۲ مرداد ۱۳۸۲، ۱۶:۰۳

معرفي كتاب

تاريخ فلسفه قرون وسطي و دوره تجدد

تاريخ فلسفه قرون وسطي و دوره تجدد

تارخ فلسفه قرون وسطي و دوره تجدد خلاصه اي از تاريخ فلسفه اميل برهيه است كه توسط دكتر يحيي مهدوي ترجمه و انتشارات خوارزمي آن را به چاپ رسانده است .

   به گزارش خبرنگار فرهنگي "مهر" كتاب  تاريخ فلسفه قرون وسطي و دوره تجدد كه ترجمه خلاصه اي از دوره تاريخ فلسفه اثر فيلسوف فرانسوي، اميل برهيه است ، در واقع تفصيل آن چيزي است كه دكتر يحيي مهدوي ، استاد ممتاز گروه فلسفه دانشگاه تهران در كلاسهاي  درس خود تقرير كرده است .

   دكتر مهدوي در بخش يادداشت مترجم متذكر شده است كه :  "  آنچه در اصل اين تاريخ ، راجع به  فلسفه شرق آمده ، هرچند بسيار خلاصه و ناقص است ، از ترجمه تمام آن صرف نظر نكرده ام تا هم چگونگي نحوه تلقي متفكران آن قرون از فلسفه در اسلام معلوم شود و هم حدود زماني اين آشنايي مشخص و معين شود  " .

   كتاب داراي هشت بخش و يك تكمله است . در بخش اول ملاحظات كلي درباره معارف يوناني و مسيحيت در قرون اوليه ميلادي آورده شده است .  بخش دوم به ابتداي قرون وسطي تا قرن نهم اختصاص دارد ، و مباحثي همچون راست ديني و بدعتها و اختلافها و مناقشه هاي ديني در قرنهاي چهارم و پنجم ، رابطه خرد و ايمان ، تجدد در فلسفه در قرنهاي هشتم و نهم را در بر مي گيرد .

   بخش سوم به محدوده زماني قرنهاي دهم و يازدهم ميلادي ، و به آراء و نظرات آنسلم قديس و روسلينوس كمپيني مي پردازد .

در بخش چهارم كه اختصاص به قرن دوازدهم دارد آراء و نظرات گيوم دوكنش ، پير آبلار، ژان دو ساليسبوري ؛  و مباحثي همچون اخلاق در تعاليم آبلار،  عرفان مشربي در دير ويكتور ، خداشناسي آلن دوليل،  ومشاجره هاي قلمي بر ضد فلسفه مطرح مي شود .

بخش پنجم به فلسفه اسلامي و فيلسوفان بزرگي چون فارابي ، ابن سينا، ابن رشد ؛ و فلسفه يهود تا قرن دوازدهم ، فلسفه در بيزانس مي پردازد . همانگونه كه استاد مهدوي در ياددشت مترجم متذكر شدند اين بخش بسيار ناقص و خلاصه است .

بخش ششم، كه نسبت به بخشهاي ديگر كتاب مفصل تر است  به قرن سيزدهم اختصاص دارد . در اين بخش با نظرات و آراء  بن آونتور قد يس، آلبرت كبير، و توماس آكوئيني آشنا شده ؛ و مباحث مهمي كه اين انديشمندان مطرح كرده اند رامطالعه مي كنيم .

بخش هفتم به آراء و نظرات فيلسوفان قرن چهاردهم  يعني  جان دانز اسكوتوس، ويليام اكامي ؛  و مباحثي همچون دانشگاه ها در قرن چهاردهم و پانزدهم ، ابتداي مذهب اصالت تسميه ( نوميناليسم) ، عارف مشربي در آلمان در قرن چهاردهم  مي پردازد . 

 بخش هشتم  كه به آغاز دوره تجدد اختصاص دارد  مباحثي همچون بسط و تفصيل طريقه ابن رشدي ، دنباله فلسفه افلاطوني، عرفان مشربي در اسپانيا  را مطرح مي كند .

تكمله كتاب نيز كه  در دو بخش كوتاه  به تاريخ فلسفه قرون وسطي و فلسفه در دوره تجدد  مي پردازد  از كتاب ديگري انتخاب و ترجمه شده و پايان بخش كتاب است .

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 11800

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha