تراب محمدی در گفتگو با خبرنگار مهر در اهر افزود: با توجه به تجربه موفق برگزاری جشنواره های تخصصی برای معرفی توانمندی های مناطق مختلف استان، جشنواره ای با محوریت ورنی و بافته های داری، در شهرستان اهر برگزار می شود.
به گفته وی، در این جشنواره از تولیدکنندگان برتر و موفق اینگونه بافته های داری تقدیر به عمل خواهد آمد.
محمدی، حضور صادرکنندگان را از دیگر نقاط قوت این جشنواره برشمرد و گفت: با دعوت از صادرکنندگان ورنی های استان، می خواهیم ویژگی های منحصر به فرد این تولیدات را بیش از پیش معرفی کرده و موجب آشنایی علاقمندان داخلی و خارجی با دست بافته های هنرمندان گمنام استان شوند.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی از عموم علاقمندان دعوت کرد روز نهم مهرماه با حضور در محل برگزاری مراسم در شهرستان اهر، با ورنی های زیبا و سرشار از خلاقیت هنرمندان استان آشنا شده و موجب رونق این مراسم گردند.
یادآور می شود، "ورنی" محصولی است میان گلیم و فرش که همچون سایر گلیمها بصورت ذهنی و بدون نقشه از پیش تهیه شده به وسیله زنان و دختران عشایر و روستائیان منطقه ارسباران بافته میشود.
تار و پود این فرش همانند قالی از نخهای پنبهای، پشمی و ابریشمی فراهم شده و گاهی برای چلهکشی از پشم گوسفند هم که در منطقه بصورت فراوان وجود دارد استفاده میشود.
"ورنی" در میان عشایر شاهسون و روستاهای کلیبر، خداآفرین، هوراند و روستاهای بخش مرکزی از رونق قابل توجهی برخوردار بوده و در حال حاضر کشور ما تنها صادرکننده این محصول است.
این محصول هم بر روی دار افقی و هم بر روی دار عمودی بافته می شود که در داخل چادر و خانههای روستائیان و عشایر مستقر میشود.
نقشه ورنی نشانگر اعتقادات، آداب و رسوم و باورهای مردم این منطقه است و بیشتر در بافت آن از تخیلات ذهنی و شکل حیوانات و پرندگان استفاده میشود و معمولاً برای رنگبندی ورنی از رنگهای لاکی، کرم، آبی روشن، سفید و پیازی استفاده شده و در ابعاد مختلف و به بازار عرضه میشود.
در مناطق وسیعی از ارسباران (اهر، کلیبر، هوراند و ورزقان، آبش احمد و خداآفرین ) ورنی بافی رواج داشته و مردم منطقه معمولاً مواد اولیه خود را از دلالان بومی و غیربومی گرفته و ورنی بافته شده را به صاحب مواد اولیه تحویل داده و فقط دستمزد دریافت میکنند.
جالب اینکه هم اکنون بیش از 20 هزار نفر از جمعیت منطقه ارسباران در مناطق عشایری و روستایی به تولید ورنی اشتغال دارند و امرار معاش خود را از تولید ورنی تامین می کنند.
منطقه ارسباران با جمعیتی بالغ بر 400 هزار نفر در شمال شرق آذربایجان شرقی واقع شده و شهرهای اهر، کلیبر و ورزقان را شامل می شود.
نظر شما