به گزارش خبرنگار مهر در رشت، اجرای سالانه طرح های مختلف درخصوص نحوه حفظ، احیاء و بهره برداری ازگونه های مختلف آبزی دریای خزر بیانگر نقش تاثیرگذار تحقیقات و پژوهش در رسیدن به اهداف پیش بینی شده است.
رئیس انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری به پیامدهای اجرایی طرح های تحقیقاتی برای حفظ گونه های زنده دریای خزر و افزایش صید اشاره کرد و گفت: تحقیقات رکن اصلی افزایش تولید است.
محمد پورکاظمی افزود: با توجه به اینکه بحرانهای به لحاظ آلودگی ها و تغییرات و آب و هوایی در تمام دریاهای جهان وجود دارد در نتیجه شناسایی آبگیرها و شناسایی مناطق مستعد برای پرورش ماهیان خاویاری و استخوانی می تواند سطح پرورش را به لحاظ کمی افزایش و بکارگیری نتایج تحقیقاتی باعث می شود که میزان تولید در واحد سطح ارتقاء یابد.
وی همچنین با اعلام اینکه نژادهای بومی گونه های که درآبهای سه استان شمالی مهاجرت می کنند به خوبی شناسایی شوند، افزود: تمام تلاش محققان براین است که ظرفیت هر یک ازگونه ها در دریا مشخص شود.
رئیس انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری درادامه معرفی گونه های سریع الرشد، مقاوم و دورگه ها و همچنین فرمولهای غذایی که پرورش دهندگان می توانند درعرصه پرورش از آن استفاده کنند و شناسایی و بیماری ها و راه درمان آنها و همینطور برگزاری دورههای آموزشی کوتاه مدت که سبب آشنایی تولید کنندگان و بهره برداران برای افزایش تولید در قالب کلاسهای ترویجی می شود، تاکید کرد.
وی گفت: پژوهش یکی از اساسی ترین نیازها برای نیل به پیشرفت و توسعه همه جانبه یک کشور است و قدرت و استقلال هر کشوری بر پژوهش و تولید علم استوار است، بنابراین نوع و سطح فعالیتهای پژوهشی یکی از شاخص های اصلی توسعه و پیشرفت محسوب می شود.
پورکاظمی یادآورشد: موفقیت در تمام فعالیتهای مربوط به توسعه از جمله صنایع، کشاورزی، شیلات و خدمات به نحوی به گسترش فعالیتهای پژوهشی بستگی دارد.
نقش پژوهش در توسعه آبزی پروری پایدار چنان برجسته و انکارناپذیر است که برخی از کارشناسان پیامدهای اجرایی طرح های تحقیقاتی و پژوهشی برای حفظ گونه های زنده دریای خزر و افزایش صید را رکن اصلی افزایش تولید قلمداد می کنند.
رئیس پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور در این خصوص گفت: این پژوهشکده وابسته به موسسه های تحقیقاتی شیلات ایران با سه ایستگاه آبزی پروری در شهرهای انزلی، آستانه اشرفیه و فومن و چهار بخش آبزی پروری از قبیل اکولوژی، بهداشت، بیماریها و بخش ارزیابی با عمده فعالیتهای ظرفیت سازی، فنآوری نوین آبزی پروری، ژنتیک و اصلاح نژاد، بهداشت بیماریهای آبزیان، شناسایی انواع آلایندهها، ظرفیت سازی برای بالا بردن درآمد های پرورش دهندگان، تعیین نیازمندیهای غذایی آبزیان و بومی سازی غذا، ارزیابی ذخایر و حفاظت از منابع آبزیان و روشهای بهینه از آب است.
تهیه نقشه جامع شیلاتی ضرورتی اجتناب ناپذیر در کشور
مریم فلاحی افزود: تهیه نقشه جامع توسعه شیلاتی برای استانهای مانند سیستان و بلوچستان، سمنان و آذربایجان شرقی از مهمترین کارهای پژوهشکده آبزیان است.
رئیس پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور اهداف نقشه جامع شیلاتی را برآورد ظرفیت طبیعی کشاورزی و دامی در مزارع، مجتمع ها و پیش بینی شهرکهای تفریحی و سیاحتی در استانها بیان کرد.
وی همچنین بررسی وضعیت بهداشتی ماهیان سردآبی، ارزیابی کل صید و بررسی ویژگی های کیلکا ماهیان و بررسی وضعیت بهداشتی مراکز پرورش ماهیان را از جمله برنامه های این پژوهشکده اعلام کرد.
فلاحی سازگاری و بهره گیری از ماهیان گرمابی، مولدسازی شاه میگوی آب شیرین، بررسی و مولدسازی ماهیان در حال انقراض را از دیگر اقدامهای مهم پژوهشکده آبزی پروری اعلام کرد.
وی در ادامه مطالعه ساخت پارکهای ماهی های زینتی را از دیگر برنامه های پژوهشکده عنوان کرد که در رونق بخشیدن به اقتصاد و گردشگری و اشتغال بسیار تاثیرگذاراست.
با این وجود فرآورده های دریایی یکی از مهمترین منابع تأمین پروتئین حیوانی در کشور بشمار می رود که با کاهش میزان برداشت از دریاها توجه مسئولان به پرورش آبزیان در آبهای داخلی معطوف گشته و با توجه به افزایش روز افزون جمعیت، برنامه ریزان و دست اندرکاران بمنظور بهره برداری از امکانات موجود علاوه بر صید ماهی از منابع دریایی، بهره گیری از امکانات موجود در داخل کشور با هدف تولید ماهی و افزودن آن به سبد غذایی مردم را مد نظر قرار داده اند.
به هر حال اهمیت فعالیتهای شیلاتی در گیلان صرفنظر از تأمین مواد پروتئینی و ایجاد اشتغال در جامعه از ابعاد دیگری نظیر صادرات و ارزآوری و بعنوان اهرمی برای توسعه و عمران مناطق ساحلی و روستایی حائز اهمیت است و در این زمینه شیلات با اتخاذ تدابیر، سیاستها و ارائه خدمات کارشناسی، تخصصی، پشتیبانی و تحقیقات و پژوهش تحولات چشمگیری را در مناطق محروم ساحلی و روستایی بوجود آورده است.
نظر شما