به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، استان فارس همواره با تولید محصولات کشاورزی به نوعی قطب کشاورزی ایران به شمار می رود.
گواه این مدعا نیز در تولید گندم کشور است که طی سالهای اخیر استان فارس رتبه اول تولید این محصول را در سطح کشور به خود اختصاص داده و بر همین مبنا همواره گفته می شود که نان کشور را فارس تامین می کند.
تمامی این شرایط باعث شده که تا پیش از این، آنقدر که به کشاورزی بودن استان فارس تاکید می شد بر سایر بخشها و ظرفیتهای این استان توجه جدی صورت نگیرد کما اینکه صنعت در استان فارس در مقایسه با استانهای مشابه خود در حد چشمگیری توسعه نیافته و یا حوزه گردشگری که در فارس می توان ظرفیتهای خوبی برای اقتصاد استان و کشور باشد تحت شعاع کشاورزی بود.
اما قطب کشاورزی کشور در بخشهایی نیز آنچنان که باید باشد نتوانسته چنین عنوانی را برای خود به تثبیت برساند.
یکی از این بخشها، مجتمع های گلخانه ای است که سهم استان در کشور در مقایسه با ظرفیتهای کشاورزی استان فارس چندان چشمگیر به شمار نمی رود.
بر اساس اعلام موسسه پژوهشهای برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی از مجموع 192 مجتمع گلخانه در حال ساخت در کشور فقط 13 مجتمع آن متعلق به استان فارس است.
این امر نشان از سهم پائین فارس در حوزه گلخانه ای دارد. استانی که سهم عمده ای از تولید محصولات کشاورزی و باغی کشور را در خود جای داده بر اساس آمارها در حوزه گلخانه ای چندان توفیق نداشته است.
سهم 81 صدم درصدی فارس از گلخانه های کشور
در این خصوص نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از وضیت سطوح گلخانه ای در استان فارس به خبرنگار مهر در شیراز گفت: بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی سطوح گلخانه ای موجود در این استان شامل 15 هکتار گل و گیاه زینتی، 44.2 هکتار سبزی و صیفی بوده که در مجموع سهم این استان در سطوح گلخانه ای 81 صدم درصد است که رقم بسیار ناچیزی به شمار می رود.
جعفر قادری افزود: میزان تولیدات محصولات صیفی و سبزی استان فارس در بخش گلخانه ای کشور فقط 58 صدم درصد است.
وی با بیان اینکه بیشترین آب مورد نیاز کشاورزی در استان فارس از آبهای زیرزمینی به دست می آید، افزود: این مسئله جای سوال دارد که چرا در استانی که آب عامل محدود کننده رشد کمی کشاورزی به شمار می رود آمار تعداد گلخانه ها و سطح زیر کشت محصولات گلخانه ای پایین تر از سهم آن در تولید محصولات کشاورزی و حتی پایین تر از سهم جمعیتی است.
نماینده مردم شیراز تاکید کرد: این جای تعجب است که در برنامه پنجم توسعه سالانه فقط 10 هکتار توسعه و در مجموع پنج سال، فقط 50 هکتار از مجموع 37 هزار هکتار توسعه سطح گلخانه ای کشور برای فارس در نظر گرفته شده که این 14 دهم درصد از سهم کل کشور است.
وی ادامه داد: هرچند در استان برای تسطیح اقدامات مناسبی انجام شده و برای احداث کانالهای درجه سه و چهار اقداماتی صورت گرفته اما غفلت از توسعه محصولات گلخانه ای توجیهی ندارد.
قادری گفت: استان فارس برای استفاده موثرتر از آب و افزایش راندمان محصول در واحد سطح و نیز افزایش راندمان به ازای هر متر مکعب آب مصرفی باید به سمت کشت محصولات گلخانهای حرکت کند.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی بیان داشت: توسعه محصولات گلخانهای با اینکه نیاز به سرمایه بیشتری دارد اما در راستای توسعه ارزش افزوده و اشتغال بخش کشاورزی فارس نیز موثر است.
وی خاطرنشان کرد: در شرایطی که فارس حدود 11 درصد تناژ محصولات کشاورزی کشور را تولید میکند سهم ارزش افزوده بخش کشاورزی این استان از مجموع ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور کمتر از هفت درصد است.
قادری افزود: این اختلاف درصد نشان می دهد که فارس به سمت تولید محصولاتی رفته که تولید آن گلخانهای نیست و ارزش افزوده بسیاری را ندارد.
نماینده مردم شیراز تصریح کرد: توالی خشکسالیها در فارس و ممنوع شدن برداشت آن در بسیاری از دشتهای استان ما را ناگزیر به سمت صرفهجویی در آب سوق می دهد.
وی اظهار داشت: خشکسالیهای اخیر با اینکه تولید محصولات کشاورزی را کاهش داده، سبب تشدید بیکاری نیز در استان شده به گونهای که نرخ بیکاری در دو فصل گذشته بهار و زمستان سال جاری و سال گذشته به 24 درصد رسیده و فارس بالاترین نرخ بیکاری را در بین استانهای کشور به خود اختصاص داده است.
قادری گفت: اگر در سفر سوم دولت به استان فارس پیشنهاد اینجانب مبنی بر پیش بینی حداقل پنج منطقه ویژه اقتصادی گلخانهای در فارس که مورد قبول وزیر کشاورزی قرار گرفت به صورت جدی در جهاد کشاورزی این استان دنبال میشد و در زیرمجموعه وزارت جهاد مورد بیمهری قرار نگرفته و در سفر سوم دولت مورد تصویب قرار می گرفت با استفاده از این چهارچوب امکان استفاده از سرمایههای خارجی برای راهاندازی مجتمعهای گلخانه ای در فارس فراهم می شد.
یک مسئول جهاد کشاورزی: نیازی به گلخانه های بسته در فارس نیست
مسئول امور باغبانی جهاد کشاورزی استان فارس نیز بابیان اینکه سطوح گلخانه ای در این استان به صورت باز انجام می شود به خبرنگار مهر در شیراز گفت: سطوح گلخانه ای در کشور به صورت باز و بسته انجام می شود اما در استان فارس به دلیل آب و هوای مناسب این کار فقط به صورت باز انجام می شود و نیازی به تولید محصولات در گلخانه های بسته نیست.
اسد شریفی افزود: در برخی از نقاط استان فارس از جمله لار، لامرد، قیر و کارزین، جهرم و کازرون محصولات به صورت گلخانه ای باز تولید می شوند و نیازی به کشت محصولات در گلخانه های بسته نیست.
وی ادامه داد: کشت محصولات در گلخانه بسته علاوه بر اینکه انرژی زیادی مصرف می کند هزینه بر است چراکه در استان فارس کشت خیار به صورت باز صورت می گیرد و کیلویی 200 ریال هزینه می برد در صورتی که اگر به صورت گلخانه ای بسته انجام شود قیمت آن به کیلویی چهار هزار ریال هم می رسد.
به گفته وی با توجه به شرایط آب و هوایی استان فارس نیازی به تولید محصولات کشاورزی در سطوح گلخانه ای نیست.
با توجه به اظهارات مسئول امور باغبانی جهاد کشاورزی استان فارس، قادری نماینده شیراز نیز گفت: شرایط آب و هوایی استان فارس و "محلات" استان اصفهان یکی است چرا در آنجا تولید به صورت گلخانه ای است اما در استان فارس این کار بی فایده است.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی افزود: در گذشته کشت محصولاتی از جمله موز و آناناس در استان فارس انجام می شد که به دلیل بی توجهی مسئولان هم اکنون کشت نمی شود.
وی با بیان اینکه در استان فارس از ظرفیتها استفاده نمی شود، بیان کرد: باید نگاه جدی تری به بخش گلخانه شود چراکه اظهارات برخی از مسئولین توجیهی برای عقب ماندگیهای استان است.
به گزارش مهر، به هر حال اگر در سطح کشور و استان فارس، مسئولان امر بر این باورند که فارس قطب کشاورزی کشور است، باید ملزومات علمی کردن و توسعه بخشهای مختلف آن را نیز فراهم کنند در غیر این صورت نه تنها کشاورزی استان فارس به حد مناسبی از توسعه دست نخواهد یافت بلکه به دلیل توجه بیش از حد به کشاورزی و در پی آن بی توجهی به دیگر ظرفیتهای استان منابع فارس به هدر می رود و نتیجه موثری نیز در بر نخواهد داشت.
استان فارس طی سالهای اخیر در پی خشکسالیهای وسیع بیشترین ضربه را از این ناحیه خورده است و به نظر می رسد که برای جلوگیری از ادامه خسارتها به بخشهای مختلف و کاهش روز افزون منابع آبی، توسعه طرح هایی نظیر سطوح گلخانه ای مفید باشد.
نظر شما