محمد هادی حیدر زاده در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به قطع درختان در مسیر اتوبوسهای بی آر تی در اتوبان چمران و اتوبان شهید زین الدین در سالهای گذشته گفت: قانون ما را به کاشت 2 تا 2.5 درخت برای جایگزینی هر درخت ملزم می کند که در پروژه بی آر تی چمران موظف بودیم جایگزین کنیم و این کار انجام شد.
توسعه و محیط زیست همواره در تضاد با هم هستند
وی تاکید کرد: توسعه و محیط زیست همواره در تضاد با هم هستند و اساسا جوامع در حال توسعه بیشترین تقابل را با محیط زیست دارند. کشورهای توسعه یافته که زمان توسعه را گذرانده اند اکنون به یک ثبات و پایداری رسیده اند و اساسا تناقضی با محیط زیست ندارند. آنها هم وقتی در مسیر توسعه بودند تناقضاتی با محیط زیست داشته اند.
حیدرزاده تاکید کرد: اگر اکنون شهر ونکور را در نظر بگیرد. از چهار سال پیش تا الان این شهر هیچ تغییری به لحاظ توسعه و عمران نکرده اما شهری مثل تهران در مسیر توسعه است و تناقضاتی با محیط زیست دارد.
نمی توان تخریب میحط زیست را به صفر رساند
وی اضافه کرد: در دکترین محیط زیست نمی توان فرایندی را تعریف کرد که تخریب میحط زیست را به صفر رساند چرا که چنین چیزی اساسا بی معنی است مگر اینکه توسعه متوقف شود اما علمای محیط زیست معتقدند توقف توسعه اشتباه است بلکه باید روند توسعه کمترین خسارت را به محیط زیست وارد کند.
به عقیده وی، در شهر تهران تا سه چهار گذشته شاید اصلا محیط زیست نه تنها اولویت نبود بلکه اساسا به عنوان یک برنامه دیده نمی شد ولی امروز جزو محورهای جدی شهرداری تهران است ولی اینکه این ملاحظات زیست محیطی لحاظ می شود یا نه باید گفت خیر صدرصد نیست.
مشاور محیط زیست شهرداری تهران اضافه کرد: این شروع یک حرکت است و ما در ابتدای توجه به مسائل محیط زیست در مدیریت شهری مثل تهران هستیم. در خیلی از موارد مطالعات زیست محیطی انجام می شود.
نظر شما