به گزارش خبرنگار مهر، مهدی غضنفری وزیر بازرگانی در جلسه امروز یکشنبه مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سئوال سید حسین نقوی حسینی نماینده ورامین درباره علت واردات بی رویه کالاها و محصولات خارجی و نابودی مراکز تولیدی داخلی در حوزه های کشاورزی، دامپروری و صنعتی اظهار داشت: نسبت واردات به صادرات طبق آمار از سال 84 تا 88 در حالیکه در سال 84، 3.6 برابر بود در سال 88 به 2.6 برابر کاهش یافته است.
وی با اشاره به آمارهای بخش کشاورزی افزود: مهمترین اهرم برای حمایت از تولیدات داخلی قانون تعرفه است که باز هم بر اساس آمار ایران در بزرگ بودن تعرفه از بین 200 کشور در رتبه 14 قرار دارد و در صنعت نیز به لحاظ تعرفه بالای واردات خودرو در رتبه سوم قرار داریم که این نشان می دهد تعرفه های محصولات کشاورزی و صنعتی ما بالاست.
وزیر بازرگانی با بیان اینکه سهم صادرات محصولات کشاورزی در صادرات 14 و در واردات 10 است تصریح کرد: در 3 ماهه نخست سال جاری در حالیکه صادرات محصولات کشاورزی بیش از 27 درصد رشد داشته واردات نیز 18 درصد کاهش داشته است.
غضنفری ادامه داد: کل صادرات میوه در 3 ماهه گذشته 52 درصد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افزایش یافته است. همچنین در خصوص واردات میوه در 3 ماهه گذشته 162 میلیون دلار واردات داشته ایم که 102 میلیون دلار آن که حدود 80 درصد واردات می شود میوه های گرمسیری بوده که در کشور ما تولید نمی شود.
وی تاکید کرد: ارزی که از کشور خارج شده در حوزه گردشگری 10 میلیارد دلار بوده که در مقایسه با رقم 500 میلیون دلاری واردات حدود 20 برابر است.
وزیر بازرگانی با بیان اینکه عمده میوه های تولید داخل در صورتی که موارد مشابه خارجی آن بخواهد وارد شود تعرفه ای بین 45 تا 90 درصد برای آن در نظر گرفته می شود، گفت: در حوزه تولید زردآلو 511 هزار تن تولید داشته ایم که نسبت صادرات به واردات 43 برابر است.
غضنفری گفت: در مورد انگور نیز صادرات 6.5 برابر واردات است و نسبت واردات به تولید داخلی حدود 7 هزارم است.
وی درباره کشتار دام نیز گفت: در حالیکه در سال 87، 2.6 میلیون رسال دام در تهران کشتار شده این رقم برای سال جاری 1.47 میلیون راس پیش بینی می شود که کاهش 22 درصدی را نشان می دهد که اگر این وضعیت ادامه یابد و مراقب آن نباشیم ممکن است امکان خرید بعضی کالاها مثل گوشت در آینده برای مردم نباشد.
وزیر کشاورزی در پاسخ به اعتراضات و ابهامات برخی نمایندگان که آمار ارائه شده از سوی وی را غیر واقعی خواندند، گفت: تمام آمارهای ارائه شده در این جلسه از سایت کمرگ برداشته شده است و هر کدام غیر واقعی باشد بنده باید در مقابل آن پاسخگو باشم.
غضنفری در خصوص ابهامات در مورد واردات دام نیز گفت: ای کاش این جلسه غیر علنی بود تا بنده در این خصوص راحت تر سخن می گفتم چرا که تعداد کشتار دام ما حدود 18 درصد کاهش یافته است که این موضوع باعث افزایش قیمت می شود.
وزیر بازرگانی تاکید کرد: بهترین نوع تنظیم بازار تنظیمی است که بر اساس تولید پایدار داخلی صورت گیرد. ما سال گذشته 7 میلیون تن گندم وارد کردیم اما امسال صادر کننده گندم بودیم. وزارت بازرگانی جلوی واردات را نمی تواند بگیرد و فقط می تواند تعرفه ها را افزایش دهد.
در ادامه این جلسه سید حسین نقوی حسینی نماینده ورامین در پاسخ به اظهارات وزیر بازرگانی گفت: بنده از رئیس کمیسیون اقتصادی گله می کنم چون کمیسیون در جایگاهی نیست که بگوید اظهارات وزیر قانع کننده است یا خیر. همچنین معتقدم همانطور که همکاران اشاره کردند آمارهای ارائه شده از سوی وزیر غیر واقعی است .
وی با بیان اینکه اکثریت نمایندگان روی واردات بی رویه و نابودی تولید داخلی تاکید می کنند با طرح این سئوال که چطور کمیسیون اقتصادی علیرغم همه این مشکلات از توضیحات وزیر قانع شده است، یادآوری کرد: بحث بنده در این زمینه اصلا برخواسته از مسائل سیاسی و اداری نیست بلکه یک بحث در حوزه اقتصادی کشور است که بر روی اشتغال، استقلال و خودکفایی و تعامل با بازار جهانی تاثیر می گذارد و اگر این تعامل به نفع واردات از بین برود استقلال کشور نیز به خطر افتاده و تعامل با جهان یکطرفه می شود.
این نماینده مجلس با تاکید بر اینکه اظهاراتش بر اساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب و امام خمینی در خصوص تکیه بر تولیدات داخلی تنظیم شده است، گفت: بنده در این زمینه اعلام خطر می کنم یکی از راهبردهای جمهوری اسلامی ایران خودکفایی در تولید کالاهای استراتژیک است که سیاست های اقتصادی و بازرگانی دولت با تغییر آن به نفع واردات در حال از بین بردن این سیاست است.
وی با اشاره به اینکه بخش عظیمی از کارخانجات کشور فاقد ادامه کار و دارای بدهی های سنگین به بانک ها هستند، عنوان کرد: نمایندگان مجلس و دولت باید در آینده در این زمینه پاسخگو باشند ما اعلام خطر می کنیم که در تاریخ بماند.
نقوی حسینی با طرح این سئوال که مافیای واردات میوه در کشور چه کسانی هستند خاطر نشان کرد: 3-4 نفر هستند که در کشور انحصار واردات میوه را در دست دارند. ایرانی که اولین تولید کننده میوه و محصولات کشاورزی در خاورمیانه بوده است ، در سالهای اخیر بر اساس آمار فائو جزء 5 کشور اول واردات میوه است.
نماینده ورامین با بیان اینکه در 5 ماهه اول سال جاری واردات افزایش یافته است، یادآور شد که این بخش از آمارهای وی مربوط به مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از مراکز معتبر در زمینه ارائه آمار است که 66 درصد افزایش آمار واردات از حیث ارزش را در 5 ماهه اول سال در ارتباط با محصولاتی همچون چای، برنج، گوجه فرنگی، محصولات صنعتی و نیمه صنعتی اعم از مداد تراش و خودکار، کولر و جاروبرقی را نشان می دهد.
وی با بیان اینکه 95 درصد پارچه مورد نیاز کشور در حال حاضر وارد می شود، تصریح کرد: تنها 10 درصد از کارخانجات نساجی در کشور فعالند و 90 درصد آن تعطیل شده است. متاسفانه از شلوار جین گرفته تا جانماز امروز از چین وارد می شود.
وی به افزایش واردات دام زنده در 9 ماهه اول سال 88 نسبت به مدت مشابه در سال 87، به 11 برابر شدن واردات گوشت قرمز در این مدت، 87.2 برابر شدن واردات شیر خشک، افزایش 78 درصدی واردات کره در مدت مشابه اشاره کرد و گفت: در مجموع محصولات و فرآورده های دامی از نظر وزنی 3 برابر و از نظر ارزش به دلار 4 برابر افزایش واردات داشته ایم.
نقوی حسینی تاکید کرد: در مجموع علیرغم توضیحات وزیر بازرگانی بنده پاسخ آقای وزیر را قانع کننده نمی دانم و در ارتباط با فعالیت وزارت بازرگانی در حوزه دام آن را مسئولیت غیر قانونی می دانم که بر عهده وزارت بازرگانی گذاشته شده است چرا که وزارت بازرگانی اطلاع چندانی در این حوزه ندارد.
در پایان این پرسش و پاسخ از بین 194 نماینده حاضر در مجلس شورای اسلامی 56 رای مثبت نسبت به توضیحات وزیر بازرگانی داده شد و 120 نفر نیز پاسخ غضنفری را قانع کننده ندانستند، همچنین در این خصوص 9 نفر رای ممتنع دادند.
نظر شما