به گزارش خبرنگار مهر در بیرجند، فاطمه رزاقی عصر پنجشنبه در جمع خبرنگاران افزود: نتایج تحقیقات و پژوهشهای سازمان جهانی بهداشت حکایت از آن دارد که امروزه بیش از 450 میلیون نفر از مردم دنیا با مشکلات روحی روانی مواجه هستند حال آنکه طی 20 سال آینده بیماریهای روانی از رتبه چهارم به دومین رتبه علت مرگ و میر در جهان می رسد.
وی ادامه داد: با این حال اختلالات روانی عامل 15درصد ناتوانیها و مرگ زودرس افراد در کشورهای در حال توسعه است و در صدر10 علت مهم ناتوانی و ازکارافتادگی در جهان قرار دارد.
وی بیان داشت: طبق تحقیقات صورت گرفته درایران تعداد مبتلایان به بیماریهای روانی 15 میلیون نفر اعلام شده که بیش از یک میلیون و 200 هزار ایرانی از بیماریهای شدید روانی رنج می برند و 25.9 درصد زنان و 14.9درصد مردان که متوسط آن 21 درصد می شود به نوعی دچار اختلالات روانی هستند.
به گفته وی از این میان دو درصد اسکیزوفرن و 15درصد دچار افسردگی هستند و 10درصد ازاین افراد اقدام به خودکشی می کنند.
وی تصریح کرد: بررسیها نشان می دهد در صورتیکه بین خانواده ها به طرق مختلف مثلا ارائه تصویری روشن ازماهیت بیماری و سیر و پیامد آن و راه های مقابله با فشارناشی از وجود فرد بیمار داده شود هم در بهبود بیماری و سیر آن و هم در کاهش بار مسئولیت و سردرگمی خانواده و کاهش هزینه های درمانی موثراست.
رزاقی ادامه داد: به هر صورت تدابیر درمانی نمی تواند در درمانهای پزشکی ودارویی خلاصه شود از این رو هماهنگی و جامعیت طرح درمان غیرپزشکی و بازتوانی بیمار و خانواده بسیار مهم است که چنین امری نیازمند آموزشهای عمومی و تخصصی در سطح جامعه برای کنترل استرس، نگرانیها و غلبه بر فشارهای روانی ازطریق رسانه ها و نهادهای ذیربط از جمله سازمان بهزیستی ضروری به شمار می رود.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی خراسان جنوبی ارائه آموزشهای تخصصی کارشناسان و پرسنل مراکز مربوطه جهت ارتقای سطح علمی و کیفی دربرخورد با بیماران، تحت پوشش قراردادن 70درصد از بیماران روانی استان ازطریق خدمات مستمر و غیرمستمر، ارائه خدمات درمان و توانبخشی به 200 نفر ازبیماران به صورت تخصصی در سطح مراکز بیماران روانی و راه اندازی مراکز جامع و شبانه روزی بیماران روانی در شهرهای بیرجند و فردوس از اقدامات بهزیستی استان برشمرد.
رزاقی در تعریف بیماران روانی نیز گفت: بیماری روانی مزمن به بیماریهای شدید روانی اطلاق می شود که مدت طولانی ادامه داشته و بالقوه باعث ایجاد نقص و ناتوانی شود همچنین بر نوع تشخیص، مدت دوام بیماری و ایجاد ناتوانی، بازگشت ناپذیری آسیبهای شناختی و نیاز به بازتوانی و مراقبت و آموزش همراه با سیر آهسته و پیش رونده بیماری به عنوان ملاکهای مهم تشخیص بیماری روانی مزمن اشاره شده است.
وی در خصوص خدمات به این بیماران نیز گفت: هدف از ارایه خدمات توانبخشی به بیماران روانی، تلاش جهت کنترل پایدار علایم بیمار، جلوگیری از بروز و شدت یافتن علایم، کسب حرفه و کار و استقلال اقتصادی و اجتماعی ، توانایی برقراری روابط مناسب اجتماعی، توانایی کنترل عاطفی و هیجانی و در نهایت حضور مجدد و موثر در جامعه است از همین رو تمام توانبخشیها در این جریان سهم موثر و مناسبی به عهده دارند.
وی ارایه خدمات درمان و توانبخشی در مراکز شبانه روزی، روزانه، خدمات درمان و توانبخشی در طرح ویزیت در منزل با هدف نیل به حضور فعال بیمار در جمع خانواده و هدفمند کردن حمایتهای دریافتی، حمایتهای مختلف تحت عنوان کمک هزینه درمان و توانبخشی به خانواده جهت مراقبت از بیماران در کانون خانواده، ارائه برنامه های آموزشی و توانبخشی را بخشی از خدمات ارائه شده به این بیماران اعلام کرد.
وی تصریح کرد: توانبخشی بیماران روانی مزمن در مراکز منجر به توانمند سازی بیماران شده که این امر به مرور زمان باعث می شود فرد بیمار که در ابتدای پذیرش استقلال و توانایی نداشتند، در نهایت به میزانی از استقلال نسبی و توانایی برسد که در محیط خانواده و اجتماع ضمن برخورداری از حقوق اجتماعی مساوی با سایر افراد در جهت تامین حداقل زندگی خویش تلاش کند.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی خراسان جنوبی گفت: یکی از مهمترین اهداف ساماندهی بیماران روانی مزمن و تاسیس مراکز، رساندن بیماران به سطحی از استقلال و توانایی است که بتواند ضمن رسیدن به این مراحل از مرکز ترخیص و به دامن خانواده و اجتماع بازگردند.
نظر شما