به گزارش خبرنگار مهر، نجوم در گذشته یکی از مسایل و دغدغه های عموم مردم بوده، به گونه ای که تمام فعالیت های روزانه و نیایش های خود را به طریقی با نجوم ارتباط می دادند. این اهمیت موجب پدید آمدن تقویم و ثبت پدیده های نجومی شد. امروزه نیز علاوه بر تقویم های مختلفی که مورد استفاده قرار می گیرند، تقویم هایی نیز در زمینه پدیده های نجومی تدوین شده است.
اساس تقویم های نجومی، حرکت اجرام آسمانی و طرز قرار گرفتن آن در آسمان از دید ناظر زمینی است. در حال حاضر 88 صورت فلکی شناخته شده که هر یک محدوده مشخصی در آسمان دارند به طوریکه تمام آسمان با این صورت های فلکی پوشیده شدند که بر اساس حرکت این اجرام، سالانه ناظران زمینی شاهد پدیده های مختلفی چون مقارنه ها، خورشید و ماه گرفتگی ها و دور و نزدیک شدن سیارات از خورشید هستند. بررسی این پدیده ها منجر به تدوین تقویم های نجومی خاصی شد که علاوه بر آگاه شدن از پدیده های نجومی در طول یک سال می توان از زمان رصدهای سالانه گروه های نجومی نیز مطلع شد.
اهمیت مطالعات نجومی سبب شده است تا علاوه بر ایجاد گروه های نجوم آماتوری در کشور، زمینه هایی برای ورود به تقویم های جهانی فعالیت های نجومی فراهم شود از آن جمله می توان به ایجاد موسسه علمی آموزشی مدار 27 درجه اشاره کرد که با حمایت مرکز رشد بین المللی قشم تاسیس شد. این موسسه سعی می کند تا با ترویج علم نجوم و برگزاری رقابت های نجومی نام ایران را در مجامع علمی نجومی مطرح کند.
هومن نجفی - مدیر عامل موسسه آموزشی علمی مدار 27 درجه در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه این موسسه به دنبال اجرای نخستین شب رصدی بین المللی تاسیس شد، افزود: گروه نجوم صلح ستارگان با شعار "آسمان و دانش مرز ندارد" اقدام به برگزاری شبهای رصدی در برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس کرد.
وی ادامه داد: با ادامه این برنامه، گروه نجومی جدیدی با نام مدار 27 درجه در جزیره قشم شکل گرفت و سعی کرد تا با برگزاری دوره های آموزشی، اقدام به ترویج علم نجوم در میان علاقه مندان کند.
نجفی با بیان اینکه این موسسه با حمایت مرکز رشد بین المللی قشم ایجاد شده است، خاطر نشان کرد: این موسسه تاکنون دوره های آموزشی آشنایی با نجوم مقدماتی و عکاسی نجومی را برگزار کرده است و به زودی دوره آشنایی با محیط زیست و طبیعت گردی را نیز برگزار خواهد کرد.
مدیر عامل موسسه مدار 27 درجه، به برگزاری اولین جشنواره نجومی در کشور اشاره کرد و یاداور شد: این جشنواره به صورت خود جوش از سوی این موسسه با همکاری گروههای نجوم آماتوری در منطقه ژئو پارک جزیره قشم برگزار می شود تا ضمن بررسی جاذبه های نجومی و طبیعت این جزیره، اقدام به برگزاری رقابتی برای رصد اجرام آسمانی شود.
نجفی، جاذبه های نجومی و دارا بودن آسمانی تاریک و به دور از آلودگی های نوری را از دلایل انتخاب این جزیره برای برگزاری شب رصدی ذکر و خاطر نشان کرد: درصدد هستیم تا هر سال با برگزاری این جشنواره در سایر نقاط کشور، شرکت کنندگان را با جاذبه های گردشگری و نجومی آشنا کنیم.
وی با اشاره به جاذبه های نجومی جزیره قشم، توضیح داد: "دره ستاره ها" از مناطق قدیمی این جزیره است و اهالى بومى به آن "ستاره افتاده" مى گویند. این منطقه یکی از زیباترین جلوه هاى فرسایش در جزیره پهناور قشم محسوب می شود. اهالى این جزیره معتقدند پس از فرو افتادن ستاره اى در این محل و بر اثر ضربه اى سهمگین، خاک از زمین بالا آمده و خشک شده و چنین اشکالى پدید آمده است.
دره ستاره های قشم و جاذبه های نجومی آن
مجری جشنواره نجوم قشم، اضافه کرد: همچنین با برگزاری این جشنواره نجومی در تلاش هستیم تا بتوانیم در آینده این جشنواره را در تقویم های جهانی نجوم و در لیست جشنواره های نجومی دنیا ( Star Party) قرار دهیم.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که در آینده با همکاری سازمان ها و ارگانهای مربوط با ایجاد رصدخانه ای در جزیره قشم، این جزیره را به عنوان منطقه رصدگاه معرفی کنیم.
نظر شما