به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، پس از حضور در اداره کل محیط زیست استان لرستان صدایی نامانوس که احساس می کنی به اینجا تعلق ندارد همه سالن را فرا گرفته است. گوشها را تیز می کنم تا منشا صدا را که شبیه صدای پرندگان شکاری است که بارها در فیلمهای حیات وحش شنیده ام را پیدا کنم.
منشا صدا پیدا می شود، حیاط اداره کل محیط زیست لرستان با درخت نه چندان بلندی که در آن، جا خوش کرده صحنه ای از حضور بی رمق پرندگانی است که به جای اوج گرفتن در طبیعت، با بالهای شکسته فریادی از سر دلتنگی پرواز سر داده اند و در نگاه پرغرورشان جز دلتنگی و حسرت چیز دیگری نمی توان یافت.
به سراغ کارشناس محیط زیست لرستان می روم تا وی روایتی غریب از این پرندگان بگوید. او از روزهایی می گوید که اینها در پهنه آبی رنگ آسمان پرواز خود را به رخ همه می کشاندند و حال باید در حسرت دیدار آسمان به سر کنند.
عقاب، شاهین، سارگپه و ... پرندگانی هستند که یا بالهایشان توسط شکارچیان شکسته شده و یا شاه پرهایشان را شکارچیان از تنشان جدا کرده اند تا رمق پرواز از آنها گرفته شود.
کارشناس محیط زیست با حسرت در سخنانش می گوید: برخی از این پرندگان دیگر قادر به حضور در طبیعت نخواهند بود چراکه ترمیم بالهای شکسته آنها در برخی موارد شدنی نیست.
عقابهای پر شکسته- محوطه اداره کل محیط زیست لرستان
امیری ادامه می دهد: ولی پرندگانی که شاه پرهایشان کنده شده است پس از مدتی که دوباره این شاه پرها رشد کنند دوباره به طبیعت بازخواهند گشت و پرواز را می توانند بار دیگر تجربه کنند.
و چه حسرت بار است دیدن پرندگان شکاری که روزی آسمان را با غرور خود آذین می بستند و با چشمان تیزبین خود هر جنبنده ای را رصد می کردند. این پرندگان روزی شکارچیان ماهری بودند و حال چشم به دست رهگذرانی دارند که برایشان چه خواهند آورد تا تنها زنده بمانند.
این عقابها و شاهین هایی که اینگونه از طبیعت گرفته شده اند را دیگر نمی توان پرندگان شکاری نامید چراکه آنها خود قربانی شکارچیان دیگری شده اند که بی مهابا گام در طبیعتی گذارده اند که متعلق به این پرندگان و پناهگاه امن آنها بوده است.
امروز دیگر پناهگاه امنی وجود ندارد چراکه شکارچیان هر کجا که فکر کنی به دنبال پروازهای این پرندگان هستند. پرواز پرندگان اصیل ایرانی امروز به راحتی طعمه شکارچیانی می شود که میراث طبیعی ایران را برای شیوخ عرب به ارمغان می برند تا در تجارت پرواز و پولهای عربی این عقابها و شاهین ها باشند که غارت می شوند.
با دیدن این پرندگان در محوطه محیط زیست لرستان باورمان می شود که چگونه شکارچیان عزت طبیعت را از آن می گیرند تا عقابهایی که روزی سمبل طبیعت سترگ این مرز و بوم بوده اند یا در قالب کالایی تجاری معامله شوند و یا پس از تیرخوردن با بال شکستگی تمام در حسرت پرواز و آسمان هر روز دلتنگ شوند.
این پرندگان امروز چشم به دستان رهگذرانی دارند تا شاید تکه مرغ و گوشتی به سمتشان پرتاب شود و به راستی چه ساده غرور عقاب و شاهین ایرانی اینگونه آماج گلوله های ساچمه ای می شود تا آسمان در حسرت پرواز بی هراس عقاب و شاهین بماند.
عقابی که دیگر هیچگاه اوج نخواهد گرفت
پرندگان را به حال خود رها می کنیم تا تکه های مرغی را که دختر کوچکی که در همسایگی اداره کل محیط زیست زندگی می کند به آنها بدهد. او از این پرندگان نمی ترسد چراکه هر روز برای دیدن آنها به محوطه این اداره می آید تا هر آنچه را که مادر برایشان نگه داشته به آنها بدهد و شاید محبت این دختر کوچک خود پاسخی است به همه شکارچیانی که پرواز را از آنها گرفته اند.
به سراغ دفتر مدیر کل محیط زیست لرستان می رویم. آوردن پرندگان به محوطه این اداره پیشنهاد محمد حسین بازگیر بوده است. او نگران این پرندگان است که دیگر از چرخه طبیعت به دلیل نگاه غیرمنصفانه شکارچیان خارج شده اند.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر از اینگونه زندگی رقت بار پرندگان شکاری اظهار تاسف می کند و ادامه می دهد: متاسفانه پرندگان شکاری نادر به ویژه شاهین، عقاب و سارگپه به انگیزه های مختلفی مورد بی مهری شکارچیان واقع می شوند.
مدیر کل محیط زیست لرستان با اشاره به پرندگانی که در محوطه این اداره نگهداری می شوند، عنوان کرد: این پرندگان به طور عمده یا از دست شکارچیان گرفته شده اند و یا پس از آسیب دیدگی و رها شدن در طبیعت توسط نیروهای محیط زیست پیدا شده اند.
بازگیر با اشاره به مراقبتهای کارشناسان از این پرندگان، بیان داشت: برخی از این پرندگان پس از مدتی مداوا قادر خواهند بود که دوباره به طبیعت بازگردند ولی برخی دیگر هیچگاه بهبود نمی یابند.
وی با بیان اینکه هر ساله پرندگان زیادی طعمه شکارچیان می شوند، افزود: کبک، انواع عقاب، شاهین و سارگپه عمده این پرندگان را به خود اختصاص می دهند.
مدیر کل محیط زیست لرستان ادامه داد: در حال حاضر علاوه بر محوطه این اداره کل در برخی پاسگاههای محیط زیست و ادارات شهرستانی نیز تعدادی از این پرندگان نگهداری می شوند.
بازگیر با اشاره به کندن شاه پر پرندگان شکاری به منظور زنده گیری و فروش در بازارهای کشورهای عربی، افزود: این پرندگان در صورت کشف توسط محیط زیست پس از چند ماه و رشد دوباره شاه پرها دوباره به آسمان بر می گردند ولی عقابی که بالش شکسته است هیچ گاه دیگر اوج نخواهد گرفت.
وی ادامه داد: این امر موجب می شود که عقابی که روزی در اوج غرور بود حال زندگی فلاکت باری را در گوشه یک پاسگاه محیط زیست داشته باشد.
مدیر کل محیط زیست لرستان از تمهیدات این اداره کل برای نگهداری از این پرندگان خبر داد و گفت: یکی از برنامه های در دستور کار در این زمینه طراحی مرکز تیمار پرندگان آسیب دیده در منطقه "کلدر" در ابتدای منطقه حفاظت شده سفیدکوه است.
بازگیر ابراز امیدواری کرد که حداکثر ظرف دو ماه آینده این مرکز آماده بهره برداری شود.
به هر حال به نظر می رسد اگر شکارچیان اندکی منصفانه به سرنوشت این پرندگان شکاری فکر کنند شاید روزی دیگر انگشتشان روی ماشه هیچ تفنگی کشیده نشود تا پروازی که سهم آسمان ایران است برای همیشه سهم این طبیعت باقی بماند و به خاطر پولهای عربی به تاراج نرود.
......................................................
گزارش و عکس: صدیقه حسینی
نظر شما