۱ مرداد ۱۳۸۹، ۹:۳۵

گزارش خبری مهر/

مجازات متخلفان سد کلاک از شعار تا عمل / تداوم رنج کلاکیها از فقدان آب

مجازات متخلفان سد کلاک از شعار تا عمل / تداوم رنج کلاکیها از فقدان آب

استان تهران - خبرگزاری مهر: با گذشت مدتی از زمان تخریب سد خاکی روستای "کلاک"، مسئولان شهرستان دماوند از مجازات متخلفان و جبران خسارت اهالی این روستا خبر می دهند که باید دید مرز شعار تا عمل این مسئولان در کجا به یکدیگر خواهد رسید.

به گزارش خبرنگار مهر در دماوند، چندی پیش سد خاکی کلاک توسط مسئولان حفاظت محیط زیست شهرستان دماوند و با مشارکتهای اعتباری مردم در نزدیکی روستایی به همین نام و به منظور ذخیره آب لازم جهت کشاورزی و غنی سازی سفره های زیرزمینی برای مصرف شرب ساکنین این روستا احداث شد.

اما متاسفانه این سد به دلیل فقدان نظارتهای کافی و عدم مهندسی صحیح با اولین سیلاب محلی که در ابتدای سال جاری رخ داد آسیب دید که علاوه بر بروز مشکلات روحی برای اهالی، اعتباری نزدیک به 120 میلیون تومان دولتی و 30 میلیون تومان مردمی را به داخل بستر رودخانه "دلیچاهی" سرازیر کرد.
 
در حال حاضر مسئولان شهرستان دماوند در گفتگوهای متعدد و سخنرانی در مراسم گوناگون از برخورد با عاملین این هدرروی بیت المال و ساخت سدی دیگر در منطقه روستایی یادشده سخن به میان می آورند اما باید دید مرز بین شعار تا عمل مسئولان این شهرستان پیرامون مبحث مذکور کجا و چه زمان به یکدیگر خواهد رسید.
 
کاهش جمعیت از 140 به 40 خانوار بر اثر کم آبی
 
مردی سالخورده از اهالی روستای کلاک در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون سد خاکی مذکور گفت: معضل اصلی روستای کلاک فقدان آب شرب و کشاورزی است که در سالهای اخیر جمعیت 140 خانواری آن را به کمتر از 40 خانوار رسانده است.
 
وی با بیان اینکه با طی روند کنونی تنها نامی از کلاک باقی خواهد ماند، افزود: چندی پیش مسئولان شهرستان دماوند با پیگیری، تلاش و صرف اعتباراتی هنگفت موفق به احداث سدی در بالادست روستای کلاک شدند.
 
این مرد سالخورده ادامه داد: مردم در روزهای ابتدایی و با دیدن مراحل تدریجی احداث این سازه، چشم امید به تامین آب شرب و کشاورزی به عنوان شغل اغلب خانوارهای این منطقه طی فصول زراعی داشتند.
 
وی بیان داشت: اما این سد خاکی در فروردین ماه و با هجوم اولین سیلاب محلی نتوانست مقاومتی مناسب در مقابل این پدیده طبیعی داشته باشد و به شدت آسیب دید و اینک سازه مذکور خارج از سامانه های تامین کننده آب منطقه قرار دارد.
 
سدی پرهزینه و مفید قربانی عدم نظارت
 
یک جوان دانشجوی اهل این روستا نیز به خبرنگار مهر گفت:  مسئولان شهرستانی در خبرها پیمانکاران را مقصر جلوه داده و تمام مسئولیت را متوجه بخش خصوصی می دانند.
 
وی ادامه داد: اما پرسش اینجاست که آیا تنها بخش خصوصی، پیمانکاران و سیلابهای محلی مقصران اصلی از بین رفتن سدی به این مهمی هستند. چرا مسئولان، کارشناسانی برای نظارت بر عملکرد پیمانکاران پروژه سد کلاک تعیین نکرده بودند. آیا پیش بینی سیلاب در مناطق سیلاب خیز دماوند تا این حد کار دشورای بود و آیا فقط باید نام بخش خصوصی در صدر مقصران این حادثه گنجانده شود.
 
سرمازدگی، خشکسالی، کشاورزان ورشکسته و اقساط معوقه وامهای بانکی 
 
کشاورزی اهل این روستا نیز با اشاره به خشکسالی تابستان و سرمازدگی زمستان این روستا گفت: در سه سال اخیر کشاورزان روستای کلاک یا با سرمازگی زمستان مواجه هستند یا با خشکسالی ناشی از کم آبی تابستان دست و پنجه نرم می کنند.
 
وی ادامه داد: در طول این سه سال، وامهایی از بانکهای مختلف دریافت کرده و به امید بهبود وضعیت جوی در سال آینده به کشت و کار و باغداری پرداخته اند اما در حال حاضر تمام زارعان ورشکسته و ناتوان از بازپرداخت وامهای دریافتی هستند.
 
 عکس تزئینی است
 
این کشاورز خواستار مساعدت مسئولان با قشر کشاورز در وضعیت نامناسب کنونی شد و افزود: خواسته ما از مسئولان و مدیران بانکهای اعطا کننده وام، مساعدتهایی نظیر بخشش دیرکرد و تمدید مدت زمان بازپرداخت مبالغ یادشده است.
 
مردم روستای کلاک در گفتگوهای خود با خبرنگار مهر به سایر معضلات این روستا نظیر فقدان فرصتهای شغلی و مهاجرت جوانان، اجباری بودن ضامن جهت دریافت وام ترمیم بافت فرسوده خانه های روستایی، عدم پخش برنامه های شبکه استانی در روستا، فقدان فضاهای تفریحی و نبود گاز شهری نیز اشاره کردند.
 
هدرروی بیت المال و ضرورت برخورد با متخلفین
 
فرماندار شهرستان دماوند در جریان بازدید از روستای کلاک طی سخنانی با اشاره به سد تخریب شده کلاک اظهار داشت: یکی از طرحهای مناسب در راستای کاستن از معضلات کم آبی کلاک و مناطق اطراف آن، سد خاکی کلاک بود که به دلیل فقدان دقت کارشناسان بخش خصوصی، عدم نظارت کافی دستگاه های ذی ربط تخریب شد
 
حسین معتمدنیا از پیگیریهای انجام شده پیرامون این پروژه نافرجام خبر داد و گفت: نخستین مرحله پیگیریهای یادشده درخواست از مدیرکل منابع طبیعی در خصوص برخورد با متخلف، معرفی آن به مراجع قضایی، احقاق حقوق بیت المال و ترمیم خسارات وارده بود.
 
وی بیان داشت: در پی ارسال پیامی مکتوب به استانداری تهران، بازرسانی از این دستگاه به جهت بررسی علل معضل ایجاد شده به محل سد مراجعه و گزارشی مبسوط از این رخداد تهیه کردند تا ضمن برخورد با متخلفین، خسارت وارده به مردم نیز جبران شود.
 
فرماندار شهرستان دماوند با تاکید بر اهمیت نظارت از سوی مدیران بر روند طرحهای اجرایی عنوان کرد: تمام مدیران دستگاههای مختلف دولتی باید بر روند انجام پروژه های اجرایی در سطح شهرستان نظارت کافی را مبذول داشته باشند تا آنچه در کلاک روی داد تکرار نشود.
 
این مسئول با بیان اینکه براحتی نباید از هدر روی بیت المال گذشت، افزود: بدلیل داشتن وظیفه دادستانی پیش از احراز پست فرمانداری اجازه گذشت سهل و آسان از هدر روی بیت المال را به خود و دیگران نخواهم داد مگر آنکه متولیان امر جبران خسارت کرده و مجازاتهای خود را طی کنند.
 
وی در خصوص تامین آب آشامیدنی این روستا نیز خاطرنشان کرد: برای تامین حداقل آب آشامیدنی روستا، مسئولان ذیربط با تمام توان دولتی و حتی خصوصی و از طریق تانکر این ماده حیاتی را به مردم برسانند.
 
حادثه کلاک می توانست فاجعه آمیز باشد
 
نماینده مردم شهرستان دماوند و فیروزکوه نیز در حاشیه این بازدید به خبرنگار مهر گفت: سال گذشته در بازدید بعمل آمده از این سازه خاکی مهم، آینده ای درخشان برای روستای کلاک قابل پیش بینی بود.
 
شاهرخ رامین با بیان اینکه عدم برخورد با کوتاهی منجر به جرم می شود، اظهار داشت: در اجرای سد کلاک تخلف صورت گرفته و اگر برخورد لازم با متخلفان صورت نگیرد ممکن است در آینده با جرائم جبران ناپذیری مواجه شویم هرچند حادثه سد کلاک با کمی تغییر سناریو می توانست آبستن وقایعی تلخ و بسیار وحشتناکتر از خشکسالی برای منطقه، شهرستان و کشور باشد.
 
نماینده مردم شهرستانهای دماوند و فیروزکوه از انجام تمهیداتی برای رفع مشکلات این روستا خبر داد و گفت: در اسرع وقت و با انجام پروژه هایی در چارچوب طرحهای کوتاه و بلندمدت باید معضلات روستای کلاک برطرف شود.
 
شهرستان دماوند با مساحتی حدود ۱۸۸ هزار هکتار در محدوده شهرستان‌های فیروزکوه، آمل، ورامین، گرمسار و تهران قرار دارد که متوسط ارتفاع آن از سطح دریا حدود دو هزار متر است و بر طبق نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵مرکز ملی آمار ایران تعداد 27 هزار و 418 خانوار شامل 96 هزار و 860 نفر در این شهرستان سکونت دارند و روستای کلاک از توابع بخش مرکزی دماوند محسوب می شود.
کد خبر 1121189

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha