۱۹ آبان ۱۳۸۹، ۱۰:۵۸

یافته جدید محققان/

مغز از قواعد دستوری و نحوی پیروی می کند

مغز از قواعد دستوری و نحوی پیروی می کند

دانشمندان آمریکایی در بررسیهای خود دریافتند که مغز هم برای تعبیر عملکردها از نوعی قواعد نحوی و دستور زبان استفاده می کند.

به گزارش خبرگزاری مهر، جملات برپایه دستور زبان از قواعد نحوی برخوردارند برای مثال در دستور زبان فارسی، یک جمله از قاعده نحوی "فاعل مفعول فعل" پیروی می کند و بنابراین واژگان در جمله برپایه الگوهای قابل پیش بینی در کنار هم چیده می شوند.

اکنون عصب- زبانشناسان دانشگاه پرینستون دریافتند که ذهن نیز برای تعبیر و تشریح کارها و عملکردهای مختلف از قواعد نحوی پیروی می کند.

درحقیقت زمانی که ما کسی را مشاهده می کنیم که مشغول انجام کاری است آن کار را برپایه الگوهای ویژه ای که معنی آن کار را نشان می دهند در ذهن خود تعریف می کنیم.

"ماتیو بوتوینیک"، سرپرست این تیم تحقیقاتی در این خصوص توضیح داد: "درباره اینکه چگونه زبانها را درک می کنیم و چگونه آن چیزی را که دیگران می گویند تعبیر می کنیم همواره مطالعات مختلفی وجود داشته اند. به این ترتیب، اگر دیده شود که برای مثال کسی یک بلیت می خرد آن را به یک متصدی می دهد و سوار چرخ و فلک می شود ما می فهمیم که آن شخص برای یک تکه کاغذ که به آن حق می دهد به مدت مشخصی سوار چرخ و فلک شود پول تبادل کرده است."

این محققان به منظور بررسی این فرضیه و با هدف کنترل اینکه آیا ساختار بر روی روشی که با آن، افراد جملات مرتبط با عملکردهای مختلف را می خوانند تاثیر می گذارد یا خیر، بر روی مراحل مختلف عملی که از دو نوع نحو متضاد پیروی می کردند متمرکز شدند.

این عملکردها عبارت بودند از: نحو خطی که در آن عمل A (خریدن بلیت) منجر به عمل B (دادن بلیت به متصدی) و در ادامه منجر به نتیجه C (سوار شدن بر روی چرخ و فلک) می شود و نحو دیگری که در آن هر دو عمل A و B به صورت مستقل و جداگانه منجر به نتیجه C می شوند.

این تحقیقات برپایه مطالعات مختلفی انجام شد که نشان می دهند افراد یک جمله را سریعتر می خوانند اگر پس از آن جمله، جمله دیگری بیاد که دارای همان ساختار دستوری باشد.

این محققان در آزمایش خود به جای اینکه ترتیب بخشهای گفتار را بررسی کنند به مطالعه بر روی روابط میان عملها پرداختند.

براساس گزارش یو. اس. نیوز ساینس، در این آزمایش، داوطلبان جملاتی را می خواندند که سه عمل را شرح می دادند و از دو شکل ممکن برخوردار بودند: جملات مربوط به عملی که منجر به عمل بعدی که درپایان منجر به نتیجه می شد (مثال خرید بلیت) و یا جملاتی که در هر یک از آنها دوعمل منجر به یک نتیجه می شدند بدون اینکه عمل دوم به عمل اول وابسته باشد (مثل جمله "جان گوجه فرنگی ها را قاچ کرد، کاهو را شست و سالاد را آماده کرد).

نتایج این آزمایش نشان داد افراد قادر به خواندن یک جمله با لحنی سریعتری بودند اگر آن جمله همراه عملی بود که ساختار مشابهی داشت (مثال تهیه سالاد). اما زمانی که جمله با یک سری از عمل های از جنس دیگری همراه می شد سرعت خواندن جملات آهسته می شد (مثال خرید بلیت).

کد خبر 1188915

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha