محسن رضایی در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام اینکه مسئله مهمی که امروز در دنیا مطرح است اینست که ملتها در حال در دست گرفتن سرنوشت خود هستند، افزود: یک زمانی بحث این بود که ملتها سرنوشت سیاسی خود را بدست بگیرند تحت عنوان آزادی و استقلال، ملت ایران نیز مثل بسیاری از ملتهای دیگر توانست سرنوشت سیاسی خود را در 22 بهمن سال 1357 بدست بگیرد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد: همانطوریکه سرنوشت سیاسی کشور به دست مردم و نخبگان کشور قرار گرفت، سرنوشت اقتصادی و فرهنگی و به تعبیری سرنوشت پیشرفت کشور و سرنوشت توسعه ملی نیز باید بدست مردم و نخبگان جامعه باشد که لازمه این کار داشتن برنامه برای آینده است.
وی بیان داشت: بدون داشتن برنامه برای آینده نمی توان سرنوشت خود را در دست گرفت به این دلیل که ملتی که برای خود آینده ندارد برایش آینده می سازند، قدرتهای بین الملل و کشورهای پیشرفته که برای همه دنیا برنامه ریزی می کنند برای ملت ایران نیز برنامه ریزی خواهند کرد.
رضایی تاکید کرد: سند چشم انداز براین اساس تدوین شده است که آینده خود را خودمان بسازیم یعنی بدانیم که چه اقتصادی داشته باشیم، چه صنعتی داشته باشیم، چه فرهنگی داشته باشیم، چه نوع نظامات اجتماعی و خانوادگی داشته باشیم و تمامی این موارد در سند چشم انداز مطرح شده است.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه سند چشم انداز 20 ساله کشور مهمترین سند راهبری کشور حداقل برای دو دهه آینده برنامه ریزی شده است، ارزیابی شما از تلاش قوای سه گانه برای دستیابی به اهداف این سند مهم چیست و فرآیند عملی شدن این سند را چطور ارزیابی می کنید، افزود: عمر سند چشم انداز 20 ساله کشور پنج سال گذشته است، در همه زمینه ها پیشرفت را شاهد هستیم ولی مطلوب نیست.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام به موانع مسیر سند چشم انداز اشاره کرد و گفت: چندین مانع در مسیر حرکت این سند مهم وجود دارد یکی دخالت خارجی ها، فشار اروپا و آمریکا و دیگری عدم انسجام نخبگان داخلی است.
وی عنوان کرد: دشمنان نظام متوجه شده اند ملت ایران یک تصمیم بزرگی گرفته است از اینرو سنگ اندازی می کنند.
رضایی در ادامه با بیان اینکه تمامی نخبگان در این مسئله منسجم نیستند، گفت: در دنیا وقتی سند چشم انداز مشخص می شود تمامی نخبگان برای به ثمر رساندن سند مربوطه بسیج می شوند اما متاسفانه در ایران بین نخبگان سیاسی، دانشگاهی و دولتمردان تفاوت دیدگاه های وجود دارد یعنی وحدت و انسجام ملی که آنطوریکه باید ایده آل باشد، نیست.
وی تاکید کرد: در پنج سال گذشته به سمت چشم انداز حرکت کردیم اما این حرکت کند است و امیدواریم در سالهای آینده بتوان این کندی را جبران کرد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه از زمان ابلاغ سند چشم انداز تاکنون چندین قانون بودجه سنواتی تصویب و اجرا شده است ارزیابی جنابعالی از انطباق کامل این قوانین و دیگر قوانین موضعه با سند چشم انداز چیست افزود: متاسفانه کار مهمی صورت نگرفته است یعنی ساختار بودجه ای کشور همان ساختار قبل از چشم انداز است براساس درآمدهای نفت و یک اقتصاد دولتی طراحی شده است.
وی اظهارداشت: مثل همیشه بودجه ای که مجلس و دولت تنظیم می کند براساس همان ردیف های عمرانی و جاری است در حالیکه در سند چشم انداز محور باید مردم قرار گیرند یعنی اقتصاد باید در اختیار مردم باشد.
رضایی افزود: بنابراین باید در کنار بودجه های جاری و عمرانی ردیف های ایجاد شود تحت عنوان اقلام حمایتی این اقلام حمایتی باید شامل یک مبالغی باشد که در حمایت از فعالیتهای اقتصادی مردم این بودجه ها تخصیص داده شود، متاسفانه این مهم در بودجه لحاظ نمی شود.
وی همچنین در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه یک پنجم از عمر سند چشم اندازگذشته آیا وقت آن نرسیده بعد از پنج سال اصلاحات لازم صورت گیرد، گفت: تاکنون باید این کار می شد البته در عمل مجلس و دولت به بخش خصوصی و تعاونی حمایت می کنند اما اگر این مهم در بودجه سالانه وارد شود برنامه دقیق تر صورت می گیرد و قابل پیگیری است وقتی در بودجه لحاظ نشود دولت و مجلس می گویند بنا بر تقویت مردم و بخش خصوصی است اما این بنا چون در بودجه سالانه مکتوب نمی شود قابل پیگیری و نظارت هم نیست.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این پرسش که اصولا ساز و کاری برای نظارت روند اجرای سند چشم انداز مشخص شده است در واقع چه نهادی مسئول این کار مهم است و می تواند از قوا پرسش کند، افزود: متولی اصلی سند چشم انداز مقام معظم رهبری است به این دلیل که چشم انداز یک برنامه بلند مدت است طولانی تر از عمر دولتها ومجلس ها بنابراین مجلس و دولت نمی تواند متولی یک برنامه ای باشند که که عمر آن برنامه از خود مجلس و دولت بیشتر است.
وی ادامه داد: در کنار معظم له، مجمع تشخیص باید به وظیفه نظارتی خود عمل کند، گزارشات سالیانه ای که از روند چشم انداز تهیه می شود به ویژه سیاستهای کلان حاکم بر برنامه به این همه توجه می شود که ساختار بودجه کشور باید متناسب با اهداف شکل بگیرد.
رضایی یادآور شد: اصلاحات خوبی در برنامه پنجم توسعه کشور انجام شده است اگر دولت این اصلاحات را ازسال آینده رعایت کند دیگر مشکلی نخواهیم داشت، ساختار بودجه ای کشور منطبق با سند چشم اندار ملی خواهد شد.
نظر شما