714

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha