به گزارش خبرگزاری مهر، بر اساس این نقشه جدید، کهکشانهای عظیم و خوشه های کهکشانی پیشتر از حد پیش بینی شده شکل گرفته اند، پیش از آنکه انرژی تاریک رشد و توسعه آنها را مختل کند.
اخترشناسان به منظور محاسبه و بررسی ماده تاریک از دوربین پیشرفته هابل استفاده کرده و تصاویری را از خوشه کهکشانی "آبل 1689" در فاصله 2.2 میلیارد سال نوری به ثبت رساندند. این خوشه به اندازه ای عظیم است که نیروی گرانش آن نور کهکشانهایی که در پس آبل قرار دارند را منحرف می کند، پدیده ای که به اثر "لنزینگ گرانشی" شهرت دارد.
کهکشانهای دور افتاده تر در پس این خوشه به شکل لکه های کج و معوج و یا حبابهای تغییر شکل داده شده دیده می شوند، مشابه تصاویری که می توان در اتاقهای آینه از اجسام مختلف مشاهده کرد. اخترشناسان با مطالعه بر روی این لکه ها و حباب های تغییر شکل یافته توانستند میزان جرم موجود در خوشه آبل را محاسبه کنند زیرا هرچه میزان جرم در کهکشان بیشتر باشد، میزان اختلال در نور کهکشانهای همسایه افزایش پیدا می کند.
سپس اخترشناسان توانستند با کاستن جرم قابل مشاهده مانند ستاره ها و دیگر اجرام، میزان ماده تاریک و نسبت توزیع آن را در سرتاسر خوشه کهکشانی تخمین بزنند.
ماده تاریک بیشترین بخش جهان را اشغال کرده و می تواند با کمک نیروی گرانش، اجسام را به سوی یکدیگر بکشاند. از سویی دیگر انرژی تاریک ماده را از هم جدا می کند. اخترشناسان توانستند این رقابت شدید نیروها را با نقشه برداری از نسبت توزیع ماده تاریک در کهکشان مورد مطالعه قرار دهند.
بر اساس این نقشه جدید کهکشان آبل نسبت به ابعادی که دارد، حاوی مقادیر غیر منتظره ای از ماده تاریک است که این ویژگی سوالهای جالب توجهی را در رابطه با پیدایش خوشه های کهکشانی به وجود می آورد. برای تبدیل شدن به چنین خوشه جرمگین و عظیمی، آبل باید بسیار پیشتر از زمانی که انتظار می رفت و در دوره ای که جهان اولیه بسیار جرمگین بوده ترکیب شدن با دیگر خوشه های کهکشانی را آغاز کرده باشد.
براساس گزارش پاپ ساینس، مطالعات در پیش رو می تواند اسرار بیشتری را درباره این پدیده آشکار کند. طی پروژه CLASH در حدود 25 خوشه کهکشانی طی سه سال مورد مطالعه هابل قرار خواهند گرفت. به این شکل اخترشناسان قادر خواهند بود از ماده تاریک موجود در این خوشه ها و نسبت توزیع آن نقشه برداری کرده و اطلاعات بیشتری را در رابطه با روند تکاملی خوشه های کهکشانی به دست آورند.
نظر شما