۱۵ مهر ۱۳۸۹، ۱۲:۳۲

گزارش خبری مهر/

سایه جاروی جادوگر بر باغهای لیموی رودان

سایه جاروی جادوگر بر باغهای لیموی رودان

بندرعباس - خبرگزاری مهر: رودان که روزگاری 40 درصد لیموی کشور و دو درصد تولید جهانی را به خود اختصاص داده بود اکنون گرفتار بیماری جاروی جادوگر است، جارویی که مرکبات کشاورزان را جادو کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر در رودان، لیمو ترش رودان و میناب که قبل از گرفتار شدن در دام بیماری جاروی جادوگر به عنوان لیموی مرغوب، صادرات آن از کشور ارزش افزوده فراوانی داشت امروز همچون بیماری نحیف و بی جان سراغی از او گرفته نمی شود و بنادر کشور دیگر شاهد صادرات لیموی مرغوب و درجه یک شهرستانهای رودان و میناب نیستند.

پیش از این باغهای رودان و میناب 40 درصد لیموی کشور و 2 درصد لیموی جهان را تامین می کردند و بندرگاههای هرمزگان شاهد صادرات گسترده لیموی رودان بود اما امروز باغهای گسترده لیموی رودان و میناب گرفتار جاروی جادوگر شده اند.

بیماریی که به گفته نماینده کشاورزان هرمزگان در خانه کشاورز ایران قرنطینه ای است و دولت باید بر اساس ماده 10 قانون حفظ نباتات 100 درصد خسارت وارده به باغداران را جبران نماید، اما این بیماری هم اکنون بلای بی درمان کشاورزان شده و خسارتهای جبران ناپذیری را به آنها وارد کرده است اما باغداران خسارت دیده، کمکهای دولت را  بسیار ناچیز دانسته و به نوع حمایتهای دولت انتقاد دارند.

حمایتهای دولت از کشاورزان راضی کننده نیست

نماینده کشاورزان بخش رودخانه در گفتگو با خبرنگار مهر در بندرعباس، اظهارداشت: هزار و 500 هکتار از اراضی زیر کشت مرکبات منطقه به بیماری گرینینگ آلوده است.

فرهاد تاجیک گفت: 120هکتار از اراضی را تحت کشت انواع مرکبات قرار داده ام که متأسفانه مرکبات 23 هکتار از این اراضی را به دلیل آلودگی به بیماری جاروی جادوگر حذف کرده ام و قصد دارم در این اراضی از انواع مرکبات دیگر مثل پرتقال والنسیا، پرتقال مارسلی و گریپ فروت استفاده نمایم.

تاجیک در ادامه با انتقاد از کم توجهی دولت به کشاورزان خسارت دیده، اظهارداشت: در مقابل خسارتی که باغداران متحمل شده اند، دولت هیچ اقدام موثری انجام نداده است. به طور مثال در سال گذشته یک هزار اصله نهال یارانه ای در اختیار قرار گرفت که در مقابل درختان خشک شده قابل ذکر نیست.

به گفته وی، انتظار ما از دولت این است که بیش از این کشاورزان را مورد حمایت قرار دهد چرا که کشاورزی علاوه بر اینکه منبع درآمد مردم به حساب می آید به اقتصاد ملی هم کمک می کند، لیمو ترش منطقه رودخانه رو به نابودی است و اگر وضع به همین منوال بگذرد باغداران خانه نشین می شوند.

گرینینگ خطرناکتر از جاروی جادوگر

تاجیک با اشاره به بیماری گرینینگ و خطر آن برای مرکبات گفت: بیماری که خطرش از جاروی جادوگر بیشتر است بیماری گرینینگ مرکبات است که ناقل آن پسیل است و حدود هزار و 500 هکتار از اراضی زیر کشت بخش رودخانه را آلوده کرده است.

وی ابرازداشت: در صورتیکه متولیان طبق کارشناسی هایی که انجام داده اند، سطح اراضی آلوده را 750هکتار اعلام کرده اند اما در نهایت برای 350 هکتار سم "کلفید" و "مالاتیون" توزیع کرده اند که اثر بخشی لازم را نداشته است.

واردات لیمو کمر کشاورزان را خرد می کند

نماینده کشاورزان بخش رودخانه واردات لیمو را به ضرر باغداران منطقه دانست و افزود: واردات لیموترش یک اشتباه محض است که باعث می شود کمر کشاورزان خرد شود، چرا که استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس و هرمزگان این محصول را تولید می کنند و واردات آن لطمه شدیدی به باغداران وارد می کند.

وی بیان داشت: بارش تگرگ، نرخ پایین لیمو، بیماریهای ویروسی و قرنطینه ای طی سه سال اخیر باغداران را به شدت متضرر کرده است.

آینده کشاورزان مبهم و نگران کننده است

تاجیک به مشکلات دیگری هم اشاره کرد و یادآور شد: من آینده را بسیار مبهم و نگران کننده می بینم، حدود پنج سال است که تسهیلات بخش کشاورزی راکد مانده و بسیار سخت گیری می شود، دولت به کشاورزانی که زمینهای خود را از طریق امور اراضی دریافت کرده اند سند مالکیت نمی دهد لذا زمین واگذاری در رهن قرار نمی گیرد و همین امر موجب شده است کشاورزان نتوانند از تسهیلات استفاده کنند.

خبری از تسهیل اعطای تسهیلات بانکی نیست

به گفته وی، سال 85 وزیر وقت کشاورزی از اجرایی شدن آئین نامه تسهیل اعطای تسهیلات بانکی ظرف سه ماه خبر داد ولی هنوز خبری از اجرای آن نیست، کشاورزان به اتکای وعده وزیر هزینه های بالایی انجام دادند که فقط بدهیهای آنها را بالا برد.

نماینده کشاورزان استان هرمزگان در تشکل خانه کشاورز ایران گفت: 32 هکتار از اراضی من در منطقه "سرکهنان" که بیش از 12 سال زحمت کشیده بودم ظرف 45 روز به دلیل شیوع بیماری جاروی دادوگر به کلی نابود شد و در مجموع هشت هزار و 800 بوته لیمو ترش را در کل باغاتم حذف کرده ام، که اگر قیمت هر درخت را فقط 300 هزار تومان برآورد کنیم خسارتهای مالی سنگینی دیده ام اما در قابل ان خسارت که از یک بیماری غیر بومی به درختانم وارد شده است دولت از اعطای نهال یارانه ای به عنوان کمک به باغداران خبر می دهد، نهال یارانه ای چه کمکی به باغدار می کند که همه هستی و زندگی اش از دست رفته است. 

وی خاطرنشان کرد: مستنداتی داریم که وزارت جهاد کشاورزی پذیرفته این بیماری قرنطینه ای است و اوایل، حدود 175میلیون تومان خسارت هم به باغداران رودانی پرداخت شد اما وقتی رقم پرداختی بالاتر رفت و آلودگی باغات بیشتر شد خسارات پرداخت نشد.

نمایندگان هرمزگان مشکل کشاورزان را پیگیری کنند

امیری تصریح کرد: اگر نپذیرفته بودند که این بیماری قرنطینه ای است چرا خسارت را در سالهای اولیه پرداخت کردند، دولت کشت جایگزین را به عنوان یکی از اقدامات در حمایت از باغداران اعلام می کند، این در حالی است که کشت جایگزین هنوز اثبات نشده است، لذا من معتقدم نمایندگان استان در مجلس کوتاهی کرده اند.

آینده کشاورزان لیموکار مبهم است

نماینده کشاورزان هرمزگان در تشکل خانه کشاورز ایران آینده کشاورزی و باغداری در رودان و میناب را بسیار مبهم دانست و افزود: شیوع این بیماری و بیماری گرینینگ آلودگی مرکبات و لیموترش را گسترش داده است و از طرف دیگر وزارت جهاد کشاورزی هم برنامه موثری برای رفع این مشکلات ندارد، کشاورز و باغدار هر شب با اضطراب سر به بالین می گذارد.

وی بیان داشت: کشاورزان لیمو کار تغذیه، درآمد، پس انداز، آرامش، تسلط بر تولید ندارند و نسبت هزینه و فایده در بخش کشاورزی قابل قیاس نیست.

افزایش بی برنامه چاههای آب قنوات را خشک کرده است

وی با اشاره به اعطای مجوزهای بی حساب و کتاب حفر چاه توسط متولیان گفت: با مجوزهایی که داده شد چاههای متعدد در مناطق روستایی حفر شد و موجب خشک شدن قنوات شد، منابع آبی به شدت تحلیل رفته است نه کشاورز عمده، به نان و نوایی رسید و نه کشاورز خرده پا، با این احوال چگونه می توان به آینده امیدوار بود.

امیری واردات لیمو را ناچیز دانست و یادآور شد: لیموی لیسبون در بازار موجود است و واردات آن هم آزاد است در این زمینه اختلاف نظرهایی وجود دارد برخی معتقدند که چون میزان واردات اندک است تعادل عرضه و تقاضا را برهم نمی زند و بالا رفتن تعرفه واردات آن هم به نوعی قیمت لیموی داخل را بالا می برد، بعضی دیگر هم واردات را کاملا به ضرر باغداران می دانند، آنچه مهم است اینکه فرهنگ سازی شود تا بیشتر به سمت تولیدات داخلی گرایش پیدا کنیم.

واردات لیمو کشاورزان را تهدید می کند

عبدالله صالح زاده باغدار دهستان خراجی رودان هم با گلایه از وضع نابسامانی کشاورزان رودانی، گفت: مطمئن هستم در آینده ای نه چندان دور به وارد کننده اصلی لیمو تبدیل می شویم، رودان و میناب قطب مرکبات هرمزگان هستند که فکر می کنم لیمو ترش در میناب رو به نابودی است و در رودان هم روند نابودی این گونه از مرکبات سرعت گرفته است.

وی افزود : دولت چه حمایتی از باغداران خسارت دیده کرده است که کشاورز بتواند دوباره روی پای خود بایستد و فعالیتش را دنبال کند، نه در بحث مبارزه با جاروی جادوگر و نه مدیریت آن توفیقی حاصل نشده است، تازه بیماری گرینینگ هم به آن اضافه شده و در سطح شهرستان حداقل شش هزار هکتار باغ به گرینینگ آلوده است.

5500 هکتار از باغات لیمو به بیماری جادوگر آلوده هستند 

رئیس اداره جهادکشاورزی شهرستان رودان در گفتگو با خبرنگار مهر در رودان گفت: بیش از 18هزار هکتار از اراضی شهرستان زیر کشت مرکبات قرار دارد که سال گذشته پنج هزار و 500 هکتار از این اراضی به بیماری جاروی جادوگر آلوده شده است.

مجید اعمایی در خصوص حمایتهای دولت از خسارت دیدگان اظهار داشت: پرداخت تسهیلات کم بهره و بلند مدت و یارانه دار به باغداران باغ آلوده لیموترش، امحاء باغات آلوده و تسطیح نسبی، جایگزینی باغات متقاضیان با نهال رایگان، کمک به اصلاح سیستم آبیاری در اراضی باغاتی که مجهز به سیستم آبیاری تحت فشار بوده و درختان آلوده حذف شده اند، بخشودگی سود کارمزد و جرائم دیر کرد وامهای اخذ شده توسط کشاورزان که باغات آنها آلوده به بیماری جاروی جادوگر بوده از جمله حمایتهایی بوده که از باغداران خسارت دیده به عمل آمده است.

رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان رودان مهمترین تهدید برای باغات لیموترش را شیوع بیماری ویروسی گرینینگ اعلام کرد و افزود: بیماری گرینیگ که آفت پسیل عامل آن است مرکبات منطقه را تهدید می کند، به همین لحاظ اقداماتی از قبیل نظارت و بازبینی کارشناسان ناظر از مرکبات شهرستان، تهیه و توزیع سموم مورد نیاز جهت پیشگیری از بیماری مذکور در باغات خسارت دیده از آفت پسیل، انجام شده است.

وی اقدامات دولت و متولیان بخش کشاورزی در مدیریت بیماری جاروی جادوگر شرح داد و یادآورشد: کشت جایگزین با اولویت ارقام گرمسیری از قبیل انبه، چیکو، گواوا از ارقام مرغوب و تجاری، ارقام نیمه گرمسیری از قبیل نخیلات  تجاری و مرغوب و مرکبات مقاوم صورت می گیرد، دولت در طی سه سال اخیر اعتبارات قابل توجهی را در بخش جاروی جادوگر و کمک به باغدار اختصاص داده است.

واردات در فصل برداشت به ضرر کشاورزان داخلی است

اعمایی در خصوص واردات لیموترش خاطرنشان کرد: واردات هر محصولی به ویژه در فصل برداشت کاملا به ضرر کشاورزان است.

با این احوال چشم انداز روشنی را نمی توان برای آینده کشاورزی در رودان متصور بود، پنج هزار و 500 هکتار از اراضی زیر کشت مرکبات به بیماری جاروی جادوگر و مطابق بعضی اظهار نظرها سه هزار تا شش هزار هکتار هم به گرینینگ آلوده است و از مجموع 12 هزار و 500 هکتار زیر کشت مرکبات تنها بین هزار تا سه هزار و 500 هکتار از آلودگی در امان مانده اند که اگر برنامه اساسی طراحی نشود، شاید شهری که 40 درصد لیموی مورد نیاز کشور را تأمین می کرد به زودی بازار خود را به روی لیموی لیسبون و انواع خارجی آن بگشاید، شاید هم دولت با حمایت همه جانبه خود از باغداران امید را به آنان بازگرداند.

کد خبر 1163375

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha