به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، طرح بنگاه های زودبازده یکی از سیاستهای اقتصادی دولت در راستای کاهش نرخ بیکاری در کشور بود که به نظر می رسد این طرح در استان لرستان به عنوان بیکارترین استان کشور هنوز نتایج دلخواه را کسب نکرده است.
این در حالیست که هم اکنون بسیاری از طرحهای اشتغالزایی که قرار بود تسهیلات مورد نیاز آنها در قالب سهم لرستان پرداخت شود پشت خط بانکها مانده است و هنوز از بهره برداری و تحقق اشتغالزایی آنها خبری نیست.
از سوی دیگر نیز بانکها با روند پرداخت تسهیلات در طول سالهای 84 تا به امروز با سیلی از مطالبات و معوقات مواجه شده اند که این امر آنها را از استمرار روند پرداخت تسهیلات و عمل به تعهداتشان بازداشته است.
جلسه کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری استان لرستان در حالی برگزار شد که روند تخصیص تسهیلات بنگاه های زودبازده به عنوان چالشی تکراری همچنان موضوع بحث مسئولان ارشد استان و مدیران بانکها بود.
تنها یک سوم تسهیلات اشتغالزا پرداخت شد
معاون برنامه ریزی استانداری لرستان در این جلسه در سخنانی اظهار داشت: از ابتدای سال 84 تا سال 89 حدود هزار و 900 میلیارد تومان به عنوان سهم لرستان از تسهیلات اشتغالزا به این استان اختصاص یافته است.
محمد رضا ملکی راد به تحقق کمتر از 30 درصد تسهیلات یاد شده اشاره کرد و ادامه داد: این در حالیست که از این میزان اعتبار تنها 600 میلیارد تومان تسهیلات از سوی بانکها به طرحهای اشتغالزا تصویب شده پرداخت شده است.
عکس تزئینی است
وی با انتقاد از عملکرد بانکهای استان در این زمینه عنوان کرد: این روند در حالیست که لرستان در زمینه پرداخت تسهیلات و بهره برداری از طرحهای اشتغالزا در کشور دارای کمترین انحراف بوده است.
بانکها به تعهداتشان در زمینه پرداخت تسهیلات عمل نکرده اند
معاون برنامه ریزی استانداری لرستان ادامه داد: در حال حاضر بقیه تسهیلات یاد شده به دلیل جوابگو نبودن منابع بانکی استان هنوز پرداخت نشده است.
ملکی راد به دلایل بانکها برای عدم پرداخت تسهیلات اشاره کرد و بیان داشت: بانکها با طرح این موضوع که مصارف آنان بیشتر از منابع است از پرداخت تسهیلات خودداری می کنند.
وی همچنین به نامه اخیر رئیس جمهوری به بانکها اشاره کرد و گفت: مطابق این نامه قرار شد که بانکها تعهدات گذشته خود را در زمینه اعطا تسهیلات عملیاتی کنند که این نامه نیز تنها در حد یک مصوبه باقی ماند.
ادامه روند فعلی تعهدات ایجاد شغل را در سالجاری محقق نمی کند
معاون برنامه ریزی استانداری لرستان با تاکید بر اینکه تاکنون هیچ کدام از بانکهای لرستان این مصوبه را تمکین نکرده اند، یادآور شد: با استمرار روند فعلی و بدون مشارکت بانکها حتی 20 درصد از تعهدات ما در زمینه ایجاد شغل در سال 89 محقق نخواهد شد.
ملکی راد افزود: 20 درصدی نیز که از تعداد شغلهای متعهد شده محقق می شود مربوط به طرحهای جدید نیست بلکه مربوط به طرح های قدیمی است که امروز به مرحله بهره برداری رسیده اند.
وی با تاکید بر اینکه تسهیلات مورد نیاز طرحها به تفکیک به بانکها اعلام شده است، افزود: ولی همچنان در زمینه مشارکت بانکها هنوز توفیقی را کسب نکرده ایم.
وضعیت پرداخت تسهیلات در لرستان نسبت به دیگر استانها تاسف بار نیست
مدیر عامل بانک کشاورزی استان لرستان نیز در این رابطه در سخنانی با قبول اینکه در این زمینه کمبودهایی بوده است، ادامه داد: البته نمی توان منکر زحمات بانکهای استان در راستای تحقق بنگاه های زودبازده شد.
عکس تزئینی است
علی اکبر فهیمی با اشاره به سخنان معاون برنامه ریزی استانداری لرستان، گفت: قبول کمبودها در این زمینه به این معنی نیست که وضعیت لرستان در زمینه پرداخت تسهیلات نسبت به دیگر استانهای کشور تاسف بار بوده است.
وی با تاکید بر اینکه بانک کشاورزی لرستان نسبت به بانکهای دیگر استانهای کشور تسهیلات بیشتری را پرداخت کرده است، بیان داشت: همچنین در سفر دور دوم هیئت دولت و در جلسه ای که با رئیس جمهوری داشتیم قرار شد منابع بانکهای استان به 2.5 برابر افزایش یابد که هنوز این مصوبه محقق نشده است.
مدیر عامل بانک کشاورزی استان لرستان ادامه داد: ما به همه تعهدات خود در بحث بنگاه های زودبازده عمل نکرده ایم اما در سیستم بانکی کشور در مقایسه با سایر استانها وضعیت بدی نداریم.
مطالبات بانکها مهمترین مشکل بر سر راه پرداخت تسهیلات جدید
فهیمی به برخی دلایل بانکها در پرداخت تسهیلات اشاره کرد و گفت: یکی از مسائل مهم در این زمینه مشکلات متعددی است که بانکها بر سر وصول مطالبات خود دارند.
وی افزود: این در حالیست که بانک کشاورزی تاکنون تسهیلات متعددی را در زمینه بازسازی واحدهای زلزله زده و خسارات خشکسالی در استان پرداخت کرده است که هنوز این مطالبات بازپرداخت نشده اند.
مدیر عامل بانک کشاورزی استان لرستان با بیان اینکه تنگناهایی که ما در بحث منابع داریم به مشکل وصول مطالبات بازمی گردد، یادآور شد: نیاز مردم استان به تسهیلات بیشتر از منابع موجود در بانکها است.
فهیمی با تاکید بر اینکه تاکنون 2.8 برابر منابع بانک تسهیلات پرداخت کرده است، خاطر نشان کرد: این تسهیلات در قالب های مختلف از جمله بنگاههای زودبازده، بازسازی واحدهای زلزله زده، کشاورزی، ازدواج و ...بوده است.
وی با تاکید بر اینکه ما هم از روند فعلی راضی نیستیم، تصریح کرد: ولی با روند مطالبات فعلی و میزان منابع بانکها امکان پرداخت بیشتر تسهیلات وجود ندارد.
چالشی به نام شکاف میان منابع و مصارف بانکها
مدیر عامل بانک ملت استان لرستان نیز در این زمینه با اشاره به شکافی که بین منابع و مصارف بانکها به وجود آمده است، افزود: این بانک نیز تاکنون 2.7 برابر منابع خود را در قالب تسهیلات پرداخت کرده است.
شکیبا با اشاره به پرداخت یک هزار و 300 میلیارد تومان تسهیلات از سوی این بانک در قالب های مختلف، یادآور شد: این در حالی است که هم اکنون بانک ملت در استان بیش از 800 میلیارد تومان مطالبات معوقه دارد.
وی با یادآوری اینکه منابع در اختیار بانکها محدود است، خاطرنشان کرد: بهترین راهکار این است که تلاش کنیم معوقات بانکها هر چه سریعتر بازپرداخت شود.
مدیر عامل بانک ملت استان لرستان با تاکید بر اینکه بانکها در حال حاضر مشکل مالی دارند، خواستار تلاش مسئولان برای بازپرداخت تسهیلات اعطایی شد.
مصوبات دولت در زمینه افزایش منابع بانکهای لرستان محقق نشد
مدیر عامل بانک ملی استان لرستان نیز در این زمینه در سخنانی به برخی مصوبات دولت در استان در زمینه تسهیلات اعطایی اشاره کرد و گفت: یکی از مصوبات دولت افزایش 2.5 برابر منابع بانکهای لرستان بود که هنوز محقق نشده است.
حجت نظری ادامه داد: با وجود پیگیری های انجام شده بانک مرکزی به دلیل عدم وجود اعتبارات مازاد زیر بار این افزایش سقف منابع نرفت تا این مصوبه دولت بلاتکلیف باقی بماند.
وی به مصوبات کارگروه توسعه لرستان در زمینه تسهیلات اشتغالزایی و پرداخت معوقات بانکها اشاره کرد و بیان داشت: این مصوبات نیز همچنان در زمین بانک مرکزی متوقف مانده است.
مدیر عامل بانک ملی استان لرستان به روند کنونی اعطا تسهیلات در این بانک اشاره کرد و گفت: بانک ملی در حال حاضر به طرحهایی که قرارداد آنها بسته شده است، تسهیلات پرداخت می کند.
نظری به برداشتن سقف محدودیت منابع در جلسه اخیر رئیس جمهوری اشاره کرد و افزود: با توجه به تصویب این مصوبه در سالجاری 139 میلیارد تومان امسال تسهیلات به طرح های اشتغالزا پرداخت شده است.
وی ابراز امیدواری کرد که با تحقق مصوبات یاد شده، لرستان نیز از بن بست ایجاد شده در این زمینه خارج شود.
به هر حال به نظر می رسد روند اختصاص تسهیلات به طرح های اشتغالزا به مانند کلاف سر درگمی شده است که باز کردن این کلاف نیازمند تدبیر و چاره اندیشی اصولی است تا هم اشتغال مورد نظر محقق شود و هم بانکها از مشکلات کنونی رهایی یابند.
نظر شما