دکتر گونتر مولاک در بخش پایانی گفتگوی خود با خبرگزاری مهر به تشریح اوضاع پاکستان و مسائل مرتبط با این کشور پرداخت. وی وضعیت کنونی این کشور را حساس ارزیابی کرده و خاطرنشان کرد: پاکستان یکی از کشورهای بزرگ منطقه، کشوری با 170 میلیون مسلمان بوده و با مشکلات عدیده ای در راستای توسعه خود از جمله نبود زیرساختهای کافی تربیتی، کیفیت پایین آموزش و فقر فراگیر که با وقوع بلایای طبیعی بر شدت آن افزوده شده، مواجه است.
وی با اشاره به سابقه روی کار آمدن دولتهای نظامی در پاکستان گفت: ما امیدواریم که این کشور با تجربه کردن دولتهای غیرنظامی موفق به ایجاد ثبات سیاسی شده و به انتقادهای موجود پایان دهد.
سفیر پیشین آلمان در پاکستان در ادامه افزود: در حال حاضر بخش اعظم مردم این کشور مخالف حضور آمریکا در منطقه هستند. این بدلیل حملات موشکی ارتش آمریکا به مناطق قبیله ای در مرز پاکستان است که با هدف کشتن نیروهای طالبان انجام می گیرد اما بدلیل نامشخص بودن اهداف، تلفات غیرنظامی زیادی را بدنبال دارد و به خشم مردم پاکستان علیه آمریکاییها منجر شده است.
وی موضوع حملات هوایی آمریکا به نواحی مرزی پاکستان را موضوعی بحث برانگیز خوانده و یادآور شد: در مورد حملات آمریکاییها در مرز پاکستان بحثهای فراوانی وجود دارد، می توان گفت که اگر حملات تروریستی طالبان علیه نیروهای آمریکایی از روستاهای مرزی پاکستان صورت گرفته و بعنوان مثال موشکهایی از این مناطق به سمت افغانستان شلیک شده، می توان پذیرفت که آمریکاییها به این روستاها حمله کنند و از خودشان دفاع کنند. اما آنچه که در حال حاضر صورت می گیرد، اینگونه نیست.
دکتر مولاک افزود: حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا به پاکستان به منظور اجرای پروژه "کشتن هدفمند" اعضای طالبان صورت می گیرد که اقدامی خطرناک است. در این حملات مشخص نیست که چه کسانی و چه تعدادی از انسانها مورد اصابت این موشکها قرار می گیرند و این موضوع به نظر من بسیار حائز اهمیت است.
به گفته وی هر چند این اقدام آمریکاییها مخالف قوانین موجود بین المللی است، اما این قوانین نیز می توانند با توجه به شرایط روز تغییر کنند، همانگونه که پیشتر چیزی به نام "جرائم اینترنتی" وجود نداشت، اما هم اکنون با توجه به گسترش شبکه اینترنت چنین جرمی به رسمیت شناخته شده است.
نگرانی غرب از پاکستان هسته ای از جمله موضوعاتی بود که دکتر مولاک در سخنان خود به آن پرداخته و گفت: ما سالهای متمادی بدلیل فعالیت هسته ای پاکستان از کمک به این کشور خودداری کردیم، برخی کشورها از جمله آلمان در تمامی سالهای دهه 1990 میلادی هیچ گونه کمکی به این کشور نکردند و نگرانی آنها از این بود که این کمکها در راستای برنامه هسته ای خود استفاده کند. اما اکنون این کشور در موقعیت دیگری قرار دارد، اکنون این نگرانی وجود دارد که این تسلیحات بدست گروههای افراطی افتاده و امنیت منطقه و کل جهان را به خطر بیاندازد.
وی اظهار داشت: آمریکا خواهان تثبیت قدرت در پاکستان بوده و مخالف قدرت گرفتن طالبان است، زیرا با روی کار آمدن آنها مشکلات خودش دو چندان می شود. در حال حاضر نیز اولویت آمریکا ایجاد دولتی قدرتمند در افغانستان است. اگر آمریکاییها خواهان حمله به پاکستان بودند، باید این کار را زودتر انجام می دادند مثلا در سال 2001 و اکنون دیگر در موقعیتی نیستند که دست به چنین اقدامی بزنند. در حال حاضر خشونتهای افغانستان و عراق تاثیرات خود را بر گروههای مختلف منطقه می گذارد.
به گفته وی هر چند فعالیت گروههای افراط گرا از پاکستان شروع شده و به دیگر کشورهای منطقه گسترش یافته اما راه مقابله با این گروهها حمله نظامی نبوده بلکه تقویت زیرساختهای توسعه از جمله گسترش آموزش و زدودن فقر است.
------------------------------
گزارش : فریدون ناعمی
نظر شما