فرهاد منتصر کوهساری در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: تمامی کسانی که در بنادر کشورهای حاشیه دریایی خزر فعالیت دارند و همچنین دست اندرکاران دریایی این کشورها مثل روسیه اذعان دارند که دو هزار فروند کشتی را تخلیه و بارگیری کردن کار ساده ای نیست بلکه نیاز به زیر ساخت، اسکله ها و سایر تجهیزات بندری و سیستم های نرم افزاری و همچنین نیاز به نیروی انسانی توانمند و همچنین هماهنگی بین ارگانهای که بطور مستقیم با بندر درگیر هستند، لازم است.
وی همچنین بندرانزلی را یکی ازبنادر پیشروی و سیستمی در کشور دانست و اظهارداشت: این بندر به سیستم IT و VTS ( کنترل ترافیک تردد کشتی ها ) از سیستمهای روز دنیاست و تمام بنادر دنیا ازاین سیستم استفاده می کنند، مجهز است.
مدیرکل بنادر گیلان در پاسخ به این پرسش که " برنامه ها و فعالیتهای که در یک بندر انجام می شود، چقدر بهره مندی ازامکانات بندری نوین می تواند کمک کند در راستای سرعت بخشیدن بکار و بهتر شدن کیفیت " گفت: با ایجاد شبکه بین بندر، گمرک، پایانه و منطقه آزاد وهمچنین ترمینالهای بندری توسط نرم افزارها روزدنیا می توان در روزبیش از هزار و 200 کامیون را تخلیه و بارگیری کرد.
وی همچنین با بیان اینکه توسعه بندر انزلی در دو فاز تعریف شده است، افزود: ظرفیت واقعی و اسمی این بندر به ترتیب 11 و 17 میلیون تن است.
کوهساری با اشاره به اینکه مدت قرارداد طرح توسعه بندر انزلی 40 ماهه است، اظهارداشت: چهار ماه برای تجهیز کارگاه و 36 ماه دیگر نیز برای ساخت موج شکن ها در طرح توسعه بندر انزلی پیش بینی شده است.
وی با بیان اینکه تاکنون 4.5 کیلومتر داگ وموج شکن در بندر انزلی اجرا شده است، افزود: ساخت 4.5 کیلومتر موج شکن در دریا تا عمق 11 متر کار ساده ای نیست.
مدیرکل بنادر گیلان گفت: برای کمبود زمین مقرر شده 40 هکتار خشکی از دریا استحصال شود که تاکنون 20 هکتار انجام شده و همچنین کار لایروبی نیزدرحال انجام است.
وی ادامه داد: در طرح توسعه 15 پست اسکله پیش بینی شده که سال آینده پنج پست اسکله ساخته خواهد شد تا بتوان ظرفیت واقعی انزلی را ارتقا و اهدافی که پیش بینی شده است، تحقق پیدا کند.
نظر شما