عطاالله قادری در گفتگو با خبرنگار مهر در سنندج، اظهار داشت: با توجه به وضعیت جغرافیایی و همچنین وجود کوه های بلند و دره های پست برای ساخت 1.5 کیلومتر راه باید اعتباری بیش از 10 میلیارد ریال هزینه شود که این اعتبار در مواقعی به بیش از دو برابر میانگین کشوری می رسد.
وی ادامه داد: بالابودن هزینه ساخت راه های استان کردستان به گونه ای است که متاسفانه این روند باعث پائین بودن شاخص های مختلف حمل و نقل در این استان در مقایسه با میانگین کشوری شده است و انتظار می رود که با پیگیری نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی و نظر مساعد وزیر راه و ترابری در جهت جبران این کمبودها اقدام جدی صورت گیرد.
مدیر کل راه و ترابری استان کردستان با اشاره به کمبود جدی اعتبارات راه و ترابری این استان خاطرنشان کرد: با توجه به وضعیت استان لازم است که سهم کردستان از فصل راه و ترابری در مقایسه با سایر نقاط کشور بیشتر باشد تا بتوان نسبت به بهره برداری از پروژه های نیمه تمام استان اقدام و شاخص های حمل و نقل و حوزه راهسازی در کردستان را افزایش داد.
قادری با اشاره به کمبود اعتبارات و طولانی شدن مدت زمان ساخت بسیاری از پروژه های راه و ترابری استان کردستان بیان داشت: متاسفانه عمر برخی از پروژه های راه و ترابری در استان به بیش از یک دهه رسیده است که طولانی شدن مدت زمان اجرای پروژه ها باعث اتلاف هزینه می شود.
وی در پایان به افزایش سهم اعتبارات فصل راه و ترابری در استان کردستان طی چند سال اخیر اشاره کرد و افزود: هر چند که اعتبارات فصل راه استان با گذشته قابل مقایسه نیست ولی باید توجه داشت که نیازهای استان کردستان بیش از این اعتبارات ملی و استانی است و همچنان باید نسبت به تقویت این بخش اقدام کرد.
نظر شما