به گزارش خبرگزاری مهر، محمد حسین مقیمی افزود: پیش از این وزارت کشور مسئولیت انتخاب شهردار را بر عهده داشت و پس از آن این مسئولیت به شوراهای اسلامی شهرها واگذار شد. این اقدام به دلیل مشارکت بیشتر مردم در انتخاب مدیران شهر بود.
وی در مورد تلاش برخی نمایندگان مبنی بر انتخاب شهردار توسط وزارت کشور اظهار داشت: شهرداران باید منتخب مردم باشند و توسط آنها انتخاب شوند، چرا که در این صورت به مردمی که آنها را انتخاب کرده اند و اعضای شورای شهر که بر کار آنها نظارت دارند، پاسخگو هستند.
این نماینده مجلس در مورد مواردی که در مورد مدیریت شهری در برنامه پنجم عنوان شده توضیح داد: در برنامه چهارم توسعه، مجلس تکلیف مشخصی برای دولت و شهرداریها تعریف کرده است. به عنوان مثال بر اساس قانون حمل و نقل عمومی و استفاده بهینه از سوخت، پوشش مترو در سال 91 و 92 باید به 30 در صد از کل حمل و نقل عمومی برسد که تاکنون سهم مترو حدود 10درصد باقی مانده است.
امروز شهروندان مطالبات زیادی از جمله محیط زیست مناسب، حمل و نقل، ساخت وساز و مسکن از مدیریت شهری دارند و این در حالی است که شهرداریها نیز با مشکلات فراوانی مواجه هستند ولی دولت حاضر به قبول تعهدات خودش نیست و نمایندگان به این موضوع به به صورت ویژه در برنامه پنجم توجه کرده اند.
مقیمی در مورد پرداخت نشدن تسهیلات دو میلیاردی به متروی کشور گفت: برای دولتی که داعیه خدمت به مردم را دارد، حل مشکلات ترافیکی به خصوص توسعه مترو یکی از این راههاست. افرادی که مسئولیت اجرای این قانون را دارند، با دیدن مشکلات مردم می توانند به لزوم اجرای آن توجه بیشتری داشته باشند، اما متاسفانه دولت درک درستی از اهمیت مترو و تاثیر آن در زندگی مردم ندارد.
نظر شما