اردشیر روحی ماسوله در گفتگو با خبرنگار مهرافزود: در حالیکه 84 درصد از کشاورزان ایرانی بطور میانگین 4.2 هکتار زمین کشاورزی در اختیار دارند این رقم در مورد شالیکاران گیلانی هفت دهم هکتار است.
وی عنوان کرد: اجرای قانون ارث و همچنین امکان خرید و فروش آسان شالیزارها با هرمساحتی که کشاورز بخواهد، از مهمترین دلیل گسترش خرده مالکیت در گیلان است.
رئیس جهاد کشاورزی گیلان گفت: اولین نتیجه خرده مالکیت کشاورزی، افزایش هـزیـنه های تـولید در واحد سطح است، چرا که با توجه به سخت بودن اجرای مکانیزاسیون کشاورزی در زمین های کوچک، کشاورز ناچار است از نیروی انسانی در فرآیند کاشت، داشت و برداشت استفاده کند و در نتیجه باید هزینه های فراوانی را در این زمینه بپردازد.
وی ضمن تشریح فواید اجرای این طرح اظهارداشت: کاهش هزینه های تولید وصرفه جـویی در مـصرف آب دو فـایـده مهم اجرای این طرح است که بیشتر کشاورزان از آنها بی اطلاع اند.
روحی ماسوله خاطرنشان کرد کرد: درحالیکه هزینه تولید برنج در هکتار از شالیزارهای سنتی گیلان به 18 میلیون ریال می رسد، این رقم در یک هکتار شالیزار یکپارچه سازی شده بـا 50 درصد کاهش 9 میلیون ریال است.
وی افزود: اگر طرح یکپارچه سازی شالیزارها در 150هزار هکتار از شالیزارهای گیلان که برای اجرای این طرح مناسب اند عملی شود، هزینه تولید برنج در این شالیزارها از دو هزار و 700میلیارد ریال به هزار و 350 میلیارد ریال کاهش می یابد.
رئیس جهاد کشاورزی گیلان گفت: فراهم شدن امکان بکارگیری ماشین آلات کشاورزی مهمترین دلیل کاهش هزینه های تولید پس از یکپارچه سازی شالیزارهاست.
وی درادامه با بیان اینکه اجرای طرح یکپارچه سازی شالیزارها میزان مصرف آب زراعی را 20 تا30 درصد کاهش می دهد، افزود: در شالیزارهای سنتی برای آبیاری هر هکتار برنج کاری بـه 13 تا 14 هزار متر مکعب آب نیـاز است، درحالیکه این مقدار در شالیزارهای یکپارچه سازی شده، بعلت کرت بندی منظم و ایجاد شبـکه های حساب شده توزیع و زهکشی آب به 9 هزار و800 متر مکعب کاهش می باید.
روحی ماسوله عنوان کرد: در صورت اجـرای طرح یکپارچه سازی در150 هزار هکتــار از شالیزارهای مستعـد گیلان، سالانه 630 میلیون مترمکعب درمصرف آب صرفه جویی خواهد شد.
وی یاد آورشد: این مقدار صرفه جویی زمانی بیشتر معنا پیدا می کند که بدانیم سد سفید رود که تنها سد مخزنی گیلان است و 75 درصد از آب شالیــزارهای گیلان را تامین می کند، سالانه برای ذخیره یک میلیارد و200 میلیون مترمکعب آب ظرفیت دارد.
نظر شما