۲۵ مرداد ۱۳۸۹، ۹:۲۱

همایش روز جهانی فلسفه (29)

جایگاه ایران در تاریخ فلسفه مغفول مانده است

جایگاه ایران در تاریخ فلسفه مغفول مانده است

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد با تأکید بر اینکه ایران همواره مهد فلسفه بوده اما این نقش اغلب مغفول مانده است، ضرورت عام کردن فلسفه را یادآور شد.

دکتر انشاءالله رحمتی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد برگزاری همایش روز جهانی فلسفه در ایران و نقش آن در معرفی فلسفه ایرانی به جهانیان گفت: ایران بطور قطع یکی از سرزمینهایی است که از قدیم مهد فلسفه بوده است ولی متأسفانه در تاریخهای فلسفه و فعالیتهای فلسفی که در دنیای امروز انجام می‎شود این نقش بطور کلی یا مغفول مانده و یا کمتر بدان پرداخته شده است. می توان گفت حق ایران در این مورد ادا نشده است .

وی افزود: خود غربیها وقتی تاریخ فلسفه را می‎نویسند نگاه غرب گرایانه‏ای به این فلسفه دارند و طبیعی است که به فلسفه‏های شرقی کمتر توجه می‎کنند و حتی اگر توجه می‎کنند و صحبت از فلسفه‎های شرقی به میان می‎آید فلسفه سرزمینهایی مثل چین و هند را مورد توجه قرار می‎دهند و از طرفی دیگر وقتی‏ صحبت از فلسفه اسلامی می‎کنند اغلب فلسفه اسلامی در قالب فلسفه عربی محو می‎شود بگونه‏ای که هم غربیها و هم متفکران عرب زیان فلسفه ایران را به نوعی در ذیل فلسفه عربی قرار می‎دهند.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد تصریح کرد: بطور طبیعی فیلسوفانی که به زبان عربی آثارشان را تألیف کرده‏اند مورد توجه قرار می‏گیرند و آنچه تفکر و فلسفه ایرانی است و بخش عمده آن به زبان فارسی است اصلاً مورد توجه قرار نمی‎گیرد برای نمونه فیلسوفان بزرگی مانند بابا افضل کاشانی و ناصر خسرو که آثارشان به زبان عربی نیست از منظر فلسفه عربی قابل طرح نیستند .

وی یادآور شد: بنابراین ستم بزرگی در حق فلسفه ایرانی روا شده است که فلسفه ایرانی را در ذیل فلسفه شرقی می‏برند یا در بهترین حالت در ذیل فلسفه‏های عربی قرار می‏دهند و خواسته یا ناخواسته ماهیت فلسفه ایرانی و نقش و جایگاه ایران در جغرافیای تفکر فلسفی شناخته نمی‏شود .

رحمتی دباره موضوع این همایش که نسبت میان نظر و عمل است و اینکه این موضوع تاچه اندازه می‎تواند در عام کردن فلسفه مؤثر واقع شود هم گفت: آن چیزی که می‎تواند به عام کردن و فراگیر کردن فلسفه کمک کند و به فلسفه‏ای که از حوزه بحثهای آکادمیک و تخصصی بیرون بیاید و بتواند نقش جدی‎تری در زندگی و معیشت مردم ایفا کند این است که بتوانیم پیوند فلسفه را با عمل نشان دهیم .

وی گفت: باید به جامعه تفهیم شود آنچه در قالب تأملات فلسفی مطرح است یک ضرورت ناگزیر برای زندگی بشر است و ضرورت هم بدین معنا نیست که مانند مایحتاج اولیه زندگی باشد .

کد خبر 1129883

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha