به گزارش خبرگزاری مهر، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهشهای مجلس یادآور شد: ایران با داشتن یک درصد از خاک و نیز حدود یک درصد جمعیت دنیا، حدود 3 درصد منابع معدنی جهان را در خود جا داده و مجموعاً حدود 57 میلیارد تن پتانسیل معدنی با بیش از 67 نوع ماده معدنی در ایران شناسایی شده است.
این مرکز تصریح کرد: توجه به این آمار به درستی نشان میدهد که بخش معدن در کشور به عنوان یکی از مزیتهای اصلی کشور محسوب شده و سرمایهگذاری در این بخش قطعاً منجر به اشتغالزایی در مناطق محروم و جلوگیری از مهاجرت بیرویه، افزایش ارزش افزوده در بخش و کل اقتصاد، افزایش رشد اقتصادی و کاهش وابستگی اقتصاد به نفت خواهد شد ولی نگاهی به عملکرد دولت در این بخش نشان میدهد که علیرغم وجود مزیت بالا، تاکنون توجه چندانی به بخش معدن نشده است به طوری که نسبت میزان استخراج مواد معدنی در کشور به کل پتانسیل معدنی شناخته شده، کمتر از 5/0 درصد بوده (استاندارد جهانی این نسبت یک درصد در سال است) و میزان استفاده بخش معدن از حساب ذخیره ارزی نیز بسیار ناچیز است.
همچنین استراتژی دقیقی برای پیشبرد اهداف بخش معدن در کشور وجود نداشته و مطالعات کامل زمین شناسی و اکتشافی در کشور نیز صورت نپذیرفته است.
مرکز پژوهشها در ادامه با عنایت به اهمیت بخش معدن و شناخت جایگاه آن در برنامههای توسعهای، سعی کرده است عملکرد بخش معدن در سالهای مختلف برنامه چهارم را به طور کمی مورد ارزیابی قرار داده و نقاط قوت و ضعف و دلایل عدم اجرای برخی از احکام برنامه در این بخش را مشخص کند. در برنامه چهارم توسعه از مجموع 1340 حکم، 11 حکم مربوط به بخش معدن بوده است.
نظر شما