به گزارش خبرگزاری مهر در زنجان، «استنتاج ریولوژی غیر خطی گوشته با استفاده از شکل برآمدگی جزایر هاوایی»،عنوان مقاله پژوهشی مشترک دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان و آزمایشگاه تحقیقاتی فست(FAST) فرانسه است.
این مقاله پژوهشی توسط فرهاد ثبوتی رئیس دانشکده علوم زمین دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان، نازیلا اسعدی دانشجوی دکتری فیزیک این دانشگاه و دکتر نیل ریبی پژوهشگر آزمایشگاه فست تالیف شده و هدف این پژوهش، تعیین ریولوژی گوشته زمین با کمک توپوگرافی کف اقیانوس در جزایر هاوایی بوده است.
با توجه به اینکه توزیع جریان گوشته در زیر لیتوسفر اقیانوسی تحت تاثیر ویسکوزیته آن است، گوشته بلورین زمین میتواند یا ویسکوزیته نیوتنی داشته باشد که در این حالت پخش ماده با بخش نقص های نقطه ای در شبکه بلورین با یک رابطه خطی بین نرخ کرنش و تنش انجام می شود و یا ویسکوزیته غیر نیوتنی داشته باشد که در این صورت پخش ماده توسط حرکت جابجا شدگیهای درون بلوری با یک رابطه نمایی بین نرخ کرنش و تنش انجام میشود.
حال این توزیع جریان به نوبه خود نرخ پهن شدگی بی هنجاری توپوگرافی کف دریا با فاصله از جزایر هاوایی را تعیین میکند.
در مقاله پژوهشی مشترک بین دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان و آزمایشگاه تحقیقاتی فست(FAST) فرانسه برای اولین بار پیشنهاد شده است که از توپوگرافی اطراف جزایر هاوایی میتوان به عنوان یک مشاهده جدید ژئو فیزیکی برای تعیین ریولوژی گوشته استفاده کرد.
این مشاهده تنها به مقدار نما در رابطۀ بین نرخ کرنش و تنش بستگی دارد و مولفان با ارائه یک مدل ساده مکانیک سیالاتی نشان دادهاند که شکل برآمدگی فقط به طور ضعیف توسط ویسکوزیته نیوتنی (جزش پخشی) قابل توضیح است و مستلزم یک ریولوژی غیر نیوتنی (جابجا شدگی خزشی) است.
تخمین هایی که این مدل برای مقدار ویسکوزیته گوشته به دست میدهد سازگاری بسیار خوبی با نتایج آزمایشگاهی برای ویسکوزیته الیوین و کلینوپیروکسن دارند و نشان میدهد که این دو کانی اجزای تشکیل دهنده گوشته در زیر جزایر هاوایی هستند.
نظر شما