به گزارش خبرنگار مهر در کرمان، علی اکبر صنعتی یکی از بزرگترین هنرمندان کرمان است که از وی به عنوان استاد مجسمه سازی معاصر ایران نام برده می شود این هنرمند مردمی با خلق آثار منحصر به فرد گوشه ای از تاریخ هنر ایران را رقم زده است.
این مجسمه ها که از لحاظ حجم، نوع ساخت و استفاده از مصالح و بعد هنری بدون شک از آثار بی نظیر مجسمه سازی ایران محسوب می شوند هم اکنون در دو موزه در شهر کرمان و تهران نگهداری می شوند.
این آثار حجمی عظیم که بر گرفته از نوع زندگی مردم ساخته شده اند در حقیقت گوشه ای از تاریخ مردم شناسی ایران محسوب می شوند که به دلیل بی توجهی در حال فراموشی هستند.
آثار استاد صنعتی در موزه هنرهای معاصر کرمان که بسیاری از آن به عنوان موزه صنعتی یاد می کنند هم اکنون در دو سالن مجزا نگهداری می شوند اما بخش دیگری از این آثار در موزه هلال احمر تهران وجود دارند که علیرغم پیگیریهای مکرر مسئولان فرهنگی استان کرمان و درخواستهای مکرر مردم استان هم چنان در شرایط بسیار نامناسب در حال تخریب هستند.
نکته جالب توجه اینکه این موزه طی ماههای گذشته به دلایلی تعطیل بوده و حتی امکان بازدید ازاین آثار برای هنر دوستان مهیا نبوده است و پس از پیگیریهای مکرر رسانه ها این موزه بازگشایی شد اما تغییری در نحوه نگهداری این آثار صورت نگرفته است و بسیاری از هنرمندان مجسمه ساز و مردم کرمان نگران تخریب این آثار منحصر به فرد هستند.
مجسمه های صنعتی گنجینه هنر مجسمه سازی ایران هستند
یکی اساتید مجسمه سازی ایران در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان اظهارداشت: آثار استاد صنعتی یکی از مهمترین گنجینه های هنری ایران محسوب می شود که باید حداکثر تلاش در راستای حفظ آنها صورت گیرد.
حمید شانس تصریح کرد: این آثار هم اکنون در موزه هلال احمر تهران در شرایط استاندارد نگهداری نمی شوند و در معرض تخریب قرار گرفته اند.
وی یکی ازمهمترین ویژگی این آثار را رنگ آمیزی شکیل آنها دانست که به دلیل شرایط نامناسب نگهداری درحال از بین رفتن است و این ویژگی آثار دچار ماندگاری پائین شده است.
نگران تخریب تدریجی آثار هستیم
این هنرمند مجسمه ساز افزود: باید حساسیت بیشتری به این موضوع نشان داده شود و با توجه به اهمیت این آثار درگنجینه هنر های ملی ایران هنرمندان مجسمه ساز خواستار نگهداری این آثار در شرایط استاندارد هستند.
شانس افزود: این آثار به بهانه کمبود بودجه خوب نگهداری نمی شوند و ما نگران این هستیم که آثار به تدریج تخریب شوند و بهترین گزینه انتقال این آثار به موزه هنرهای معاصر کرمان است. وی گفت: نگهداری از آثار در استان کرمان خیال هنرمندان را از افزایش ماندگاری این آثار راحت می کند.
شانس اضافه کرد: احتمال دارد که با این انتقال مخاطبان آثار کم شوند اما حداقل از تخریب آنها جلوگیری خواهد شد.
وی گفت: این آثار ازاهمیت بالایی درعرصه هنرمجسمه سازی برخوردارهستند و باید درصورت امکان ازاین مجسمه ها اسکن انجام شوند تا در صورت تخریب آثار فایل مختصات فضایی آنها را در اختیار داشته باشیم.
این هنرمند مجسمه ساز در خصوص شرایط آب وهوایی کرمان برای نگهداری این آثار خاطرنشان کرد: مجسمه های سفالی در فضای خشک کرمان نه تنها آسیب نخواهند دید بلکه بهتر هم نگهداری خواهند شد و این در صورتی است که به دلیل غبار آلود بودن هوای تهران و شرایط خاص آن منطقه خطر خراب شدن آثار وجود دارد.
امکان نگهداری مناسب از آثار استاد صنعتی در کرمان وجود دارد
مدیر موزه هنرهای معاصر کرمان نیز که هم اکنون تعدادی از اثار استاد صنعتی در این موزه در حال نگهداری است در گفتگو با خبرنگار مهر در کرمان اظهارداشت: برخی از آثار استاد صنعتی در موزه هلال احمر تهران نگهداری می شود که به دلیل شرایط مکانی بازدید کنندگان از این مجموعه هنری بسیار اندک هستند.
میثم ثمررخی افزود: عدم تبلیغ مناسب و شرایط اجتماعی منطقه به خصوص وجود دستفروشان در روبروی موزه به عنوان یکی از مهمترین دلایل از رونق افتادن این مکان فرهنگی مطرح است.
وی عنوان کرد: نم زدگی و شرایط نامناسب آب و هوایی و عدم استاندارد بودن موزه این آثار را در معرض از بین رفتن قرار داده است.
این مسئول با اعلام آمادگی موزه کرمان برای انتقال آثار استاد صنعتی گفت: در کرمان مسلما شرایط برای نگهداری آثار مناسب تر است و مردم کرمان نیز خواستار انجام این انتقال هستند.
نظر شما