۲ مهر ۱۳۸۹، ۱۰:۰۰

مطالعه آثار فلسفی-7/

فلسفه قاره‌ای به تفسیر متن فلسفی توجه دارد

فلسفه قاره‌ای به تفسیر متن فلسفی توجه دارد

استاد فلسفه دانشگاه اولد دومینیون امریکا با اشاره به اینکه سنت فلسفه قاره‌ای به کل اندیشه یک فیلسوف و تفسیر آن توجه دارد، گفت: مواجهه سنت فلسفه تحلیلی با یک متن مسئله‌محور است و به تبیین متن فلسفی می‌پردازد و موضوعی خاص را در درون اندیشه فیلسوف مورد مطالعه قرار می‌دهد.

دکتر لورنس هتاب استاد فلسفه دانشگاه اولد دومینیون امریکا در مورد بهترین شیوه برای مطالعه متون تخصصی به منظور درک بهتر، به خبرنگار مهر گفت: برای پاسخ دادن به این سؤال باید بر سنت فلسفی‌ای که قاره‌ای نامیده می‌شود تأکید کرد. این سنت از سنت تحلیلی انگلیسی- امریکایی متمایز است.

وی تصریح کرد: سنت فلسفی قاره‌ای بر همه متون و آثار متفکران بزرگ تأکید دارد. به عبارت دیگر این سنت بر کل آثار فلسفی فیلسوفان برجسته نظر دارد و آنها را مورد مطالعه قرار می‌دهد.

فلسفه تحلیلی به تبیین متن فلسفی می‌پردازد

مؤلف "اخلاق و پایان پذیری" یادآور شد: در سنت فلسفی تحلیلی کل آثار و متون مورد نظر نیست. در این سنت پرسشها و مسائل فلسفی دائمی مورد مطالعه و بررسی قرار می‌گیرند.

وی خاطر نشان کرد: باید توجه داشت که این مسائل فلسفی بخشی از متون و آثار فلسفی فیلسوفان و اندیشمندان به شمار می‌روند. به عبارت دیگر در سنت فلسفی تحلیلی به جای آنکه همه آثار فیلسوفان مورد بررسی و مطالعه قرار گیرند به بخشی از مسائل و موضوعات دائمی و مورد توجه پرداخته می‌شوند.

مؤلف "دفاع طرفدارن نیچه از دموکراسی" در ادامه یادآور شد: برای نمونه به مباحثی چون معرفت شناسی و یا متافیزیک پرداخته می‌شود.

فلسفه قاره‌ای توجه خاص به تاریخ فلسفه دارد

وی تصریح کرد: سنت فلسفه قاره‌ای به ماهیت تاریخی فلسفه نیز می‌پردازد و این ماهیت تاریخی فلسفه را فرض می‌گیرد.

وی افزود: به عبارت دیگر در این سنت یک متن و اثر فلسفی در وهله اول باید در زمینه و بستر خود مورد بررسی قرار گیرد و در مرحله بعد این متن برای زمان حال و دنیای امروز مورد تفسیر قرار گیرد.

مؤلف "سیاست پست مدرن" تصریح کرد: چگونگی تفسیر این آثار و متون فلسفی برای زمان حال، مورد توجه سنت فلسفی قاره‌ای است.

استاد فلسفه دانشگاه اولد دومینیون در ادامه خاطر نشان کرد: بنابراین برای فیلسوفانی که درون سنت فلسفه قاره‌ای قرار دارند مطالعه و مرور متون و آثار فلسفی و توجه به آنها برای تفسیر امری مهم است.

 فلسفه یونان تأثیر بسزایی بر سنتهای فلسفی کنونی داشته است

هتاب تأکید کرد: این موضوع گاهی منجر به ستایش متن و بت قرار دادن متن می‌شود و اینگونه تلقی می‌شود که متن به قیمت تفکر آینده هزینه می‌شود. اما باید توجه داشت که فهم و درک کنونی ما از فلسفه به آثار گذشتگان بر می‌گردد.

این استاد فلسفه در پایان تصریح کرد: به عبارت دیگر فهم کنونی ما از فلسفه قابل تفکیک از متون و آثار گذشتگان و نفوذ و تأثیر آنها نیست. سنت فلسفی کنونی ریشه در فلسفه یونانی دارد و می‌توان تأثیر فلسفه یونان را در فلسفه کنونی مشاهده کرد.

کد خبر 1157097

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha