به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا برزگر در حاشیه بازدید خبرنگاران از پروژه انتقال آب از سرشاخه های دز به قمرود گفت: برای اتمام مراحل اجرایی پروژه و تکمیل طرح ضربتی آبرسانی تا پایان سه ماهه نخست سال آینده، به اعتباری بالغ بر 2500 میلیارد ریال نیاز است که بر این اساس امید می رود مشکل تامین آب و کیفیت آب قم و شهرهای کویر مرکزی برطرف شود.
مجری طرح انتقال آب از سرشاخه های دز به قمرود افزود: انتقال 181 میلیون مترمکعب آب در سال جهت تامین آب شرب شهرهای خوانسار، گلپایگان، خمین، محلات، تیمور، سلفچگان، ساوه و شهر مقدس قم و همچنین تخصیص مقداری از آب انتقال یافته به صنعت از مهمترین اهداف اجرای این طرح ملی است.
وی تصریح کرد: همچنین مراحل مختلف این پروژه شامل چهار بخش اجرایی است که در بخش اول شامل جمع آوری آب سرشاخه های دز، در بخش دوم انتقال آب از حوضه دز به قمرود و در بخش سوم، ذخیره و تنظیم آب انتقالی در سد کوچری و در بخش پایانی آبرسانی به شهرهای هدف است.
به گفته برزگر، یکی دیگر از مهمترین ویژگی های این پروژه، استفاده از سیستم حفاری مکانیزه برای نخستین بار در ایران و همچنین رکورد حفر طولانی ترین تونل به میزان 36 کیلومتر است که در کشور تاکنون بی سابقه بوده است.
وی افزود: در سیستم حفاری به صورت کاملا مکانیزه علاوه بر حفاری در تی بی ام مکانیزه، پیمانکاران این پروژه برای نخستین بار با استفاده از دستگاه غول پیکر قیاس با حفاری سنتی، توانستند کار با کیفیت بسیار بالاتری ارایه دهند.
به گفته این مقام مسئول در پروژه انتقال آب از سرشاخه های دز به قمرود، در این زمینه، ثبت رکورد حفاری مکانیزه در پروژه قطعات 3 و 4 تونل بلند پروژه به میزان 1000 متر در ماه، از مهمترین توفیقات حاصل شده است.
برزگر تصریح کرد: برای اجرای این طرح تاکنون 3500 میلیارد ریال هزینه شده است و تکمیل آن تا سال آینده، نیازمند جذب 2500 میلیارد ریال اعتبارات جدید است که امیدواریم با توجه به اهمیت تکمیل پروژه آب از سرشاخه های دز به قمرود مقامات ارشد کشور به این پروژه توجه ویژه ای داشته باشند تا مشکل تامین اعتبار برطرف شود.
وی اظهار داشت: مهمترین ویژگی این پروژه انتقال آب از یک حوضه آبریز به حوزه دیگر است. این درحالی است که در کشور به طور کلی 10 حوضه آبریز وجود دارد که اکنون با توجه به شرایط پیچیده شهرهای کویر مرکزی در تامین آب، بحث انتقال آب از یک حوضه آبریز به حوضه ای دیگر مطرح شده که کار بسیاری سختی است.
برزگر گفت: اجرای این گونه پروژه ها به احداث تونل ها، کانال ها و سیستم های انتقال پیچیده نیاز دارد و اهمیت پروژه زمانی بیشتر می شود که بدانیم طراحی، اجرا و نظارت پروژه همگی در اختیار متخصصان ایرانی بوده است.
وی اظهار داشت: برای اجرای پروژه پیچیده انتقال آب از یک حوضه آبریز به حوضه دیگر، بالغ بر 54 کیلومتر تونل حفاری شده که تنها طول یک تونل، 36 کیلومتر است همچنین این طرح حدود 7.2 کیلومتر کانال دارد و بیش از 180 کیلومتر خط انتقال نیز آب را از سد در حال ساخت کوچری به قم می رساند.
برزگر گفت: مهمترین بخش این کار تونل 36 کیلومتری قمرود است که تاکنون حدود 32 کیلومتر آن حفاری شده و پس از تکمیل بخش های مربوط به تونل و کانال ها، سالانه 181 میلیون مترمکعب آب از سرشاخه های دز در پشت سد کوچری تنظیم می شود و از آن جا به مقاصد و شهرهای مختلف تخصیص داده خواهد شد.
مجری طرح انتقال آب از سرشاخه های دز به قمرود گفت: یکی از مهمترین ویژگی های این طرح، ثقلی بودن طرح انتقال آب از سرشاخه ها تا پشت سد کوچری است و طراحی های مهندسی به گونه ای انجام شده است که انتقال آب به صورت ثقلی باشد که این کار، علاوه بر اینکه از هزینه های پمپاژ و نگهداری تجهیزات آن اجتناب می کند، درایت مهندسان ایرانی را که طراحی، اجرا و نظارت پروژه را برعهده داشته اند، نشان می دهد.
نظر شما