به گزارش خبرنگار مهر در سنندج، وجود کوه های سر به فلک کشیده و دره های عمیق باعث شده چشمه های خروشان از دل این کو ها سر بیرون آورده و استان کردستان را به یکی از مناطق مستعد تبدیل کرده است
وجود چشمه های متعدد با آب معدنی در این استان سرسبز شهره خاص و عام است و علیرغم عدم معرفی مناسب این جاذبه ولی در ایام مختلف سال چشمه های جوشان و خروشان کردستان به محلی برای بازدید گردشگران و مسافرین این استان تبدیل شده است.
بیشتر چشمه های خروشان استان کردستان در شهرستان های مریوان، سروآباد، بیجار و قروه واقع شده است که علاوه بر مباحث گردشگری و توریسم و به دلیل خواص معدنی که در آب شماری از این چشمه ها به دست آمده می توان با یک برنامه ریزی مناسب بهره برداری های اقتصادی نیز از این ظرفیت به عمل آورد.
وجود چشمه های متعدد در استان کردستان باعث شده است تا این استان به عنوان سرچشمه اصلی چندین رودخانه اصلی در کشور لقب گرفته و بیش از هفت درصد از منابع آبی جمهوری اسلامی ایران را به خود اختصاص دهد هر چند که باید به این نکته هم توجه داشت که بخش زیادی از این منابع ارزشمند به صورت روان آب از کشور خارج می شود و می توان گفت که بهره چندانی برای مردم کردستان ندارد.
سرچشمه گرفتن رودخانه های مهم و متعدد از جمله قزل اوزن، سیروان، زرینه رود، سیمینه رود و گاران از استان کردستان که از جمله رودخانه های اصلی کشور به شمار می رود نشان از وجود پتانسیل ها و ظرفیت های ارزشمند این استان در زمینه شمار متعدد چشمه هاست.
زریبار
هر چند که شهره جهانی زریبار به دلیل دریاچه بودن این ظرفیت عظیم گردشگری است ولی باید به این نکته توجه داشته که چشمه های خروشان در ته این دریاچه که به عنوان منبع اصلی تغذیه آب به شمار می روند نیز در نوع خود در کشورمان و حتی منطقه بی نظیر است.
هر چند که مطالعات کامل و جامعی در خصوص وضعیت چشمه های کف دریاچه زریبار در مریوان صورت نگرفته است ولی به گفته کارشناسان بیش از 70 درصد از آب این دریاچه از چشمه های آن تامین می شود و بقیه نیز از کوه های اطراف به داخل زریبار سرازیر می شود.
چشمه بل
در نقطه مرزی استان کردستان با کرمانشاه و در نزدیکی روستای تاریخی و مذهبی هجیج، چشمه ای واقع است که نام آن را "بل" نهاده اند که به عقیده کارشناسان و صاحب نظران آب این چشمه دارای خواص معدنی است و به همین دلیل سالانه پذیرایی خیل عظیمی از گردشگران نوروزی است.
این چشمه آب منحصر به فرد در طول سال و با حجم بسیار زیاد از دل کوه به بیرون می ریزد و به عنوان منبع اصلی تامین کننده آب رودخانه سیروان به شمار می رود که متاسفانه و بر اساس گفته مسئولان استان های کردستان و کرمانشاه این جاذبه مهم گردشگری و طبیعی کردستان تا چند سال آینده به زیر آب سد پائین دست خواهد رفت.
چشمه آب معدنی باباگرگر
این چشمه در 18 کیلومتری شمال شهر قروه در روستای باباگرگر قرار دارد، آب آن همراه با گازکربنیک فراوان جوشان و خروشان از دهانه استخری عمیق و طبیعی حدود 200 متری خارج می شود و در دشت های اطراف سرازیر شده و عملا بهره چندانی از این ظرفیت ویژه صورت نمی گیرد.
آب چشمه باباگرگر مخلوط گازدار و خواص درمانی متعددی دارد، سالیانه حدود 30 هزار نفر از داخل و خارج استان برای استفاده درمانی به این چشمه می آیند و در کنار آن از زیارتگاه امام زاده باباگرگر نیز زیارت می کنند.
چشمه آب معدنی گواز
چشمه آب معدنی گواز در 50 کیلومتری شمال غربی شهر کامیاران و در 10 کیلومتری شمالغربی روستای پالنگان در دامنه کوه روستای گواز واقع شده است که آب این چشمه گرم و مزه گوگرد دارد و در درمان بیماری های رماتیسمی از معروفیت زیادی برخوردار است.
چشمه آب تلخ (پیرصالح)
در روستای "قشلاقلو" از توابع شهرستان بیجار چشمه آب معدنی تلخی وجود دارد که در درمان بیماریهای روماتیسمی مورد استفاده مراجعه کننده گان قرار می گیرد و این چشمه که از دل طبیعت بیرون می آید در کنار خواص درمانی جاذبه ای ویژه در حوزه گردشگری هم به شمار می رود.
از جمله دیگر چشمه های معروف استان کردستان می توان به چشمه سراب قروه، چشمه های سراب و خاورآباد در بیجار، چشمه های اورامان در شهرستان سروآباد، چشمه های ژاورود غربی و شرقی در شهرستان سنندج و همچنین آبشار گویله در شهرستان مریوان به عنوان جاذبه های مهم گردشگری که تاحدودی نسبت به آنها کم توجهی و یا بی توجهی صورت گرفته، نیز اشاره کرد.
عدم دسترسی مناسب و همچنین نبود مراکز و امکان اقامتی در نزدیکی چشمه های استان کردستان از جمله مشکلاتی است که باعث شده است تا از تمامی پتانسیل های این ظرفیت عظیم گردشگری و اقتصادی در استان بهره برداری لازم صورت نگیرد که می طلبد مسئولان مربوطه با تدوین برنامه ای جامع اقدامات لازم را در این حوزه در دستور کار قرار دهند.
نظر شما