۹ مهر ۱۳۸۹، ۱۱:۰۸

فایننشال تایمز تحلیل کرد:

زمینه های همکاری ایران و آمریکا در عراق/ اتفاق نظر بر نخست وزیری مالکی

زمینه های همکاری ایران و آمریکا در عراق/ اتفاق نظر بر نخست وزیری مالکی

یک روزنامه غربی با پرداختن به موضوع تشکیل دولت در عراق، نوری المالکی را فردی دانست که به دلیل اتفاق نظر آمریکا و ایران بر روی آن می تواند به بحران سیاسی موجود در این کشور جنگ زده پایان دهد.

به گزارش خبرگزاری مهر، فایننشال تایمز در تحلیل خود می نویسد: شش ماه از انتخابات پارلمانی عراق گذشته و با این وجود هنوز دولت جدید این کشور شکل نگرفته است.

به نوشته این روزنامه، هر چند برخی گروه های عراقی مدعی دخالت های همسایگان عراق در این کشور می شوند اما کشورهای همسایه تاثیرات مثبتی را نیز در عراق دارند البته در این میان نیز نباید تاثیر و نفوذ آمریکا بر روی گروه های عراقی را نادیده نگرفت.

هر چند ایران و آمریکا نقطه نظرات مختلفی در مورد عراق دارند اما هم واشنگتن و هم تهران از نخست وزیری مجدد مالکی حمایت می کنند و از همین رو این دو کشور می توانند بار دیگر در این مورد با یکدیگر وارد همکاری شده و با رایزنی با گروه های عراقی به بحران سیاسی موجود درعراق پایان دهند.

پیشتر ایران و آمریکا در مورد عراق همکاری هایی را با یکدیگر داشته اند و تشکیل دولت جدید در این کشور به نخست وزیری مالکی می تواند دور جدید همکاری های تهران-واشنگتن را رقم بزند البته در این میان شایعاتی نیز مبنی بر توافق ایران و آمریکا در این مورد وجود دارد که مقامات آمریکایی با رد این شایعات می گویند: واشنگتن از نامزد خاصی برای نخست وزیری عراق حمایت نمی کند و در این میان از هر فردی که موفق به تشکیل دولت شود حمایت خواهد کرد.

اما با وجود این اعلام نظر مقامات آمریکایی، دیپلمات های حاضر در بغداد اعلام می کنند که آمریکا مالکی را بهترین گزینه از میان چهره های شیعه عراق برای نخست وزیری این کشور می داند.

"پیتر هارلینگ" از اعضای موسسه بحران های بین المللی در این مورد می گوید : به دلایل متعددی می توان گفت که ایران و آمریکا منافع مشترکی در عراق دارند که البته دلایل متفاوتی نیز برای آن وجود دارد. آمریکا برنامه هایی در عراق دارد که مهمترین آن خروج نظامی از این کشور است بنابراین به هیچ وجه خواهان ادامه بحران سیاسی در عراق نیست.

این کارشناس مسائل عراق در ادامه می گوید : برای ایران نیز مهمترین هدف در عراق آن است که همچنان اکثریت شیعه در این کشور قدرت را در دست داشته باشند. بنابراین مالکی و حزب وی گرینه ای است که ایران و آمریکا می توانند بر روی آن توافق کنند.

فایننشال تایمز در ادامه می نویسد : اما بازیگران داخلی و بین المللی دیگری نیز در عراق حضور دارند که مهمترین آنها "ایاد علاوی" است. هر چند وی یک فرد شیعه است اما از حمایت گروه های سنی عراق نیز بهره مند بوده و از سوی سوریه نیز حمایت می شود. در این میان مالکی نیز سوریه را متهم به دخالت در امر تشکیل دولت عراق می کند اما پس از سفر رئیس جمهوری ایران به دمشق که در ماه جاری میلادی انجام شد مالکی انتقادات خود از سوریه را کاهش داد و دمشق و بغداد مجددا اقدام به مبادله سفیر با یکدیگر کردند.

با اینه وجود، کارشناسیان با توجه به تاثیر ایران و آمریکا بر روی گروه های عراقی هنوز نوری المالکی را دارای بالاترین شانس برای تصدی گری پست نخست وزیری عراق می دانند و معتقدند که در صورت همکاری تهران و واشنگتن، دولت عراق شکل می گیرد.

کد خبر 1162154

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha