به گزارش خبرنگار پارلماني "مهر"، خرم درخصوص افتتاحيه فرودگاه امام گفت : براي افتتاح ابتدا يك ميليارد و هفتصد ميليون تومان پيش هزينه آوردند ومن گفتم يك سوم اين مبلغ بايد هزينه شود.
خرم با بيان اينكه درافتتاحيه فرودگاه 300 ميهمان خارجي داشتيم كه دعوت از آنهالازم بود گفت: من معتقدم اگر اين فرودگاه عملياتي شود حداقل 40 درصد ترانزيت دبي استانبول را به ايران مي كشد و من تصميم گرفتم سالانه دو ميليارد تومان سوبسيد سوخت بدهم تا هواپيماها به ايران بيايند.
خرم با اشاره به روند افتتاح فرودگاه گفت: در ماجراي فرودگاه امام تمام تلاش خود را بكار گرفتم زيرا درسال 79 كه قرار بود اين فرودگاه افتتاح شود 130ميليارد تومان پول مي خواستيم درحاليكه بودجه اختصاصي به آن سالانه 11 ميليارد تومان بود به هر حال از هر جا بود پول تهيه شد و 2 تا 60 ميليارد تومان تا انجام آن هزينه كرديم و ايكائو نيز برنامه افتتاح ما را تائيد كرد زيرا هيچ فرودگاهي را ايكائو بدون نظر كارشناسي اجازه نمي دهد و خود ما هم اجازه نمي داديم افتتاح شود و آبروي ايران برود.
خرم با بيان اينكه قبل ازعيد نوروزازستاد كل نيروهاي مسلح اعلام شد كه تاوصهيونيست است، گفت : فرودگاه امام يك فرودگاه غير نظامي است و اين امر را مقام معظم رهبري هم دستور دادند كارشناسانه تصميم گرفته شود و قرار شد فرودگاه غير نظامي باشد.
خرم با تاكيد بر اينكه فرودگاه امام غير نظامي است گفت: در اين فرودگاه مقام نظامي نمي تواند قانونا دخالت كند و مرجع اينكه مشكل امنيتي وجود دارد يا ندارد وزارت اطلاعات است .
وي افزود : به هر حال گردش كار شد، رييس جمهور و مقام معظم رهبري هم به شوراي امنيت ابلاغ كردند، و اين شورا اعلام كرد اداره و امور فرودگاه نبايد دراختيار خارجي قرار بگيرد و وزارت راه تاكنون تخلفي از قوانين جاري مملكت انجام نداده است. شورا در مورد صهيونيست بودن تاو هم وزارت اطلاعات را مامور بررسي كرد و وزارت اطلاعات اعلام كرد، تاو به حزب عدالت و توسعه تركيه وابسته است نه صهيونيستها.
خرم گفت : يك هفته قبل از عملياتي شدن فرودگاه در محل فرودگاه مستقر شدم، من در اين يك هفته فقط با دستگاههاي نظامي، انتظامي و امنيتي هماهنگي كردم و هرچه گفتند عمل كردم.
وزير راه ادامه داد : فرمانده سپاه فرودگاه هاي كشور و سرپرست فرودگاههاي كشور نيز در پايان جلسه داشتند و گفتند مشكل خاصي نداريم و اداره گمرك، گذرنامه، وزارت اطلاعات، وزارت خارجه نيز هر نيازي داشتند مرتفع شد.
خرم درادامه به تشريح حادثه روز افتتاح فرودگاه اشاره كرد و گفت: روز شنبه 19/2/ 83 به فرودگاه رفتيم و خبرنگاران آمدند عملياتي شدن را مشاهده كنند، من اين روزرا روزآبروي ايران مي دانستم، خلاصه هواپيماي اولي نشست و مشكلاتي ايجاد شد، سه لنكروز مخ در باند فرودگاه متوجه شد و در هر حال در مرحله به مرحله با پا در مياني و وساطت كار را ادامه داديم، به وزير فرهنگ عمان هم در اين ميان بي احترامي شد و موضوع حل و فصل شد.
خرم افزود : ساعت سه بعد از ظهر به من اعلام شد، باند بسته شده است، يك ميني بوس با سه لنكروز نظامي در وسط باند حركت مي كرد، در حالي كه هواپيما از زمين در حال حركت به سمت فرودگاه امام در حركت بود.
دردفتر فرودگاه ديديم به پدافند اعلام شد، اگر هواپيمايي مسافري آمد بزنيدش، يك ميگ 29 به يك ايرباس اخطار كرد كه در فرودگاه مهرآباد فرود آيد و بعد كه ديد اشتباه بوده به هواپيماي اصلي هشدار داد كه اگر بخواهيد بنشينند بايد در فرودگاه مهرآباد فرود بيائيد و در غير اين صورت به شما شليك مي شود.
خرم گفت : صبح همان روز صورتجلسه امنيتي تنظيم شده بود و نيروي انتظامي، حراست، سپاه، و همه دستگاههاي زيربط اعلام كرده بودند كه افتتاح فرودگاه به لحاظ امنيتي بلامانع است.
خرم تاكيد كرد: "اقدام انجام شده قانوني نبوده است " اين عبارتي بود كه شوراي امنيت در خصوص اين حادثه اعلام كرد، وزارت راه در اين حادثه هيچ تقصيري نداشته و بايد مشخص شود بدون اطلاع مقام معظم رهبري و فرمانده كل قوا چرا اين اقدام صورت گرفته است كه به ضررحيثيت نظام بوده است .
خرم به نمايندگان گفت: اين جا بگوئيد من چه تقصير داشته ام؟ آيا من حيثيت نظام را زير سوال برده ام.
نظر شما