به گزارش خبرنگار مهر، سه سال پیش و پس از کش وقوسهای فراوان و با نظر موافق وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی، احکام اعضای هیئت امنای بنیاد ادبیات داستانی صادر شد. آغاز به کار رسمی بنیاد مدتها به تاخیر افتاد و درنهایت تلاشهای برخی چهرههای ادبی و مدیریتی که در تاسیس بنیاد دست داشتند باعث شد نامهنگاریها برای صدور مجوز فعالیت بنیاد همچنان در جریان باشد و به محاق فراموشی نرود. با رفتن محسن پرویز از معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ابتدا این انتظار میرفت این بنیاد سر و سامان بگیرد ولی پس از مدتی زمزمههایی نه چندان شفاف درباره انحلال این بنیاد به گوش رسید.
انتشار غیررسمی خبر انحلال بنیاد که هرگز هم به طور رسمی از سوی معاونت فرهنگی اعلام نشده و بلکه تکذیب شد، ریشه در پاسخ بهمن دری معاون فرهنگی به نامه محمود سالاری مدیرعامل بنیاد ادبیات داستانی دارد که در تاریخ 20 مهر و خطاب به وی نوشته شده است.
سالاری در این نامه نوشته است که: "هیئت امنای بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان مهلت سه ساله خود را سپری نموده است و در تاریخ 89.07.30 اعتبار احکام صادره توسط وزیر محترم پیشین منقضی میگردد لذا از جنابعالی خواهشمند است اعضای پیشنهادی را به وزیر محترم جناب آقای دکتر حسینی معرفی فرمایید. طبق اساسنامه، جنابعالی به عنوان رئیس محترم هیئت امنا باید اعضا را به وزیر محترم پیشنهاد فرمایید تا ایشان نیز در صورت صلاحدید نسبت به صدور احکام اعضای جدید هیأت امنا اقدام فرمایند."
نامه سالاری به درّی که به رسانهها درز کرد
اما پاسخ دری یکماه بعد و در تاریخ 20 آبان خطاب به آقایان سالاری، وزیری، شعبانی، قبادی و شجاعی صادر میشود.
وی در این نامه تاکید میکند: "با تشکر از زحمات جنابعالی، همانطور که در جلسه شورای مدیران اعلام شد بنیاد ادبیات داستانی اگر قرار بود به فعالیتهای خود سروسامانی بدهد باید از فرصتها و ظرفیتهای لازم استفاده میکرد/ متأسفانه با گذشت سه سال و فقدان ساز و کار قانونی سبب شده بنیاد عملاً مسلوبالاختیار گردد. جمعبندی صورتگرفته حاکی است که پس از جلسه با هیئت مدیره که قرار بود مطالبات معاونت پاسخ داده شود رخ نداد. لذا لازم است بنیاد در مؤسسه خانه کتاب به فعالیتهای خود ادامه دهد."
نامه بهمن دری در پاسخ سالاری حاوی چند نکته مهم است که انحلال بنیاد از دو تاکید "بنیاد عملا مسلوبالاختیار گردد" و "بنیاد در موسسه خانه کتاب به فعالیتهای خود ادامه دهد" استنباط میشود. همین امر واکنش محسن پرویز معاون فرهنگی سابق را به دنبال داشت که در نهایت به چند نامهنگاری آشکار بین وی و معاون فعلی ختم شد.
درهمان نامههایی که بدان اشاره شد بهمن دری معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از انتشار خبر جعلی انحلال بنیاد ادبیات داستانی گله کرد و این کار را ناشی از بیمسئولیتی دانست. وی با تاکید بر لزوم تکثر اینگونه بنیادها با مدیریتی پویا نوشت: "بنده بهعنوان رئیس هیئت امنای بنیاد ادبیات داستانی معتقدم که این نوع بنیادها و مؤسسات باید متکثر هم شوند؛ اما با مدیریتی توانمند و پویا."
همچنین در این میانه سیدمحمد حسینی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در حاشیه مراسم اختتامیه سومین دوره جایزه جلال آلاحمد در پاسخ به این پرسش که آیا "ارشاد از بنیاد ادبیات داستانی" حمایت میکند یا خیر؟ تاکید کرد: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همواره از بنیاد ادبیات داستانی حمایت میکند و در این باره مشکلی وجود ندارد.
البته در تمام این چالشهای خبری خبرنگار مهر با وجود تلاشهایی که انجام داد موفق به گفتگو با بهمن دری نشد و در نهایت از اداره روابط عمومی معاونت فرهنگی وزیر ارشاد موضع رسمی این معاونت را درباره خبر انحلال بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان جویا شد که سیدمهدی جعفری مدیر این اداره با تکذیب اصل این خبر گفت: هیچ انحلالی در کار نیست و ما فکر میکنیم این یک بازی رسانهای است.
مدیر روابط عمومی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد همچنین درباره احتمال تغییر اعضای هیئت امنا و به تبع آن مدیرعامل بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان اظهار بیاطلاعی کرده و افزود: اظهار نظر و اطلاعرسانی در این زمینه در حیطه اختیارات من نیست.
حال پس از همه این گفتنها و شنیدنها و نوشتنها و خواندنها هنوز با صراحت درباره وضعیت بنیاد ادبیات داستانی ایرانیان که به بنیاد ادبیات داستانی شهره است اظهارنظر نشده است.
از سویی دستاندرکاران بنیاد ادبیات داستانی به ویژه محمود سالاری مدیرعامل این بنیاد در گفتگویی با مجله "پنجره" که در شماره 77 آن منتشر شده تاکید میکند که بر اساس ماده 37 فصل 9 اساسنامه بنیاد، انحلال اختیاری بنیاد فقط با پیشنهاد هیئت امنا و تأیید وزیر ارشاد امکانپذیر است و در نتیجه تصمیم بهمن دری را شخصی و غیرقانونی اعلام میکند.
سالاری به دو نکته مهم دیگر هم اشاره میکند یک اینکه طبق قانون هیئت امنای قبلی تا زمانیکه هیئت امنای جدید معرفی نشوند پابرجاست و دوم اینکه اموال بنیاد متعلق به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و نه معاونت امور فرهنگی وزارتخانه.
هیئت امنای فعلی این بنیاد متشکل از محمد میرکیانی، راضیه تجار، محمدرضا سرشار، امیرحسین فردی و محمود حکیمی به همراه اعضای حقوقی آن محمد اللهیاری فومنی، علی شجاعیصائین و محمدرضا وصفی هستند که دوره ماموریتشان اواخر مهرماه به اتمام رسیده است که در پی درخواست محمود سالاری مدیرعامل بنیاد ادبیات داستانی از معاونت فرهنگی وزارت ارشاد مبنی بر معرفی اعضای جدید هیئت امنا، وی در هامش نامه سالاری دستور داده است که بنیاد در مؤسسه خانه کتاب به فعالیتهای خود ادامه دهد.
در حالی که چندین ماه از این اتفاق و حاشیههای آن میگذرد ولی هنوز تکلیف بنیاد مشخص نشده است و نه اعضای هیئت امنای جدید معرفی میشوند نه بنیاد به موسسه خانه کتاب واگذار شده، نه رسما منحل شده است، نه فعالیت رسمی میکند و در یک کلام در بلاتکلیفی به سر میبرد.
آنچه مسلم است اگر بنیاد دارای اساسنامه مصوب قانونی است لازم است به دور از برخوردهای سلیقگی و فردی و صرفا از مجرای قانونی برای آن تصمیمگیری کرد و همچنین لازم است هر چه سریعتر درباره شرایط ادامه فعالیت و یا حتی انحلال آن تصمیمگیری شده و به طور شفاف و مستند به قانون، اظهار نظر رسمی شود.
نظر شما