به گزارش خبرگزاری مهر، سید علی میرنجاتی با اعلام این مطلب در جلسه فوق العاده معاونان حمل و نقل و ترافیک کلان شهرها که به منظور بررسی اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها و ارزیابی اثرات مستقیم و غیر مستقیم آن بر حمل و نقل عمومی تشکیل شده بود، گفت: در جهت اجرای این قانون دستگاهی که می تواند بیشترین کمک را به دولت داشته باشد، شهرداریها هستند.
وی افزود: مدیریت در دولت، مدیریت هزینه است در حالی که مدیریت در شهرداریها، مدیریت در آمد و هزینه است و با توجه به این که 90 درصد جا به جایی مسافر در کشور در داخل شهرها اتفاق می افتد، قانون مذکور می تواند در کارآیی شهرداری ها تاثیر مثبت یا منفی داشته باشد.
مدیر دبیرخانه کلان شهرها با اشاره به آثار قانون هدفمندسازی یارانه ها بر هزینه های جاری شهرداریها، از تاثیر مستقیم این قانون بر هزینه های خدمات عمومی از جمله حمل و نقل عمومی خبر داد و اظهار کرد: تکلیف سیاستگذاری در این بخش باید هر چه زودتر تعیین و نتایج آن اعلام شود و نیز باید مشخص گردد دولت می خواهد چه میزان به شوراهای شهر و شهرداری ها اختیار بدهد.
میرنجاتی با محدود خواندن توان شهرداری ها، خواستار مشخص شدن سیاستهای حمایتی دولت از شهرداریها شد و افزود: میزان حمایت دولت باید به طور شفاف اعلام شود، چرا که با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها 40 درصد هزینه های جاری و 60 درصد هزینه های عمومی شهرداریها افزایش خواهد یافت.
وی خواستار صرف نظر کردن دولت از سه درصد مالیات بر ارزش افزوده به عنوان عوارض شد و تصریح کرد: لایحه اصلاح نظام درآمدی شهرداری ها که چند سال از طرح آن در هیات دولت می گذرد باید هر چه زودتر تصویب شده و تقدیم مجلس شود.
میر نجاتی با تاکید بر تاثیر همکاری شهرداری ها در اجرای موفق قانون هدفمند کردن یارانه ها، گفت: شهرداری ها بهترین شرایط را برای بسترسازی این قانون در اختیار دارند و از این رو کاهش مشکلات مردم دراستفاده از حمل و نقل عمومی بستگی مستقیم به حمایت دولت از شهرداری ها دارد.
مدیر دبیرخانه کلان شهرها ظرفیتهای فراوان موجود در شهرداریها به منظور اجرای موفق قانون هدفمندسازی یارانه ها را مورد تاکید قرار داد واظهار کرد: امیدواریم از طریق تقویت تعاملات و ارتباطات بین دولت با شهرداری ها بتوانیم سهم به سزایی در موفقیت دولت در اجرای این قانون داشته باشیم.
نظر شما