به گزارش خبرنگار مهر، بانک مرکزی در راستای ساماندهی بازار غیر متشکل پولی، ارائه مجوز به تعاونی های اعتباری، موسسات مالی، پولی و اعتباری، صرافی ها، لیزینگها و غیره را در دستور کار خود قرار داده است، بر این اساس بانک مرکزی تاکنون به 884 تعاونی اعتباری و 7 صندوق قرض الحسنه مجوز فعالیت ارائه کرده است.
این در حالی است که بانک مرکزی و وزارت تعاون برای ساماندهی تعاونی های اعتباری در خردادماه امسال تفاهم نامه ای را منعقد کردند که بر اساس این تفاهم نامه مهلتی برای مراجعه تعاونی های اعتباری به بانک مرکزی در نظر گرفته شد، در عین حال بانک مرکزی اخیرا مهلت دو ماهه مجددی را به این تعاونی های اعتباری فاقد مجوز برای مراجعه به منظور دریافت مجوز فعالیت از بانک مرکزی ارائه کرده است.
در عین حال مسئولان بانک مرکزی بارها با تعاونی ها و موسسات اعتباری فاقد مجوز برای مراجعه به بانک مرکزی اتمام حجت کرده اند، به نحوی که اعلام کردند در صورت عدم انطباق خود با شرایط بانک مرکزی باید منتظر برخورد و پلمپ تعاونی های اعتباری فاقد مجوز با همکاری نیروی انتظامی باشیم.
محمود بهمنی رئیس کل بانک مرکزی دراین خصوص به مهر گفته است: اگر تعاونی های اعتباری فاقد مجوز وضعیت خود را با شرایط و مقررات بانک مرکزی تطبق ندهند، با اعلام قبلی از ادامه فعالیت این تعاونی ها جلوگیری به عمل می آید و پلمپ می شوند.
وی بهترین حمایت بانک مرکزی از موسسات مالی و اعتباری و صندوقها را ارائه مجوز به آنها عنوان کرده و گفته است که تعدادی از تعاونی های اعتباری در نوبت تعطیلی قرار دارند.
در این راستا برای شفاف سازی، فهرست بانکها و موسسات اعتباری و سایر نهادهایی که مجوز تاسیس و فعالیت آنها توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران صادر و تحت نظارت قرار گرفتهاند اعلام می شود. همچنین بر اساس اعلام بانک مرکزی موسسات اعتباری و سایر نهادهایی که این بانک نام آنها را اعلام نکرده است دارای مجوز از بانک مرکزی نیستند و مسئولیت ناشی از عملکرد ناصحیح آنها مستقیما متوجه کسانی میشود که به این موسسات مراجعه داشتهاند.
تعاونی های اعتباری
بر این اساس بانک مرکزی به 884 تعاونی اعتباری مجوز فعالیت ارائه کرده که بالاترین مجوزها به تعاونی ها متعلق به استان تهران با 173 مجوز است، همچنین 42 تعاونی اعتباری در استان آذربایجان شرقی، 96 تعاونی اعتباری در آذربایجان غربی، 8 تعاونی اعتباری در استان اردبیل و 47 تعاونی اعتباری در استان اصفهان مجوز فعالیت از بانک مرکزی را دارند و اسامی آنها توسط بانک مرکزی اعلام شده است.
در عین حال بانک مرکزی به 6 تعاونی اعتبار در استان البرز، 16 تعاونی اعتباری دراستان ایلام، 4 تعاونی اعتباری در بوشهر، 30 تعاونی اعتباری در چهارمحال و بختیاری، 2 تعاونی اعتباری در خراسان جنوبی، 42 تعاونی اعتباری در خراسان رضوی، 5 تعاونی اعتباری در خراسان شمالی، 13 تعاونی اعتباری در خوزستان و 48 تعاونی اعتباری در استان زنجان مجوز فعالیت ارائه کرده است.
همچنین 10 تعاونی اعتباری در استان سمنان، 17 تعاونی اعتباری در سیستان و بلوچستان، 39 تعاونی اعتباری در استان فارس، 20 تعاونی اعتباری در قزوین، 15 تعاونی اعتباری در قم، 40 تعاونی اعتباری در کردستان، 4 تعاونی اعتباری در کرمان، 21 تعاونی اعتباری در کرمانشاه، 7 تعاونی اعتباری در کهکیلویه و بویر احمد، 26 تعاونی اعتباری درگیلان، 11تعاونی اعتباری در لرستان، 16 تعاونی اعتباری در مازندران، 33 تعاونی اعتباری در استان مرکزی، 22 تعاونی اعتباری در استان هرمزگان، 33 تعاونی اعتباری در همدان و 37 تعاونی اعتباری در استان یزد از بانک مرکزی مجوز دارند.
اما مهلت مجوز فعالیت برخی از این تعاونی های اعتباری رو به اتمام است که باید نسبت به دریافت مجوز جدید و تمدید مهلت آن به بانک مرکزی مراجعه نمایند.
صندوقهای قرض الحسنه
در بخش ساماندهی صندوقهای قرض الحسنه، بانک مرکزی تاکنون مجوز فعالیت 7 صندوق را اعطا کرده است که این صندوقها شامل صندوق قرض الحسنه ندای مهر میهن در شهر همدان، صندوق قرض الحسنه زنده یاد سیده وحیده هاشمی زاده در فارس، صندوق قرض الحسنه شیخ صفی خطائی در اردبیل، صندوق قرض الحسنه میلاد مکریان در آذربایجان غربی، صندوق قرض الحسنه زین المومنی در خراسان رضوی، صندوق قرض الحسنه مهر احسان در خوزستان و صندوق قرض الحسنه صدرا در تهران است.
همچنین حسین قضاوی معاون اقتصادی بانک مرکزی اعلام کرده است که صندوقهای خانوادگی، اداری، مساجد و تک شعبه ای نیازی به نظارت بانک مرکزی ندارند. رئیس کل بانک مرکزی نیز شرط حمایت از صندوقهای قرض الحسنه تک شعبه ای را قرض گرفتن و قرض دادن عنوان کرده است.
بهمنی موسسه مهر میهن همدان را به عنوان نخستین موسسه قرضالحسنه در کشور که از بانک مرکزی مجوز دریافت کرده است، عنوان کرده و گفته است: هم اکنون نظارتهای شدیدی بر صندوقهای قرضالحسنه در کشور انجام می شود.
لیزینگها
همچنین 30 شرکت واسپاری ( لیزینگ) دارای مجوز فعالیت از بانک مرکزی هستند که شامل لیزینگ رازی، لیزینگ ایران و شرق، لیزینگ زاگرس خودرو، لیزینگ گلدیران نوین، لیزینگ ماشین آلات سنگین ایرانیان، لیزینگ آریا دانا، لیزینگ شید، لیزینگ سپهر پارس، لیزینگ صنعت و معدن، لیزینگ ایرانیان، لیزینگ خودرو غدیر، لیزینگ پارسیان، بهمن لیزینگ، لیزینگ ماشین آلات و تجهیزات پاسارگاد، لیزینگ ایران، لیزینگ رایان سایپا، لیزینگ سرمایه گذاری بانک ملی، لیزینگ آتیه الوند، لیزینگ ملت، لیزینگ پاسارگاد، لیزینگ امید، لیزینگ گستر آریا، لیزینگ شهر، لیزینگ توسعه صنعت و تجارت توس، لیزینگ کارآفرین، لیزینگ بنیان صنعت پارس، لیزینگ سینا، لیزینگ پارس، لیزینگ کالا ابزار و لیزینگ پیمان کارآفرین است.
صرافی ها
بانک مرکزی تاکنون به 526 صرافی گروه نوع اول یعنی صرافی های دارای فعالیتهای خاص و نوع دوم صرافی های دارای فعالیتهای گسترده تر مجوز فعالیت ارائه کرده است که البته برخی از این صرافی ها که تعداد آنها به 122 صرافی می رسد، تاریخ اعتبار مجوز آنها به پایان رسیده است و برای تمدید و دریافت مجوز جدید به این بانک مراجعه کنند.
موسسات اعتباری
با وجود اینکه بانک مرکزی بارها نسبت به فعالیت موسسات اعتباری فاقد مجوز هشدار داده است و تعداد این موسسات که در حال حاضر با شعبات متعدد در سطح کشور فعالیت می کنند کم نیست، اما تنها موسسه اعتباری توسعه از بانک مرکزی دارای مجوز فعالیت است.
این در حالی است خود مسئولان بانک مرکزی اذعان می کنند 8 تا 9 درصد کل نقدینگی کشور در اختیار چند موسسه اعتباری است که این رقم بزرگ می تواند خیلی از سیاستهای پولی را مخدوش کند.
البته باید این مطلب را نیز مطرح کرد که برخی از آنها دریافت مجوز از بانک مرکزی را تقاضا کرده اند و برخی در مرحله دریافت مجوز هستند، اما برخی دیگر نیز هنوز شرایط خود را با قوانین و مقررات بانک مرکزی تطبیق نداده اند.
نظر شما