به گزارش مهر، موضوع افزایش حداقل دستمزد کارگران کشور در سال آینده این روزها در حالی به نقطه اوج خود نزدیک می شود که طرح مسائل و مباحث فراوان پیرامون آن، رونق خاصی نیز به بازار گمانه زنی های آن داده است.
وزیر کار و امور اجتماعی که در پائیز امسال از آغاز بررسی های مزدی و کارشناسی در سبد هزینه های خانوار خبر داده بود با به اوج رسیدن حواشی مربوط به دستمزد سال آینده در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در این باره و همچنین بیان نقطه نظرات صریح دولت، ضمن اظهار گلایه از پرداختن در سطح وسیع رسانه ها به این موضوع، گفت: نظرات خود را در شورای عالی کار ارائه می کنیم.
انتقاد وزیر کار از رسانهها در مسئله دستمزد
شیخ الاسلامی با اشاره به اینکه در مدت زمان فعلی که مسائل و موضوعات بسیار زیادی از موضوع حداقل دستمزد کارگران برای سال آینده مطرح شده است چیزی عاید کارگران نشد، اظهار داشت: بهتر است اینگونه مسائل در شورای عالی کار مطرح شود و در آنجا تصمیم گیری شود.
وی از سوژه شدن و ایجاد حساسیت در دستمزد اظهار گلایه کرد و خاطر نشان کرد: شورای عالی کار در قالب 3 جانبه گرایی و ایجاد یک فضای دوستانه و نه یک فضای رقابتی و رای گیری، مانند سال های گذشته دستمزد سال آینده را تعیین و اعلام می کند؛ بنابراین به همین صورت نمی توان در مورد مزد سخن گفت.
از سویی دیگر، بیشترین فعالیت و جنب و جوش در شرکای دیگر اجتماعی اعم از کارگران و کارفرمایان در گروه کارگری دیده می شود. به نظر می رسد تمایل کارگران به افزایش حداقل دستمزد سالیانه و ادامه این سنت همانند سالهای گذشته به یک نظر جمعی در بین آنان تبدیل شده است چرا که در اظهار نظرهای مقامات آن این موضوع دیده می شود.
نظرات کارگران و کارفرمایان
محمد پارسا در گفتگو با مهر افزایش حداقل دستمزد سال آینده کارگران را قطعی دانست و گفت: هدفمندی یارانه ها اقدام مثبتی از سوی دولت بوده است که اقشار مختلف مردم از آن بهره مند شده اند ولی موضوع افزایش دستمزد سالیانه کارگران خواست جامعه کارگری است که باید محقق شود.
رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار البته از ظرفیت و توانمندی کارفرمایان در پرداخت دستمزدها نیز غافل نماند و بیان داشت: بهتر است جامعه کارگری اعداد و ارقامی را پیشنهاد کند که قابلیت اجرایی داشته باشد تا بتوان به حفظ امنیت شغلی امیدوار بود وگرنه افزایش بسیار بالای دستمزدی که قابل پرداخت نباشد، راه به جایی نمی برد.
این اظهارات در حالی مطرح شد که حسین احمدی زاده در گفتگو با مهر و در آن سوی میز مذاکرات دستمزد 90 و از جامعه کارفرمایی نیز موضوع افزایش حداقل دستمزد سال آینده کارگران را امری اجتناب ناپذیر می داند و معتقد است: دستمزد کارگران خواه ناخواه افزایش خواهد یافت.
رئیس هیئت مدیره کانون عالی انجمن های صنفی کارفرمایی کشور نیز به نحوی سخنان وزیر کار در مورد چگونگی اظهار نظر برای دستمزد سال آینده را تایید کرد و در پاسخ به این سوال که به نظر شما افزایش حداقل دستمزد سال آینده کارگران چند درصد خواهد بود؟ اظهار داشت: به این صورت و بدون انجام کارهای دقیق کارشناسی نمی توان در این مورد صحبت کرد.
پیشنهاداتی که اجرایی نیستند
احمدی زاده خاطر نشان کرد: باید بررسی ها صورت گیرد و جوانب کار نیز سنجیده شود تا بتوان در این زمینه اظهار نظر کرد، البته نمایندگان کارفرمایان در جلسات اصلی حضور خواهند یافت و مسائل را پیگیری می کنند.
جدا از پیشنهادات بالای 1 میلیون تومانی که از سوی برخی گروه های کارگری مطرح شده است که البته آنها معتقد هستند دلایل و توجیهات خاص خود را می توانند ارائه دهند، اما برخی دیگر از مقامات کارگری از تعدیل خواسته ها و سبد هزینه های خانوار سخن گفته اند.
داود قادری در گفتگو با مهر با تاکید بر اینکه برای حفظ مشاغل موجود و کمک به پایداری بنگاه های اقتصادی، مجبور به تعدیل برخی از اقلام در سبد هزینه های خانوار و یا حذف درصدی از نیازمندی ها شده ایم، گفت: با همه این اقدامات و دستیابی به سبدی از کالاها که واقعا قابل کاهش نیست، پیشنهاد 505 هزار تومان برای سال آینده منصفانه است.
این مقام مسئول کارگری بیان داشت: کارگران در انجام محاسبات و تعیین سبد هزینه های خانوار، مسائل و مشکلات کارفرمایان و مشکلات تولید را نیز در نظر دارند.
در همین حال، اولیاء علی بیگی نایب رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور در گفتگو با مهر به این موضوع اشاره دارد که مزد کارگران در سال آینده مانند سالهای گذشته افزایش خواهد یافت، اما اعداد و ارقام باید منطقی، قابل اجرا و کارشناسی شده باشد.
نایب رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور، افزود: بهتر است گروه های کارگری از ارائه پیشنهادات غیرقابل اجرا و تخیلی پرهیز کنند، چرا که اگر کارفرما نتواند هزینه های خود را تامین کند ممکن است به تعدیل نیرو دست بزند.
همچنین سیدمحمد یاراحمدیان، رئیس مجمع عالی نمایندگان کارگر کشور نیز در گفتگو با مهر و با انتقاد از ارائه برخی پیشنهادات غیرقابل اجرا و خارج از ظرفیت بنگاه ها، گفت: متاسفانه شرایط تحقق برخی پیشنهادات و مواردی که از سوی کارگران مطرح شده است وجود ندارد.
تقویت نقش دولت
غلامرضا خادمی زاده رئیس کانون عالی انجمنهای صنفی کارگری کشور در گفتگو با مهر در این زمینه با اشاره به اینکه هم اکنون 43 درصد کارگران از حداقل ها نیز محروم هستند، گفت: دولت باید به عنوان یکی از شرکای اجتماعی نقش خود را در روابط کارگر و کارفرما تقویت کند.
وی تصریح کرد: با بررسی وضعیت تعیین دستمزد 17 کشور جهان، پیشنهاداتی را در مورد نحوه افزایش دستمزد سال آینده مطرح کرده ایم ولی آن چیزی که مهم تر است اینکه ما به عنوان نمایندگان کارگران کشور باید به دنبال حل معضلات آنها باشیم.
نظر شما