۱۶ آبان ۱۳۸۹، ۱۰:۰۹

فردا در تهران بر گزار می شود؛

گردهمایی 31 کشور عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیائی/ حضور حداقل10 وزیر

گردهمایی 31 کشور عضو مجمع گفتگوی همکاری آسیائی/ حضور حداقل10 وزیر

نهمین اجلاس مجمع گفتگو های آسیایی در روز های 17 و 18 آبان ماه با حضور 31 کشور عضو این مجمع در تهران برگزار می شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، ایده گفتگوی همکاری آسیایی اولین بار توسط نخست وزیر تایلند در سی وچهارمین نشست وزرای امور خارجه کشورهای آ.سه.آن در سال 2001  مطرح و مورد بحث قرار گرفت.

اولین اجلاس وزرای امور خارجه ACD در سال 2002 در تایلند برگزار شد و وزرای امور خارجه کشورهای شرکت کننده در این اجلاس، حمایت خود را از تشکیل و تداوم گفتگوی همکاری آسیایی اعلام کردند. بدنبال آن، دومین ، سومین ، چهارمین ، پنجمین ، ششمین ، هفتمین و هشتمین اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای عضو به ترتیب در تایلند، چین، پاکستان و هشتمین اجلاس وزرای خارجه کشورهای عضو به ترتیب درتایلند، چین، پاکستان، قطر،کره جنوبی، قزاقستان وسریلانکا برگزار شود.

منوچهر متکی وزیر خارجه در راس هیئتی در هشتمین اجلاس شورای وزیران مجمع که در مهر ماه 1388 در کلمبو برگزار شد، شرکت کرد.

قرار است نهمین اجلاس وزرای مجمع طی روزهای 17 و 18 آبان ماه سال جاری در تهران برگزار شود. این در حالی است که گفته می شود تاکنون حداقل 10 وزیر امور خارجه از کشورهای عضو مجمع همکاری های آسیایی حضورشان در اجلاس تهران را قطعی کرده اند.

مجمع گفتگوی آسیایی با 31 عضو دارای امکانات بالقوه فراوانی جهت ارتقا، همگرایی بین اعضا و همکاری های اقتصادی و تجاری در قاره کهن است.

 ارتقاء همگرایی بین کشورهای آسیایی، گسترش بازار تجاری و مالی،تبدیل آسیا به یک شریک توانمند برای تعامل دیگر نقاط جهان،ارتقاء نقش آسیا برای تاثیرگذاری در معادلات جهانی اهداف مهم مجمع به شمار می روند.

گفتگو و پروژه

بطور کلی ACD دارای دو بخش گفتگو و پروژه است. بخش گفتگو عمدتا شامل برگزاری اجلاس سالیانه وزرای امور خارجه کشورهای عضو بوده و هدف از آن ارتقاء تعامل و مشارکت وزرا و مقامات رسمی کشورهای عضو است. وزراء کشورهای عضو دو نشست سالانه برگزار می کنند که یکی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد و اجلاس دیگر در پایتخت یکی از اعضا که ریاست را بعهده دارد، برگزار می شود.

معمولا ریاست مجمع یک ساله بوده و در نشست وزراء در حاشیه مجمع عمومی به کشوری که از سال قبل ریاست را بعهده می گیرد، واگذار می شود.

پروژه فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در هفتمین نشست وزراء که در تاریخ 25 مهرماه 1387 (16 اکتبر 2008) در شهر آستانه پایتخت قزاقستان برگزار شد، پیشنهاد برگزاری نهمین اجلاس را ارائه داد که مورد تصویب قرار گرفت.

در بخش پروژه، کشورهای عضو تشویق می شوند تا به صورت داوطلبانه به عنوان پیشگام Prime-mover و یا همکار co Prime-mover آغازگر حرکت در پروژه های مورد علاقه باشند. درحال حاضر 20 پروژه تحقیقاتی، توسعه ای و آموزشی ، در این مجمع تعریف شده است.

پروژه های 20 گانه و کشورهای پیشگام عبارتند از:

1-انرژی (بحرین، قطر، فیلیپین، اندونزی و چین)

2- فقرزدایی (بنگلادش، کامبوج و ویتنام)

3- کشاورزی (چچن)

4- حمل و نقل (هند و قزاقستان)

5- بیوتکنولوژی (هند)

6- تجارت الکترونیک (مالزی)

7- صندوق زیر ساختاری (مالزی)

8- موسسه استاندارد و آسیایی (پاکستان)

9- آموزش مجازی (مالزی)

10- صنایع کوچک و متوسط (سنگاپور و سریلانکا)

11- فناوری اطلاعات (کره جنوبی)

12- علوم و تکنولوژی (فیلیپین)

13- گرشگری (تایلند، کامبوج، میانمار و پاکستان)

14- همکاریهای مالی (تایلند)

15- توسعه منابع انسانی (ویتنام)

16- آموزش محیط زیست (ژاپن)

17- تقویت زیرساختارهای حقوقی (ژاپن)

18- امنیت جاده (عمان)

19- بلایای طبیعی (روسیه)

20- همکاری های فرهنگی (جمهوری اسلامی ایران)

جمهوری اسلامی ایران در دومین اجلاس گروه ارشد مطالعاتی (فروردین ماه 1387- سئول) پیشنهاد تصویب همکاری های فرهنگی به عنوان پروژه بیستم را به مجمع گفتگوی همکاری آسیایی ارائه کرد که متعاقبا گزارش توجیهی تحت عنوان Concept تهیه و به تصویب نشست سوم گروه ارشد مطالعاتی رسید. در همین نشست کشورمان به عنوان پیشگام و مسئول پروژه و هند به عنوان همکاری انتخاب شدند.

عملکرد و دوستاوردها

با توجه به نوپائی مجمع گفتگوی همکاری آسیا و با عنایت به اینکه اساسا مجمع مذکور سعی می کند تا به عنوان تشکلی فراگیر ظاهر شود عملکرد و دستاوردهای این مجمع در راستای تعمیق و گسترش همکاری و همگرایی اقتصادی در سطح آسیا، مثبت ارزیابی می گردد. زمینه های همکاری این مجمع با توجه به عضویت 31 کشور گسترده بوده و در بخش هایی پیشرفت های مناسبی وجود داشته است. تدوین پیش نویس برنامه اقدام انرژی در چارچوب نهاد مذکور از جمله این دستاوردهاست. در سایر زمینه ها به ویژه در بخش حمل و نقل، آموزش و فناوری اطلاعات تبادل نظر بین اعضا در جریان بوده و کارگاهها و سمینار آموزشی به شکل منظم برگزار می شود.

جمهوری اسلامی ایران همواره از تقویت همکاری های اقتصادی در چارچوب مجمع با هدف بهره مندی از تجارب صنعتی، اقتصادی و فنی کشورهای عضو تاکید نموده است. در همین راستا، حضور فعال نهادها و سازمانهای ایرانی در پروژه های مختلف مجمع به خصوص در بخش های انرژی، کشاورزی، گردشگری، توسعه منابع انسانی و محیط زیست نیز در دستور کار ایران قرار دارد.

کد خبر 1183914

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha