۱۴ فروردین ۱۳۹۰، ۱۱:۲۶

خلیلیان اعلام کرد:

صادرات خاویار پرورشی برای نخستین بار

صادرات خاویار پرورشی برای نخستین بار

وزیر جهاد کشاورزی از بهبود سامانه‌های مصرف آب و انرژی بخش کشاورزی در سال 90 و صادرات خاویار پرورشی برای نخستین بار خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، صادق خلیلیان ضمن تشریح برنامه های دولت در بخش کشاورزی برای سال 90 اظهار داشت: طرح هدفمندی یارانه ها خوشبختانه با یک شیب بسیارملایم وخوبی آغاز شد. وضعیت تنظیم بازار هم به گونه ای بود که تولیدات کشاورزان توانست به خوبی پاسخگوی تمام جمعیت کشور باشد وذخایری هم که دولت در نظر داشت اگر بازار دچار چالش شود، از آن استفاده کند، خوشبختانه مورد استفاده قرار نگرفت.

خلیلیان تصریح کرد: این موفقیت بزرگی برای تولیدکنندگان در بخش کشاورزی بود که از این آزمون سربلند بیرون آمدند هر چند بروی نقش بخش کشاورزی در اجرای خوب هدفمندسازی یارانه ها تبلیغ نشد و کسی به آن اشاره ای نکرد اما آنچه در هدفمندسازی یارانه ها رخ داد؛ پشتیبانی بود که بخش تولید کشاورزی از این طرح انجام داد و ما هم باید متناسب با آن از کشاورزان و تولیدکنندگان تقدیر کنیم و آنها را مورد حمایت قرار دهیم.

وی به تدوین چند بسته حمایتی برای بخش کشاورزی در سال جدید اشاره کرد و گفت: چند بسته حمایتی در نظر گرفتیم؛ بسته های کوتاه مدت که شامل وام 5 میلیون تومانی کم بهره برای تامین خرید نقدینگی سوخت و انرژی است که دراختیار کشاورزان متقاضی قرار می گیرد تا اینها از بابت افزایش نرخ حامل های انرژی دچار شوک نشوند. در عین حال وام های دیگری هم در نظر گرفته شده که با بازپرداخت طولانی مدت و با نرخ سود و کارمزد بسیار پایین است که آن وام ها در اختیار تمام تولیدکنندگان و کشاورزان قرار می گیرد تا بتوانند اصلاحات ساختاری را در مصرف انرژی و آب انجام دهند.

وزیر جهاد کشاورزی به طراحی دو برنامه اساسی دراجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها طی سال 90 اشاره کرد وافزود: بهبود سامانه های مصرف آب و انرژی برای امسال طراحی شده است که اینها کمک می کند تا کشاورزان بتوانند با بهره وری بالا عمل کرده وهدفمندسازی یارانه ها را به یک فرصت برای افزایش تولید تبدیل کنند که در این بخش یک صد میلیون تومان وام در اختیار تمام کشاورزان قرار می گیرد.

وی اصلاح سامانه های مصرف انرژی در واحدهای مرغداری و دامداری ها و توسعه مکانیزاسیون و کشاورزی حفاظتی را از برنامه های دولت در سال 90 ذکر کرد وگفت: توسعه مکانیزاسیون و کشاورزی حفاظتی کمک می کند مصرف سوخت در بخش زراعی و باغبانی کاهش پیدا کند.

خلیلیان افزود: همچنین تامین دام های پربازده برای مناطق روستایی از دیگر برنامه هایی است که برای امسال طراحی شده است که در این طرح به کشاورزان و خانواده های روستایی وام اعطا می شود و دام هایی در اختیارشان قرار می گیرد تا بتوانند یک اقتصاد کوچک روستایی داشته و نیاز خود را تامین کنند و درآمد مکفی داشته باشند.
 
وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: اصلاح ساختاری گلخانه ها به منظور افزایش تولید و کاهش مصرف انرژی، اجرای برنامه های وسیع برای آبیاری تحت فشار،انتقال آب با لوله و احداث شبکه های آبیاری به منظور بهینه سازی مصرف آب در بیش از یک میلیون هکتار اراضی کشاورزی از دیگر طرح هایی است که برای امسال درنظر گرفته شده است که در بحث آبیاری تحت فشار؛ دولت 50 درصد کمک بلاعوض و در زمینه تجهیز ونوسازی اراضی، دولت تا 85 درصد آن را به صورت کمک بلاعوض پرداخت می کند.

خلیلیان در ادامه اظهار داشت: امسال هم 10 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی در اختیار بخش کشاورزی قرار می گیرد که به توسعه سرمایه گذاری وتامین نقدینگی برای تولیدکنندگان کمک بسیاری می کند و استفاده از آن سبب ایجاد جهش در بخش کشاورزی می شود.
 
این عضو کابینه دولت در ادامه درباره برنامه ها برای اصلاح شیوه های آبیاری بخش کشاورزی اظهار داشت: میزان مصرف آب در بخش کشاورزی 85 درصد است. از طرف دیگر مصرف آب در این بخش به صورت سنتی انجام می شود زیرا روش های آبیاری سنتی هستند. در نتیجه بهره وری آب در بخش کشاورزی پایین است.

وی افزود: البته کشاورزان به قصد هدر رفت آب مصرف نمی کنند ضمن این که ماهیت بخش کشاورزی طوری است که بخش زیادی از آن برخلاف صنعت آب است. اما باید بهره وری آب در بخش کشاورزی افزایش یابد که آن هم به نظام برنامه ریزی و اجرایی کشور بر می گردد. در طول چند دهه گذشته اعتبارات را به گونه ای اختصاص می دادند که از این امور مهم غفلت شده است. ما باید به کشاورز کمک می کردیم که روش آبیاری را تغییر دهد ولی او را رها کردیم. در صورتی که باید کمک می کردیم تا بهره وری را افزایش دهد.

وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: خوشبختانه تصمیماتی که در دولت گرفته شده، تصمیمات خوبی است. در چند سال گذشته آمار نشاندهنده جهش خوبی در این بخش هم در بکارگیری روش های نوین آبیاری و هم در احداث شبکه های آبیاری و زهکشی بوده است. به طور مثال از حدود یک میلیون هکتار اراضی که تحت پوشش سامانه های نوین آبیاری قرار گرفته اند؛ نیمی از آنها در 5 سال اخیر تحقق پیدا کرده است. در طول دولت دهم درچیزی حدود 173 هزار هکتار اراضی آبیاری تحت فشار انجام دادیم که نسبت به مدت مشابه قبل عملکرد دو برابر را نشان می دهد.

وی به برنامه پنجم توسعه اشاره کرد و گفت: بر اساس برنامه ریزی انجام شده در طول برنامه پنجم، آن چه که از اراضی کشاورزی قابلیت استفاده از سامانه نوین آبیاری دارد برای آنها سامانه مستقر می شود و این مشکل در طول برنامه پنجم برطرف خواهد شد. در بحث شبکه های آبیاری زهکشی هم همین طور جهش خوبی در احداث این شبکه ها در کشور توسط وزارتخانه های نیرو و جهادکشاورزی انجام شده است و برنامه ریزی شده در دو ونیم میلیون هکتار اراضی پایاب سدها در برنامه پنجم این شبکه ها احداث شود و ما بتوانیم از پتانسیل سدها به بهترین شکل ممکن استفاده کرده و افزایش تولید واشتغال را در سراسر کشور ایجاد کنیم.

وی در پاسخ به سئوالی درباره برنامه های دولت در زمینه افزایش تولید در بخش آبزی پروری و حمایت از تولیدکنندگان این بخش گفت: در سال 89 در بخش آبزی پروری رشد خوبی داشتیم و توانستیم میزان صید وتولید آبزیان را به 650 هزار تن برسانیم که این آمار 17 درصد رشد نسبت به سال 88 نشان می دهد.

خلیلیان افزود: در زمینه پرورش میگو هم وضعیت تولید نسبت به سال قبل بهتر شد و در بخش ماهیان خاوری هم برای اولین بار توانستیم خاویار را از ماهیان خاویاری پرورشی بدست آوریم که گام بسیار مهمی است و در سال جدید برای اولین بار خاویار پرورشی را صادر خواهیم کرد. این برنامه ها می تواند در وضعیت تولید شیلات انقلابی به وجود آورد و اشتغالزایی بالایی هم دارد.
 
وزیر جهاد کشاورزی اقدامات انجام شده در خصوص پرورش ماهی در قفس را در سواحل شمالی و جنوبی کشورمثبت ارزیابی کرد و گفت: طرح های آزمایشی در چند استان خوب جواب داده است و از امسال در سطح وسیعی اجرا می شود. در خصوص حوضچه های پرورش ماهی در داخل کشور هم اقداماتی مانند استقرار دستگاه های هوا ده و اکسیژن ساز را خواهیم داشت که حداقل 20 درصد تولید را افزایش می دهد.

وی افزود: از آبی هم که کشاورزان برای زراعت استفاده می کنند، این آب ابتدا در حوضچه ها هدایت می شود که در آنها پرورش ماهی صورت می گیرد و بعد آن آب به مزرعه می رود که به بهبود وضعیت اقتصاد تولید کشاورزان و افزایش میزان تولید آبزیان کمک خواهد کرد. خوشبختانه حرکت های خوبی در شیلات آغاز شده که در سال جدید آثار مثبت خود را نشان می دهد.

صادق خلیلیان در ادامه در پاسخ به سئوالی درباره وضعیت تولید گندم در کشور با توجه به خشکسالی بی سابقه در پاییز سال گذشته و برنامه های دولت برای جبران کمبودها در این بخش گفت: در شروع سال زراعی 90-89 با بی سابقه ترین خشکسالی در پاییز که فصل کاشت محصولات هم هست، مواجه شدیم. که دربخش کشاورزی همراه با عقب ماندگی بود وتولیدات دچار آسیب هایی شدند.

وی ادامه داد: خوشبختانه در زمستان بارندگی ها وضعیت بهتری پیدا کرد اما این به طور کامل جبران آنچه که در پاییز اتفاق افتاد را نمی کرد. البته با برخی از دستورالعمل های فنی سعی کردیم در برخی مناطق بازکاشتی را هر چند با تاخیر انجام دهیم. در اوایل دی ماه سال 89 این کار انجام شد و در عین حال از طریق کودرسانی سعی کردیم بخشی از رشد گیاه را که عقب افتاده بود، جبران کنیم. و امیدوارهستم آثار خشکسالی بی سابقه پاییز را تا حد امکان برطرف و نیاز کشور را به طور کامل تامین کنیم.

وزیر جهاد کشاورزی ابراز امیدواری کرد که با توجه به میزان مصرف، خودکفایی گندم در سال جدید هم تداوم پیدا کند و نیازکشور در داخل تامین شود.

خلیلیان در عین حال تاکید کرد: در حال حاضر با توجه به شرایط موجود، زود است که درباره صادرات گندم صحبت کنیم. در بحث گندم به دنبال صادرات نیستیم بلکه به دنبال تامین نیاز کشورهستیم تا امنیت غذایی کشور تامین شود و با تولید داخل به خودکفایی برسیم. ما باید امکانات و توانایی بخش کشاورزی را در تولید محصولاتی برای صادرات بکار بگیریم که مزیت های صادراتی بالایی داشته باشند و آب کمتری مصرف کنند و اولویت صادرات گندم نیست.

وی در ادامه درباره قانون افزایش بهره وری اظهار داشت: قانون افزایش بهره وری درباره موارد واگذاری وظایف تصدی گری وزارت جهاد کشاورزی به بخش خصوصی، چگونگی استفاده از توانایی های سازمان دامپزشکی و نظام مهندسی کشاورزی، مسائل مرتبط با بهره وری در بخش های آب و خاک و توسعه مکانیزاسیون در بخش کشاورزی وهمچنین در خصوص مسائل مرتبط با زمین و منابع طبیعی است.

وی افزود: یکی از مواد این قانون هم ماده 16 است که در خصوص اختیاراتی است که به وزارت جهاد کشاورزی در جهت حمایت از تولید داخل و این که ما واردات را بتوانیم به گونه ای مدیریت کنیم که هم نیاز کشور تامین شود و هم تولید داخل مورد حمایت قرار گیرد، داده شده واین ماده همچنان پابرجاست و لغوهم نشده است.

وزیر جهاد کشاورزی خاطر نشان کرد: این قانون مواد مختلف، آیین نامه هایی اجرایی و دستورالعمل هایی دارد که بخشی از آن مانند ماده 16 تهیه شده و به وزارت بازرگانی ابلاغ شده است و سایر موارد هم به تناسب شرایط زمانی ابلاغ خواهد شد.

خلیلیان در پاسخ به سئوالی درباره وضعیت زمین هایی که موجب اختلاف برخی از کشاورزان و منابع طبیعی شده است، گفت: بر اساس قانون برنامه چهارم توسعه وزارت جهاد کشاورزی موظف شده بود که به نیابت از دولت اسناد مربوط به زمین های ملی را صادر کند. زمین هایی که ملی و متعلق به دولت بودند اما سند نداشتند. بر اساس مدارک، شواهد وعکس های هوایی با دو پدیده مواجه شدیم. یکی تصرفاتی که توسط افراد شده بود واینها زمین های منابع طبیعی را تصرف کرده بودند. در بخش دیگر جابجایی در راضی شده بود که اینها در اراضی ملی واقع شده و بجای آن بخش دیگری از اراضی ملی رها شده بود که موجب اختلافات بین منابع طبیعی و کشاورزان شد.

وی افزود: طی بخشنامه ای دستور دادیم که این مشکل برطرف شود و تولیدکنندگان و کشاورزان واقعی بر اساس اسنادی که در اختیار دارند، زمین ها را در اختیار داشته باشند و مشکل آنها برطرف شود. در این زمینه اسناد سنتی و محلی هم مورد رسیدگی قرار می گیرد ضمن این که افرادی که سال ها به صورت اجدادی بروی این اراضی کارکرده اند به طور طبیعی صاحب حق هستند و به مشکلات انها رسیدگی خواهد شد.
کد خبر 1280265

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha