به گزارش خبرگزاري " مهر" به نقل از فرهنگستان هنر، استاد محسن محسني، در اين سخنراني سير تطور فرش ايران را بررسي كرد.
وي با اشاره به قدمت اين هنر در ايران گفت : سابقه فرش ايران را مي توان از سال 1885 ميلادي تا كنون دانست - به طور دقيق تر از اواخر قرن نوزدهم - در اين سخنراني به اين دليل مي گوييم تطور فرش ايران و نه تحول، كه صنعت و هنر فرش ايران در اين سال ها فراز و فرودهاي شگرفي داشت و به نوعي هر بار دچار دگرگوني مي شد. گاهي به سوي كمال مي رفت و در دوره اي هم نزول مي كرد.
استاد محسني با تقسيم بندي فرش ايران از لحاظ تاريخي گفت : به نظر من فرش ايران را مي توان به سه جهت سياسي (كه با توجه به تحولات سياسي هنر فرش نيز دچار دگرگوني مي شد)، دوره طلايي و سوابق تاريخي تقسيم بندي كرد: از عهد باستان تا قبل اسلام ، از دوره بعد از اسلام تا عهد صفويه كه اوج اين هنر بود ، و از اواخر صفويه تا دوره ناصرالدين شاه كه فرش در قالب يك صنعت ارائه شد . در همه اين برهه هاي زماني، فرش فراز و فرودهاي زيادي داشت.
وي با اشاره به قديمي ترين فرش ايراني كه تا كنون يافت شده است گفت : در سال 1949 روبرتو باستان شناس روس در دره اي به نام كازيريك، فرشي پيدا كرد كه مربوط به دوره هخامنشي بود از روي طرح فرش ثابت شد كه اين فرش مربوط به ايران است.
استاد محسني در ادامه افزود: در عهد صفويه، از زمان حكومت شاه عباس فرش ايران به دوره طلايي خود نزديك شد. البته فرش در اين دوره در تجارت نقشي نداشت و يك هنر در ميان فرهيختگان هنر به شمار مي رفت. در دوره صفوي فرشهايي بافته شد كه پيش از آن هرگز نظير آن در هيچ سرزميني ديده نشده بود. هنوز از اين فرش ها در گوشه و كنار و موزه هاي مطرح جهان تكه هايي به يادگار مانده است.
استاد محسني با اشاره به تجاري شدن اين هنر در دوره ناصرالدين شاه گفت : اولين قدمهاي صادرات فرش ايران در دوره قاجاريه برداشته شد و فرش ايران به همراه كالاهاي ديگر وارد كشورهاي همسايه شد كه در اين ميان استانبول نقش بسزايي داشت.
وي در پايان با اشاره به فراز و فرود فرش در دوره معاصر گفت : فرش ايراني هنري است كه تنها در دست هاي يك ايراني نهفته است.
نمايشگاه آثار پيشكسوتان هنرهاي سنتي از ششم تا بيست وششم مهرماه در مركز فرهنگي هنري صبا برپاست و همزمان با برگزاري آن جلسات سخنراني توسط اساتيد اين هنر در محل اين نمايشگاه برگزار مي شود.
نظر شما