به گزارش خبرنگار مهر، نشست رسانهای بررسی عملکرد انتشارات سوره مهر و حوزه هنری در تولید و چاپ کتاب با موضوع انقلاب اسلامی صبح امروز شنبه 9 بهمن ماه با حضور محمد حمزهزاده مدیر سوره مهر، هدایتالله بهبودی مدیر دفتر ادبیات انقلاب اسلامی و امیرحسین فردی مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری در محل انتشارات سوره مهر برگزار شد.
در ابتدای نشست حمزهزاده حوزه هنری را مولود انقلاب دانست و گفت: جرقه تاسیس نهادی چون حوزه هنری توسط عدهای از صاحبنظران فرهنگ و هنر زده شده بود و ایده آن از اینجا نشآت گرفته بود که هرگونه فعالیت در حوزه کشورداری نیازمند کار فرهنگی است و هسته این حرکتها قرار شد نهادی چون حوزه هنری باشد.
وی ادامه داد: از آنجا که تولد حوزه همزمان با انقلاب بوده است بار عمده تولیدات فرهنگی و کتابهای انقلاب بر عهده حوزه بوده است و این نهاد نیز در زمینه تحقیقات و انتشار کتابهای ادبی و هنری همواره جلودار بوده است.
در ادامه فردی در سخنانی گفت: حوزه نهادی است که مانند سپاه و جهاد از دل انقلاب بیرون آمده و فلسفه و برنامههایی را دنبال میکند که بتواند ادبیات و هنر انقلاب اسلامی را رواج دهد. دهه نخست پیروزی انقلاب فضای متفاوتی از امروز داشت و در بحث هنر و ادبیات دستمان تهی بود و آدمهای انگشتشماری میتوانستیم نام ببریم که بار تعهد انقلاب را در حوزه فرهنگ بر دوش بکشند.
وی افزود: دشمنان انقلاب از فردای پیروزی انقلاب از طریق هنر و ادبیات به ما تاختند و اگر به آثار دهه 60 مراجعه کنیم میبینیم چه هجمهای علیه فرهنگ دینی مردم بوده و چه غربت و تنهایی عجیبی در این سو حاکم بود. در آن روزها هر کس وارد حوزه میشد و میگفت متعهد به ادبیات انقلاب است خوشحال میشدیم ولی پس از 31 سال همان جریان و موج تبدیل به واقعیتی انکارناپذیر شده و امروز ادبیات انقلاب فراتر از مرزها میرود.
بهبودی سخنران دیگر مراسم بود که بیان کرد: حوزه هنری برای جامعه فرهنگی بیشتر با ادبیات و شعر شناخته شده است ولی آنچه از دید حوزه درنماند پرداختن به مستندات و جمعآوری گفته ها و خاطرات شاهدان نقشآفرین در رویدادهای انقلاب است. در سال 72 دفتر ادبیات انقلاب اسلامی تاسیس شد که به تاریخ و پژوهش های تاریخی انقلاب پرداخت و آثار فراوانی هم در این زمینه خلق کرده چراکه اگر قرار است انقلاب بالی به نام ادبیات داشته باشد لازم است بال دیگری به عنوان تاریخ هم داشته باشد.
مدیر دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه هنری افزود: وضعیت تاریخنگاری انقلاب بهتر از ادبیات است و علتش هم این است که در حوزه ادبیات ما تنه نه چندان بزرگ حوزه هنری را داریم ولی در زمینه تاریخنگاری نهادهای مختلف که از دولت هم ارتزاق میکنند فعال هستند.
بهبودی با اشاره به اینکه حوزه هنری سعی کرده خانههای خالی جدولی که خانههای چندانی از آن پر نبوده، پر کند تاکید کرد: روزشمارنگاری، دایرهالمعارف و تاریخ شفاهی سه رویکردی بوده که حوزه درباره تاریخ انقلاب برگزیده است که در زمینه روزشمار دو کار عمده تدوین میشود. یک روزشمار از حوادث سالهای دهه 40 با محوریت حادثه 15 خرداد و دیگری روزشمار انقلاب با رویکرد به سالهای 56 و 57 است.
وی اضافه کرد: دایرهالمعارف انقلاب برای جوانان نیز تدوین میشود که دو جلد آن منتشر شده و جلد سوم هم سال آینده چاپ خواهد شد. همچنین سال آینده دایره المعارف زندان سیاسی در دوران پهلوی با 600 مدخل که یک سوم آنها آماده شده، منتشر میشود.
این پژوهشگر با اشاره به اینکه اگر برخی کارهای موازی بین حوزه و دیگر سازمانها باشد اشکالی ندارد توضیح داد: انقدر جای کار وجود دارد که باز هم تداخل پیش نمیآید ضمن اینکه کیفیت کار حوزه با دیگر نهادها متفاوت است.
در همین رابطه حمزهزاده نیز گفت: قریب به اتفاق تولیدات فرهنگی حوزه در زمینه انقلاب و دفاع مقدس است. شاید در برخی زمینهها از لحاظ کمّی آمارمان بالا نباشد ولی از لحاظ کیفی در تراز آثار شاخص و قابل اعتنا هستیم. در حوزه ادبیات هم در حوزه انقلاب سعی شده تاریخ انقلاب، تاریخ شفاهی، ادبیات داستانی درباره انقلاب و تاریخ معاصر انقلاب را مورد توجه قرار دهیم.
بهبودی در بخش پایانی نشست و در پاسخ به مهر درباره اینکه چرا نهادهایی که در عرصه فرهنگ انقلاب و دفاع مقدس فعالیت میکنند کمتر حوزه هنری را به ویژه در زمان مالی همراهی میکنند؟ تشریح کرد: حوزه نهاد گرسنهای نیست ولی عرصه فرهنگ برنامهها و طرحهایش به گونهای است که نیاز به بودجههای زیادی دارد و متناسب با برنامهها بدان بودجه تزریق نمیشود وگرنه دفتر ما که از روزیخوران حوزه است با کمبود بودجه روبه رو نیست ولی سقف پرواز ما بلند است.
نظر شما