دکتر لورنس هتاب استاد فلسفه دانشگاه اولد دومینیون امریکا در مورد بهترین شیوه برای مطالعه متون تخصصی به منظور درک بهتر، به خبرنگار مهر گفت: برای پاسخ دادن به این سؤال باید بر سنت فلسفیای که قارهای نامیده میشود تأکید کرد. این سنت از سنت تحلیلی انگلیسی- امریکایی متمایز است.
وی تصریح کرد: سنت فلسفی قارهای بر همه متون و آثار متفکران بزرگ تأکید دارد. به عبارت دیگر این سنت بر کل آثار فلسفی فیلسوفان برجسته نظر دارد و آنها را مورد مطالعه قرار میدهد.
فلسفه تحلیلی به تبیین متن فلسفی میپردازد
مؤلف "اخلاق و پایان پذیری" یادآور شد: در سنت فلسفی تحلیلی کل آثار و متون مورد نظر نیست. در این سنت پرسشها و مسائل فلسفی دائمی مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرند.
وی خاطر نشان کرد: باید توجه داشت که این مسائل فلسفی بخشی از متون و آثار فلسفی فیلسوفان و اندیشمندان به شمار میروند. به عبارت دیگر در سنت فلسفی تحلیلی به جای آنکه همه آثار فیلسوفان مورد بررسی و مطالعه قرار گیرند به بخشی از مسائل و موضوعات دائمی و مورد توجه پرداخته میشوند.
مؤلف "دفاع طرفدارن نیچه از دموکراسی" در ادامه یادآور شد: برای نمونه به مباحثی چون معرفت شناسی و یا متافیزیک پرداخته میشود.
فلسفه قارهای توجه خاص به تاریخ فلسفه دارد
وی تصریح کرد: سنت فلسفه قارهای به ماهیت تاریخی فلسفه نیز میپردازد و این ماهیت تاریخی فلسفه را فرض میگیرد.
وی افزود: به عبارت دیگر در این سنت یک متن و اثر فلسفی در وهله اول باید در زمینه و بستر خود مورد بررسی قرار گیرد و در مرحله بعد این متن برای زمان حال و دنیای امروز مورد تفسیر قرار گیرد.
مؤلف "سیاست پست مدرن" تصریح کرد: چگونگی تفسیر این آثار و متون فلسفی برای زمان حال، مورد توجه سنت فلسفی قارهای است.
استاد فلسفه دانشگاه اولد دومینیون در ادامه خاطر نشان کرد: بنابراین برای فیلسوفانی که درون سنت فلسفه قارهای قرار دارند مطالعه و مرور متون و آثار فلسفی و توجه به آنها برای تفسیر امری مهم است.
فلسفه یونان تأثیر بسزایی بر سنتهای فلسفی کنونی داشته است
هتاب تأکید کرد: این موضوع گاهی منجر به ستایش متن و بت قرار دادن متن میشود و اینگونه تلقی میشود که متن به قیمت تفکر آینده هزینه میشود. اما باید توجه داشت که فهم و درک کنونی ما از فلسفه به آثار گذشتگان بر میگردد.
این استاد فلسفه در پایان تصریح کرد: به عبارت دیگر فهم کنونی ما از فلسفه قابل تفکیک از متون و آثار گذشتگان و نفوذ و تأثیر آنها نیست. سنت فلسفی کنونی ریشه در فلسفه یونانی دارد و میتوان تأثیر فلسفه یونان را در فلسفه کنونی مشاهده کرد.
نظر شما