دکتر لطف الله نبوی در گفتگو با مهر در مورد موضوع مقاله خود برای همایش روز جهانی فلسفه به خبرنگارمهر گفت: عنوان مقاله من "متافیزیک در ساحت سوم و هزاره سوم" است که در آن سعی میکنم به نحوی دیالوگی بین فلسفه مشرق زمین و فلسفه مغرب زمین برقرار بکنم. در واقع با توجه به فضایی که در همایش است که باید به نوعی تعامل و تضارب آرا وجود داشته باشد فکر کردم این موضوع میتواند موضوع خوبی از این نظر باشد.
وی افزود: بحث من این است که تا به حال بشر دو ساحت فکری را پشت سر گذاشته و آماده میشود تا ساحت سوم را تجربه کند. اما آن دو ساحتی را که پشت سر گذاشته است عبارتند از ساحت تفکر صوری و دیگری ساحت تفکر ریاضی است.
استاد منطق و روش شناسی دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد: متافیزیک بویژه متافیزیکهای مشرق زمین بویژه نظامهای فلسفی که در ایران تأسیس شدند مثل نظام اشراقی و نظام صدرایی دارای یک مقوله خیلی مهم فلسفی هستند به نام تشکیک فلسفی(تشکیک به معنای حقیقت تشکیک نه به معنای شک فلسفی) در نتیجه در ساحت تفکر صوری و ریاضی آنگونه که باید تا به حال به خوبی و به درستی و به استحکام تدوین و تشریح نشدند در نتیجه فضای نوین و جدیدی لازم است که بتواند این متافیزیکهای مشرقی را بویژه حکمت متعالیه و همینطور فلسفه اشراق را درست تدوین و اثبات کند.
این محقق و پژوهشگر یادآور شد: در فضای تفکر فازی که بر بنیاد منطق فازی استوار است ما زمینه مناسبتری پیدا میکنیم برای اینکه از این متافیزیکها صحبت و بحث و آنها را تشریح و تدوین کنیم.
وی گفت: گویی صورتی وجود دارد و یک ماده و محتوایی، ماده و محتوای متافیزیک در مشرق زمین بارورتر و پر مایهتر است اما صورت دقیق مغرب را باید پیدا کند یعنی صورت منطقی را، که امروز در مغرب زمین صورت دقیقتری است و با این تعامل بین صورت و ماده امید است در هزاره سوم بشود افقهای جدید را در بحثهای فلسفی و فکری بویژه در مورد متافیزیک و فلسفه باز کرد.
نظر شما